Ljubljana

Ljubljana se nalazi u centralnom delu Slovenije, između Alpa i Jadranskog mora. Glavni je grad Slovenije. Ona je kulturni, ekonomski, politički i administrativni centar zemlje. Grad je podeljen na nekoliko kvartova: Šiška, Bežigrad, Vič, Moste-Polje i Centrar. Simbol Ljubljane je Ljubljanski zmaj.

 

 

Glavna gradska znamenitost je Tromostovje na reci Ljubljanici u centru grada. Tu se nalazi Prešernov spomenik u čast najvećem slovenačkom pesniku Francetu Prešernu. S druge strane reke nalazi se glavna pijaca, a duž obale načičkani su restorani i kafane.

 

 

Mesarski most je jedan od najmlađih ljubljanskih mostova i od tromostovja je udaljen stotinak metara niz reku. Sagrađen je od drveta, čelika i stakla od čega je pod mosta, a specifičan je po okačenim ljubavnim katancima i skulpturama na ogradi. Zmajski most iz 19. veka, sa četiri zmaja raširenih krila na svakom kraju, jedan je od simbola Ljubljane.

 

 

U Ljubljani se nalaze Narodna galerija Slovenije i Moderna galerija Ljubljane u kojima su izložena dela najvećih slovenskih umetnika. U Metelkovoj ulici nalazi se veliki centar kulture i tu se prikazuju filmovi, održavaju predavanja i koncerti uglavnom alternativne muzike. U mnoštvu starih građevina ističu se Biskupska palata koja je sagrađena 1512. godine, Stiški dvorac iz 1629. godine i Smenište iz 1785. godine.

 

 

Tivoli park je udaljen par minuta od centra i na njegovoj površini izgrađen je Tivoli dvorac. Poznat je kao mesto okupljanja studenata.

 

 

Ljubljanski dvorac nalazi se na brdu u užem centru grada, iznad grada, okružen šumom. Tokom istorije bio je rezidencija različitih vladarskih porodica, vojna bolnica, ali i zatvor.

Restorani / Kafići / Noćni život

Nema interesantnije i originalnije ulice od Trubarjeve ceste. U ovoj uskoj ulici nalaze se restorani američke, libanske, indijske, mediteranske ali i domaće kuhinje. Kada je reč o restoranima najpoznatiji su Spajza restoran, Gostilna As, restoran Julija, restoran Saraj i restoran Robba. Najukusniji roštilj možete pojesti u restoranu brze hrane Das ist Walter. U restoranu Pops možete pojesti najukusnije burgere i rebarca. Ukoliko ste željni domaće kuhinje idealno mesto je Pri Stričku koji se nalazi u blizini kristalne dvorane.

 

 

Shopping

Od ranog proleća do kasne jeseni, svakog petka, u gradu se održava Otvorena kuhinja. Reč je o pijaci na kojoj se prodaju najbolja jela iz Slovenije, a najbolje vinarije i pivare ovde prodaju svoje proizvode. Na tržnici možete kupiti i suvenire i razne zanimljive predmete koji su u duhu ljubljanske tradicije. Na samo 3 kilometra od centra grada nalazi se tržni centar BTC City koji je poznat po čestim sniženjima.

Ostale aktivnosti

Ukoliko ste u Ljubljani nikako ne biste smeli da ne odete do Bleda. Jezero Bled je biser slovenačkih Alpa, okruženo planinskim vrhovima. Na sredini jezera nalazi se ostrvo sa crkvom Svete Marije. Sa bledske tvrđave pruža se nestvaran pogled na jezero i okolinu.

 

 

Na oko 85 kilometara od Ljubljane nalazi se Klagenfurt u Austriji. Ovaj mali gradić poznat je po velikom starom gradskom jezgru, a u njegovoj blizini se nalazi Alpsko jezero Worthersee.

 

 

U blizini Ljubljane nalazi se Postojnska jama koju naseljava Čovečja ribica što je čini jednim od najpopularnijih izleta kada ste u Ljubljani.

 

Cene putovanja u Ljubljanu možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 8018 puta