Makrigialos

 

Makrigialos je malo mesto na Olimpskoj rivijeri. Udaljeno je pedesetak kilometara od Soluna I oko dvadeset kilometara od grada Katerinija. Osnovan je 1908.godine a samo ime u prevodu znači “Dugačka Plaža”. Prvo je pripadao opštini Katerini da bi nakon reforme lokalne samouprave iz 2011.godine pripao opštini Pidna – Kolindros I broji  oko 1800 stanovnika po popisu iz 2011.godine. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 40 metara iznad nivoa Egeja. Naselje je locirano u neposredno uz more što je uslovilo da stanovništvo živi od turizma, ribolova, uzgajanja školjki ali je I veliki broj njih angažovan u poljoprivredi uzgajajući žitarice, masline.

 

 

U centralnom delu naselja nalazi se hram posvećen Svetom Đorđu a pored njega tu su I kapele Sv.Petke, Sv.Jovana I Sv.Dimitrija. Taj centralni deo karakteriše I jedan plato sa spomenikom podignutim u čast palim borcima koji su svoje živote dali za slobodu boreći se tokom dva svetska rata. Meštani se mogu pohvaliti I festivalom Školjki koji se na ovom platou održava svake godine u drugoj polovini jula. Tih dana peku se školjke na žaru, pije se vino, igraju se tradicionalne igre a sve to uz zvuk buzukija I u prijatnoj atmosferi. Mesto ima oko 2000 stanovnika. Mnogo Grka iz većih gradova, posebno iz Soluna, ima kuće u Makrigialosu.

 

Restorani/ Kafići / Barovi

 

Duž ulice koja se proteže uz more nalazi se nekoliko hotela, apartmanskih vila, kafiterija i restorana koji posebno dolaze do izražaja tokom letnje sezone. Na šetalištu se nalazi najveći broj taverni restorana, gde možete probati tradicionalna grčka jela poput girosa i suvlakija ili  uživati u mediteranskoj kuhinji. Mesto ima kafiće i barove gde se možete osvežiti i najčšće su locirani ili duž pomenute ulice ili na plaži u sklopu beach bara.

 

Marketi / shoping

 

U mestu postoje samo manji marketi ali u kojima se možete snabdeti svime što vam je potrebno tokom odmora. Velikih supermarketa i shoping centara nema.  U mestu se može naći i pekara i mesara. Po nekoj tradiciji, u ulicama oko trga petkom se održava I pijaca gde lokalno stanovništvo prodaje svoje proizvode ali dolaze i trgovci iz okolnih mesta.

 

Noćni život / provod

 

Makrigialos je mesto  koje nema diskoteke i mesta za lud provod. Svakako postoje kafiterije, restorani i barovi gde možete provoditi svoje večeri i uživati u prijatnoj atmosferi.

 


 

Cene letovanja u Makrigialosu možete proveriti u našoj ponudi.

 

Google mapa

 

Putna ruta

Podeli:
Pregledano 367 puta