Les Deux Alpes

 

Les Deux Alpes je po nadmorskoj visini najviše skijalište u Francuskoj, a treće u Evropi. Nadmorska visina doseže do 3568 metara. Sezona traje do kasno u proleće upravo zbog nadmorske visine na kojoj je ski centar lociran.  Ukupna dužina staza je oko 200km. Staze su široke, odlično su uređene i održavaju se na dnevnom nivou,  tako da je ovo pravi raj za skijaše i bordere. Skijalište ima ukupno 59 žičara, od toga 24 ski lifta (sidra i tanjirića), 26 sedešnjica, 8 gondola i telekabina i 1 metro. Do vrha možete stići sidrom ili vozom, a staze su uglavnom plave uz poneku crvenu. Taj deo naziva se Glečer i nalazi se na nadmorskoj visini od 2800 – 3568 metara. Najveći deo staza nalazi se na nadmorskoj visini od 2100 – 3200 metara. Namenjene su naprednijim skijašima s obzirom da je većina staze iz kategorije crnih i crvenih. U ovom delu se nalazi i najveći snowpark u Evropi. Na nadmorskoj visini od 2100 – 1650 metara je najstrmija padina i na njoj su crne staze za najzahtevnije skijaše. Staze na 1650m su staze za početnike, uglavnom zelene, dužine 200-300 metara i nije potreban ski pass.

 

 

Restorani / kafići / shopping

 

Les Deux Alpes je jedno od najboljih mesta za apres ski u Francuskoj. Ski centar krasi veliko broj barova, restorana, kafića i diskoteka i sve je prilagođeno pre svega malo mlađim turistima. Danju se sva dešavanja odvijaju u restoranu na međustanici gondole Janri. Pred samo veče svi se spuštaju u mesto gde se nastavlja žurka, najčešće u Yellow Umbrella. Dosta popularno mesto za izlazak je  Smithy’s tavern  gde nastupaju uglavnom britanski bendovi. Pored ovih mesta, dobra zabava je i u Lava bar-u na trgu Venosc, u blizini diskoteke Avallanche . Što se tiče restorana jedan od najposećenijih je  Le Cellier, takođe blizu Venosc trga, domaći specijaliteti su odlični a i cene su veoma pristojne. Ljubitelji slatkiša bi trebalo obavezno da posete Gogo-a koja se nalazi u Avenue de la Muzelle. Kada je reč o buticima u centru resorta turisti mogu kupovati u Back Side-u, Moi ci, Tangu i Amazonesu. Suvenire možete kupiti u svakom malo opremljenijem marketu, a širok asortiman imaju Arlot, Balalaika, Souvenirs le Jandri…

 

 

Ostale aktivnosti

 

U Les2Alpes nalazi se najmoderniji snowpark u Evropi pa je tako ovo mesto često domaćin svetskih i evropskih takmičenja u snobordingu.  Takođe, jedna od najpoznatijih francuskih ski škola u svetu ima svoje sedište u ovom ski resortu. U pitanju je Internacionalna škola skijanja St Christophe koja osim skijanja svoju pažnju usmerava i na snowboarding, telemark skijanje, freeride. Obuka se vrši i sa amaterima i sa profesionalcima. Jedna od atrakcija ovog resorta je muzej Chasal Lento Café. Nalazi se u srcu sela Mont de Lans i neguje tradiciju i prošlost ovog dela Francuske. Tokom skijaške sezone muzej se pretvara u mali bistro gde možete popiti kafu, čaj ili kuvano vino u prijatnom ambijentu. Na nadmorskoj visini od 3200 metara nalazi se ledena pećina koja  se može pohvaliti predivnim skulpturama od leda. Svim turistima se obavezno predlaže poseta lokalnom selu e Chemin des Serts. U predivnoj zimskoj idili i kroz predmete koje su starosedeoci koristili nekad oživećete ovo plelepo seoce. U centru sela nalazi se i stara crkva. Za one koji su zeljni avantura na snegu predlažemo uzbuljivu vožnju sankama kroz idiličnu prirodu Les2Alpes. Tokom cele godine turistima je na raspolaganju i kompleks bazena, sauna, turskih kupatila kao i skvoš terena u okviru Espace 1800.

 

 

Cene zimovanja u Les Deux Alpsu možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 1020 puta