Kuba

 

Kuba je država i arhipelag u severnim Karibima i nalazi se između Karipskog mora, Meksičkog zaliva i Atlanskog okeana. Sa više od 11 miliona stanovnika ona je ujedno i najveće ostrvo na Karibima i čine je glavno ostrvo Kuba, ostrvo Isla de Huventud i nekoliko manjih arhipelaga. Glavni grad Kube je Havana.

 

Istorija Kube je donekle burna i nekada su je naseljavala mezoamerička plemena da bi je nakon 1492. godine, nakon iskrcavanja Kristofera Kolumba, prisvoji Španiji. Španska kolonija bila je do 1898. godine a svoju nezavisnost dobila je 1902. godine. Glavni grad Kube je Havana koja se nalazi zapadno i južno od zaliva Havana. Godine 1515. Havana je osnovana na južnoj obali ostrva, da bi na sadašnju lokaciju bila preseljena 1519. godine. Stari deo Havane nalazi se na UNESCO-voj listi svetske baštine zahvaljujući velikom broju građevina iz doba španaca u barokom, neoklasicističkom i art deko stilu.

 

Jedan od najpoznatijih trgova u Havani je plaza de la Catedral. Na njemu se nalazi katedrala Svetog Cristobala Havanskog, barokna zgrada iz 18. veka koja je smeštena na severnoj strani ovog trga.

 

Na suprotnoj strani trga nalazi se Muzej kolonijalne umetnosti koji je smešten u zgradi iz 1720. godine. Na ovom trgu nalazi se i mnogi barovi i restorani.

 

U ulici Obispo nalazi se još jedan poznati trg, Plaza de Armas, koji je poznat po mnogobrojnim štandovima knjiga i rukotvorina. Na ovom trgu nalazi se Nacionalni muzej istorije Kube i nekoliko restorana sa lepim baštama. Od ovog trga brzo se stiže do trga Plaza de San Francisco koji potiče iz 16. veka i koji je pod UNESCO-vom zaštitom. Na trgu se nalazi nekoliko kafića i fontana i čitava slika podseća na italijanske trgove.

 

Na suprotnom kraju grada nalazi se trg Plaza de la Revolution na kome se nalazi bronzana statua Če Gevare. U priobalnom delu Havane nalazi se šetalište Melacon. Mesto je poznato po prelepom pogledu na pučinu i upravo je to razlog velike posećenosti turista koji se posebno u večernim satima upravo tu okupljaju, ispijaju rum i uživaju u zvukove kubanske muzike.

 

Još jedna od znamenitosti Havane je kuća Ernesta Hemingveja u kojoj je nekoliko godina živeo i stvarao. Danas je pretvorena u muzej i malo šta u kući je preuređeno tako da čitav posed verodostojno oslikava doba i dane koje je pisac proveo ovde. U okviru kuće nalazi se i predivan vrt. Kada je o muzejima reč neophodno je spomenuti i Muzej ruma i Muzej revolucije u Havani.

 

 

Kada je o plažama reč sigurno najpopularnija plaža je Varadere. Nalazi se stotinak kilometara istočno od Havane. Plaža je dugačka nekih 20 kilometara, sa belim peskom i tirkiznom vodom. U ovom turističkom centru nalaze se brojni hoteli, a na samoj plaži ima i barova i restorana. Plaža koja je takođe vredna pomena je Esmeralda koja se nalazi u oblasti Holgin, na istoku Kube. Naziv plaže znači smaragdna obala i osim prelepe tirkizne vode i belog peska okružena je i grebenima. Upravo zbog toga je zanimljiva roniocima.

 

 

Najlepša plaža na jugu ostrva je Playa Ancon nalazi se 12 kilometara udaljena od grada Trinidan.

 

Restorani / kafići / noćni život

 

Tradicionalni kubanski Carneval organizuje se u julu svake godine i jedan je od najposećenijih festivala na ostrvu. Tokom ovog festivala posetioci će, osim u kubanskim ukusima i rumu, uživati i u tradicionalnoj muzici i plesovima, a ovo je ujedno i najbolji način da se upozna kultura i mentalitet ovog karipskog bisera.

 

 

Kubanska kuhinja dosta je slična afričkoj i španskoj, a sa tradicionalnim karipskim začinima, predstavlja jednu od najegzotičnijih i najukusnijih na svetu. Kuba je i dom koktela mohito pa je neophodno osvežiti se jednim ovakvim koktelom u nekom od kafića kojih je na svakom koraku u Havani. Jedan od najpoznatijih restorana u Havani je restoran Bohemia. Kada je o noćnom životu reč nešto što nikako ne biste smeli da propustite je odlazak u neki od klubova u centru Havane u kojima ćete uživati u zvucima salse.

 

Ostale aktivnosti

 

Caya Largo je malo kubansko ostrvo koje se nalazi na jugu, u vodama Karipskog mora. Poznato je po prelepim plažama Playa Sirena i Playa Paraiso.

 

 

Još jedna od atrakcija Kube je obilazak doline Vinjales tokom koga se obilaze ogromne plantaže duvana, pećine u kojima izvire mineralna voda i veličanstveni muraj Praistorije čiju je izradu naručio Fidel Kastro.

 

 

Trinidan je grad koji je posle Havane najposećeniji na Kubi  i jedan je od najlepših gradova na Kubi poznat po prelepim građevinama koje datiraju iz doba španaca. Na trgu Plaza Mayor nalazi se najveća crkva na Kubi, Iglesia Parroquial de la Santisima Trinidad.

 

Cene putovanja na Kubu možete proveriti u našoj ponudi.

Podeli:
Pregledano 4076 puta