London

London je najveći grad i ujedno prestonica Ujedinjenog Kraljevstva. U užem gradskom jezgru živi sedam miliona stanovnika, a grad leži na obali reke Temze. Ovaj bučan i živopisan grad, istovremeno uređen i zanimljiv, jedna je od najinteresantnijih evropskih destinacija. Poznat je po brojnim kulturno-istorijskim znamenitostima, dobrim restoranima, zanimljivim ljudima i dobrom provodu.

 

 

Britanski muzej poznat je širom sveta i to je razlog zbog koga nikako ne biste smeli da propustite obilazak. Neke od najvrednijih zbirki antikviteta izloženo je u ovom muzeju, pored još 7 miliona predmeta iz čitavog sveta. Ulaz u muzej je slobodan, a otvoren je svakog dana od 10 do 17.30 časova. Muzej nauke ima kolekciju od preko 300.000 predmeta i u njemu je izložena i najstarija očuvana parna lokomotiva, Puffing Billy. Pri muzeju se nalazi i IMAX 3D bioskop u kome se prikazuju dokumentarni filmovi o nauci i prirodi.

 

 

Jedna od najvećih atrakcija Londona je muzej voštanih figura Madam Tiso u kome je izloženo preko 400 voštanih figura – slavne ličnosti iz sveta politike, kulture, nauke, umetnosti, filma i muzike. Pri muzeju nalazi se i Planetarijum u kome možete uživati u tajnama svemira. Kad ste već ovde obavezno posetite i Istorijski muzej i Nacionalnu galeriju, ali i nacionalnu galeriju moderne umetnosti Tejt Modern.

 

 

Londonsko oko je točak za razgledanje grada koji je najveći na svetu. Ima 32 kapsule od kojih je svaka teška 10 tona i može da primi 25 ljudi. Pogled sa ovog točka će Vam oduzeti dah, a sa njega se mogu videti glavne znamenitosti Londona.

 

 

Sigurno najpopularniji park u Londonu je Hajd park koji je u letnjim mesecima domaćin mnogobrojnih muzičkih festivala.

 

 

I rezidencija kraljice Elizabete II, Bakingemska palata, jedna je od najvećih turističkih atrakcija. Nalazi se u samom centru grada, u parku St Džejms. Ono što je turistima zanimljivo je smena straže koja se odvija u letnjim mesecima svakog dana u 11:30, a zimi svakog drugog dana. Ova palata nije muzej već kraljevska rezidencija u kojoj članovi kraljevske porodice primaju goste.

 

 

U centru Londona nalazi se Pikadili trg i on je jedan od najpoznatijih trgova u celoj Velikoj Britaniji. U sredini trga smeštena je fontana sa četiri kamena lava, a okružen je sa nekoliko zgrada, London paviljonom i pozorištem.

 

 

Kuća Parlamenta izgrađena je pre više od 1000 godina i nekada je bila rezidencija britanskih kraljeva. Parlament je otvoren za sve domaće i strane posetioce, možete prisustvovati raspravama i gledati odbore. Smešten na severoistočnom kraju Vestminsterske palate nalazi se najveća kula-sat na svetu sa zvonikom – Big Ben. Građevinu je dizajnirao arhitekta Augustus Pugin, a izgrađena je u neogotičkom stilu i visine je 96,3 metara.

Restorani / Kafići / Noćni život

U Londonu možete naići na restorane koji pripremaju hranu iz gotovo svih delova sveta. Neki od delova grada poznatih po dobrim restoranima su: Brick Lane koji se nalazi u istočnom kraju i koji je poznat po kariju iz Bangladeša, Brixton je poznat po afričko-karipskoj kuhinji, China Town je deo grada koji je poznat po kvalitetnim kineskim restoranima, Finsbury park i okolina čuveni su po grčkoj i turskoj kuhinji. Jedan od najpopularnijih barova je Chad’s place koji je poznat po jako dobroj dimljenoj pastrmki. Prostran restoran po danu i koktel bar noću, Bar 1802, je takođe jedno od omiljenih mesta za uživanje, kako stanovnika Londona tako i turista. Ne možemo a da ne spomenemo i sirijski restoran Abu Zaad.

 

 

Neki od najpoznatijih klubova u Londonu su klub Fabric koji je poznat po hip-hop i elektronskim žurkama, Heaven koji je poznat po rejv žurkama, SeOne koji prima 3000 posetilaca i koji je najveća diskoteka u Londonu, ali i klub The Island i diskoteka Pasha.

Shopping

London je jedan od svetskih centara mode i samim tim idealan za shopping. Najpoznatije ulice za razgledanje i kupovinu su Oxford, Regent i Bond, a i deo grada Soho takođe može biti interesantan za shopping. Najpoznatija robna kuća u Britaniji je Harrods i u njoj možete pronaći gotovo sve – od igle do lokomotive. Robna kuća se prostire na površini od 20.000 kvadratnih metara, a poseduje i restoran u kome možete predahnuti.

 

 

Ostale aktivnosti

Bournemouth je velika plaža i odmaralište na rubu New Foresta, sa oko 10 kilometara zlatnog peska. Do nje se brzo stiže sa Waterloo stanice iz Londona.

 

 

Henley na Temzi udaljen je od Londona 55 kilometara zapadno i ovaj tipičan engleski gradić ostaviće Vas bez daha, a posetu njemu ćete sigurno dugo pamtiti.

 

 

Idealan izlet može biti i poseta najpoznatijim univerzitetskim gradovima u Velikoj Britaniji – Oksfordu i Kembridžu.

 

 

Zaljubljenici u nautiku sigurno će uživati u poseti doma britanske ratne mornarice, Portsmouth-u.

 

 

Na oko sat vremena udaljenosti od Londona, opet sa stanice Waterloo, nalazi se nekadašnji glavni grad  Engleske – Winchester. Poznat je po atraktivnoj katedrali. Windsor je grad u neposrednoj blizini Londona poznat po prelepom dvorcu i kraljevskoj rezidenciji.

 

Cene putovanja u London možete proveriti u našoj ponudi.

Podeli:
Pregledano 6235 puta