Madrid

Prestonica Španije, Madrid, jedan je od najlepših evropskih gradova. Naseljava ga oko 3,2 miliona stanovnika i jedan je od najvećih gradova u Evropi. Osim brojnih atrakcija koje mame turiste Madrid je i važan politički i ekonomski centar Španije, pa i Evrope. Nalazi se na obali reke Manzanares, ispod planine Sijera de Gvadarama. Grad odlikuje sredozemna klima, sa kratkim i hladnim zimama i toplim letima.

 

 

Postoji više verzija o tome kako je nastao i po čemu je Madrid dobio ime. Pretpostavlja se da ono potiče od reči madronjo, biljci koja je utisnuta i na grb Madrida. Današnji naziv dobio je 1038. godine, a pre toga su ga zvali Mageri ili Madšrit. Prestonica Španije bio je sve do početka 18. veka. U međuvremenu Španija je potpala pod okupacijom Engleske i Portugala, zatim i Francuske, a tek 1873. godine je ponovo proglašena republikom, a Madrid opet postao prestonica.

 

 

Grad se može pohvaliti mnoštvom muzeja i spomenika i predstavlja pravi evropski centar kulture.

 

 

Muzej Prado je jedan od najposećenijih muzeja i poseduje više od 5.000 slika. U njemu su izložene slike iz perioda od 12. do 19. veka, ali i mnoga umetnička dela. Izloženo je čak 140 slika poznatog španskog slikara Franciska Goje.

 

 

Najpoznatiji park u Madridu je Buen Retiro Parque koji je nekada bio rekreativni centar za kraljevsku porodicu. U okviru parka nalazi se muzej Cason del Buen Retiro, ali i veliki broj fontana od kojih su najpoznatije Fontana palom anđelu i Fontana Galapagos.

 

 

Još jedna od atrakcija Madrida je španska Kraljevska palata koja je izgrađena po uzoru na Versaj, a izgradio ju je Filip V u 18. veku. Palata je prepoznatljiva po neoklasičnoj fasadi, ukrašenoj jonskim i dorskim stubovima. Najimpresivniji delovi Kraljevske palate su stanovi kralja Čarlsa III, salon de Gasparini, salon del Trono koji je glavna prestolna dvorana i skladište oružja u kome se nalaze eksponati iz 16. veka.

 

 

Glavni madridski trg je Plaza Major koji je sagrađen u 17. veku, a izgradio ga je Filip III. Nekada je bio centar trgovine i različitih manifestacija, a danas je najvažnije mesto okupljanja u Madridu.

 

 

Vrata sunca ili Puerta del Sol je samo srce grada, odakle kreću autobusi za sve delove grada. Ovde se nalazi i veliki broj kafića i prodavnica i jedno je od najživljih mesta u Madridu.

Restoran / Kafići / Noćni život

Španija je generalno poznata po prilično raznovrsnoj hrani, a Madrid je prestonica koja se može pohvaliti izuzetnim restoranima. Neka jela koja nikako ne smete propustiti su čorba Kosido Madrilenjo koja se priprema od povrća, leblebije i mesa, Huevos Rotos je specijalitet koji je takođe jako poznat, a u pitanju je tanjir pire krompira sa slomljenim jajetom preko uz koji se obično služi kobasica. Bokadiljo de Kalamares je najpoznatiji madridski sendvič čiji su glavni sastojak pržene lignje. Jedno od najpoznatijih jela španske kuhinje je pinčo de tortilja – omlet na tortilji sa jajima, pečurkama, krompirom i drugim sastojcima.

 

 

Najpoznatiji restoran je Casa Alberto koji je osnovan davne 1827. godine. Ovde možete probati jako ukusne specijalitete madridske kuhinje. Najukusnije krokete od mesa i povrća možete probati u restoranu Casa Labra. Najbolji tapas služe u restoranu la Camarilla.

 

 

Najpopularniji barovi nalaze se u okrugu Arquelles, a u blizini Plaza de Dos de Mayo nalazi se veliki broj kafića i barova sa živom muzikom. Jedan od najpoznatijih flamenko barova je El Rinkon de Heres i ovde možete osetiti pravi duh Španije i doživeti provod za pamćenje.

Shopping

Kada je o kupovini reč, Madrid je grad koji se može pohvaliti dosta povoljnim cenama, ako ga uporedimo sa ostalim evropskim gradovima. Čueka je oblast grada smeštena u samom centru Madrida, u kojoj možete pronaći dizajnersku garderobu, a jedna od najboljih ulica za shopping je Kale Hortaleza. Salamanka je mesto za one sa malo dubljim džepom, a najpoznatije ulice za kupovinu su Serano, Kastelo i Goja. Mnoge zanimljive radnje nalaze se na Plazi Major i u Gran Via. Na severu Madrida nalazi se Kvatro Kaminos, takođe jako zanimljivo mesto za istraživanje ali i kupovinu.

 

 

Najpoznatija pijaca u Madridu je El Rastro koja je otvorena nedeljom. Sigurno će Vam biti potrebno mnogo vremena da je obiđete, a na njoj osim hrane možete pronaći i interesantnu garderobu i različite sitnice i suvenire. Najpoznatiji tržni centri su ABC Serano centar, tržni centar Moda, tržni centar La Vagada, tržni centar Principe Pio i Madrid Ksanadu.

Ostale aktivnosti

Madrid je i domaćin brojnih festivala, a neki od najpoznatijih su karneval koji se održava u februaru i martu, a tokom održavanja ovog festivala mogu se videti zanimljivi kostimi i maske koji su neodvojivi deo festivala. Najveća zabava traje za vreme festivala koji se održava u čast zaštitnika grada, San Isidru. Festival se održava u maju i traje 9 dana. Summercase festival se održava u julu i traje dva dana. Poznat je po gostovanju najpoznatijih svetskih muzičara.

 

 

Madridska botanička bašta osnovana je pre oko 25 godina i poznata je po jako bogatom biljnom svetu.

 

 

Ne tako daleko od grada nalazi se stari grad Alcala de Henares, proglašen svetskom baštinom. Toledo je mesto koje je takođe zanimljivo za obilazak kad ste u Madridu. Ovaj monumentalni grad, nekada središte Vizigota i Maora, jedno je od najpopularnijih izletišta u ovom delu Španije.

 

Cene putovanja u Madrid možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 12211 puta