La Norma

Francuska je zemlja koja može da se pohvali velikim brojem modernih i dobro održavanih skijališta, u čemu i prednjači kada je uporedimo sa ostalim zemljama Evrope. Veliki broj skijališta međusobno povezanih, nepregledne staze koje se održavaju po najvišim standardima, lepota Alpa kao i širok spektar aktivnosti koje se nude turistima Francusku svrstavaju u sam vrh kada govorimo o skijanju. Oko 400 potpuno opremljenih planinskih odmarališta stacionirano je u oblasti Alpa na nadmorskoj visini od oko 3000 metara, zbog čega se i sneg zadržava tokom čitave godine. Što se tiče smeštaja, u zavisnosti od svojih mogućnosti, turisti mogu da biraju između skromnijih tradicionalnih naselja i vrhunskih hotela.

 

 

Uz samu italijansku granicu, na 1350 metara nadmorske visine, nalazi se ski centar La Norma. Poznata je po raznovrsnim ski stazama koje su prilagođene i početnicima ali i malo iskusnijim skijašima. Ovo skijalište je organizovano kao pešačka zona, što je posebno bitno roditeljima koji na skijanje dolaze sa svojom decom. Na oko 700 hektara raspoređeno je 65 staza od kojih je 8 zelenih, 6 plavih, 11 crvenih i 2 crne. Sve staze poseduju i topove za veštački sneg, a ski sezona ovde traje do kraja aprila. Kada je reč o žičarama ovaj ski centar poseduje 18 žičara: 1 telekabina, 7 sedežnica, 9 vučnica (tanjira) i 1 fil neige.

 

 

Samo 5 kilometara od La Norme nalazi se wellness centar koji se prostire na površini od 600 kvadratnih metara, sa najsavremenijim saunama, đakuzijem, hamamom, dobro opremljenim fitnes studiom i terenima za skvoš.

Restorani / Barovi / Shopping

Jedan od poznatijih restorana koji uvek privuče najveći broj turista je L’eterlou. Restoran se nalazi u kamenoj kućici do koje se stiže gondolom. Na meniju se, osim naravno kvalitetnog francuskog vina, mogu probati i francuski specijaliteti. U uglu restorana nalazi se i kamin što doprinosi lepoj atmosferi. Posebno na dobrom glasu je po svojim slatkim poslasticama i picama restoran Chez Eliane. U podnožju padina smešten je Le Cairn. Drvena soba u čijem je centru smešten kamin ima visoke prozore pa je prelep osećaj obedovati sa pogledom na snežne padine. U centru pešačkog naselja smešten je restoran sa tradicionalnom hranom, Le Telemark. Zaštitni znak mesta je pekara Le Petit Four koja se nalazi u centru La Norme, a turistima nudi najukusnija slana i slatka peciva. Različite lokalne proizvode, sir, kobasice i ostale specijalitete od mesa, likere i suvenire možete kupiti u dobro snabdevenom dućanu L’alpage. Dobro snabdeven supermarket Utile radi tokom čitavog dana u toku sezone. Sportsku opremu možete kupiti ili iznajmiti u sportskoj radnji Intersport Norma Sports.

 

 

Ostale aktivnosti

U La Normi postoji i nekoliko ski škola za najmlađe, gde se osim skijanja mogu uzeti i časovi snoubordinga. U jednom delu šume nalazi se snowpark, namenjen takođe najmlađim turistima. Park je uređen po najmodernijim standardima, sa više različitih staza. Jedan deo posebno je uređen za decu, blagog je nagiba a čitavom dužinom staze nalaze se bezazlene prepreke i tuneli koji dodatno uveseljavaju turiste. Za one malo starije, nakon celodnevnog skijanja i aktivnosti na snegu predlažemo kuglanu i kuvano francusko vino.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za La Normu.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 6386 puta