Madrid

 

Prestonica Španije, Madrid, jedan je od najlepših evropskih gradova. Naseljava ga oko 3,2 miliona stanovnika i jedan je od najvećih gradova u Evropi. Osim brojnih atrakcija koje mame turiste Madrid je I važan politički i ekonomski centar Španije, pa i Evrope. Nalazi se na obali reke Manzanares, ispod planine Sijera de gvadarama. Grad odlikuje sredozemna klima, sa kratkim i hladnim zimama i toplim letima.

 

Madrid

 

Postoji više verzija o tome kako je nastao i po čemu je Madrid dobio ime. Pretpostavlja se da ono potiče od reči madronjo, biljci koja je utisnuta i na grb Madrida. Današnji naziv dobio je 1038. godine, a pre toga su ga zvali Mageri ili Madšrit. Prestonica Španije bio je sve do početka  18. veka . U međuvremenu Španija je potpala pod okupacijom Engleske i Portugala, zatim i Francuske, a tek 1873. Godine je ponovo porglašena republikom, a Madrid opet postao prestonica.

 

Madrid

 

Grad se može pohvaliti mnoštvom muzeja i spomenika i predstavlja pravi evropski centar kulture.

 

Madrid

 

Muzej Prado je jedan od najposećenijih muzeja i poseduje više od 5.000 slika. U njemu su izložene slike iz perioda od 12. veka  do 19. veka, al i mnoga umetnička dela. Izloženo je čak 140 slika poznatkog španskog slikara Franciska Goje.

 

Madrid

 

Najpoznatiji park u Madridu je Buen Retiro Parque koji je nekada bio rekreativni centar za kraljevsku porodicu. U okviru parka nalazi se muzej Cason del Buen Retiro, ali i veliki broj Fontana od kojih su najpoznatije fontana palom anđelu i Fontana Galapagos.

 

Madrid

 

Još jedna od atrakcija Madrida je španska Kraljevska palata koja je izgrađena po uzoru na Versaj, a izgradio ju je Filip V i 18. veku. Palata je prepoznatljiva po neoklasičnoj fasadi, ukrašenoj jonskim i dorskim stubovima. Najimpresivniji delovi Kraljevske palate su stanovi kralja Čarlsa III, salon de Gasparini, salon del Trono koji je glavna prestolna dvorana i skladište oružja u kome se nalaze eksponati iz 16. veka.

 

Madrid

 

Glavni madridski trg je Plaza Major koji je sagrađen u 17. veku, a izgradio ga je Filip III. Nekada je bio centar trgovine i različitih manifestacija, a danas je najvažnije mesto okupljanja u Madridu.

 

Madrid

 

Vrata sunca ili Puerta del Sol je samo srce grada, odakle kreću autobusi za sve delove grada. Ovde se nalazi i veliki broj kafića i prodavnica, i jedno je od najživijih mesta u Madridu.

 

Restoran / kafići / noćni život

 

Španija je generalno poznata po prilično raznovrsnoj hrani, a Madrid je prestonica koja se može pohvaliti izuzetnim restoranima. Neka jela koja nikako ne smete propustiti su čorba Kosido Madrilenjo koja se priprema od povrća, leblebije i mesa, Huevos Rotos je specijalitet koji je takođe jako poznat, a u pitanju je tanjir pire krompira sa slomljenim jajetom preko iz koji se obično služi kobasica. Bokadiljo de Kalamares je najpoznatiji madridski sendvić čije su glavni sastojak pržene lignje. Jedno od najpoznatijih jela španske kuhinje je pinčo de tortilja – omlet na tortilji sa jajima, pečurkama krompirom i drugim sastojcima.

 

Madrid

 

Najpoznatiji restoran je Casa Alberto koji je osnovan davne 1827. Godine. Ovde možete probati jako ukusne specijalitete madridske kuhinje. Najukusnije krokete od mesa i povrća možete probati u restoranu Casa Labra. Najbolji tapas služe u restoranu la Camarilla.

 

Madrid

 

Najpopularniji barovi nalaze se u okrugu Arquelles, a u blizini Plaza de Dos de Mayo nalazi se veliki broj kafića i barova sa živom muzikom. Jedan od najpoznatijih flameko barova je El Rinkon de Heres i ovde možete osetiti pravi duh Španije i doživeti provod za pamćenje.

 

Shopping

 

Kada je o kupovini reč, Madrid je grad koji se može pohvaliti dosta povoljnim cenama, ako ga uporedimo sa ostalim evropskim gradovima. Čueka je oblast grada, smeštena u samom centru Madrida,  u kojoj možete pronaći dizajnersku garderobu, a jedna od najboljih ulica za shopping je Kale Hortaleza. Salamanka je mesto za one sa malo dubljim džepom, a najpoznatije ulice za kupovinu su Serano, Kastelo i Goja. Mnoge zanimljive radnje nalaze se na Plazi Major i u Gran Via. Na severu Madrida nalazi se Kvatro Kaminos, takođe jako zanimljivo mesto za istraživanje ali i kupovinu.

 

Madrid

 

Najpoznatija pijaca u Madridu je El Rastro koja je otvorena nedeljom. Sigurno će vam biti potrebno mnogo vremena da je obiđete, a  na njoj osim hrane možete pronaći i interesantnu garderobu i različite sitnice i suvenire.  Najpoznatiji tržni centri su ABC Serano centar, tržni centar Moda, tržni centar La Vagada, tržni centar Principe Pio i Madrid Ksanadu.

 

Ostale aktivnosti

 

Madrid je i domaćin brojnih festival a neki od najpoznatiji su karneval koji se država u februaru i martu, a tokom održavanja ovog festival mogu se videti zanimljivi  kostimi i maske koji su neodvojivi deo festival. Najveća zabava traje za vreme festival koji se održava u čast zaštitnika grada, San Isidru. Festival se održava u maju i traje 9. dana.  Summercase festival se održava u julu i traje dva dana. Poznat je po gostovanju najpoznatijijih svetskih muzičara.

 

Madrid

 

Madridska botanička bašta osnovana je pre oko 25 godina i poznata je po jako bogatom biljnom svetu.

 

Madrid

 

Ne tako daleko od grada nalazi se stari grad Alcala de Henares, proglašen svetskom baštinom. Toledo je mesto koje je takođe zanimljivo za obilazak kad ste u Madridu. Ovaj monumenntalan grad, nekada središte Vizigota i Maora, jedno je od najpopularnijih izletišta u ovom delu Španije.

 

Cene putovanja u Madrid možete proveriti u našoj ponudi.

Podeli:
Pregledano 173 puta