Makrigialos

Makrigialos je malo mesto na Olimpskoj rivijeri. Udaljeno je pedesetak kilometara od Soluna i oko dvadeset kilometara od grada Katerinija. Osnovan je 1908. godine a samo ime u prevodu znači “Dugačka Plaža”. Prvo je pripadao opštini Katerini, da bi nakon reforme lokalne samouprave iz 2011. godine pripao opštini Pidna – Kolindros i broji oko 1800 stanovnika po popisu iz 2011. godine. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 40 metara iznad nivoa Egeja. Naselje je locirano neposredno uz more što je uslovilo da stanovništvo živi od turizma, ribolova, uzgajanja školjki, ali je i veliki broj njih angažovan u poljoprivredi uzgajajući žitarice, masline.

 

 

U centralnom delu naselja nalazi se hram posvećen Svetom Đorđu a pored njega tu su i kapele Sv. Petke, Sv. Jovana i Sv. Dimitrija. Taj centralni deo karakteriše i jedan plato sa spomenikom podignutim u čast palim borcima koji su svoje živote dali za slobodu boreći se tokom dva svetska rata. Meštani se mogu pohvaliti i festivalom Školjki koji se na ovom platou održava svake godine u drugoj polovini jula. Tih dana peku se školjke na žaru, pije se vino, igraju se tradicionalne igre a sve to uz zvuk buzukija i u prijatnoj atmosferi. Mesto ima oko 2000 stanovnika. Mnogo Grka iz većih gradova, posebno iz Soluna, ima kuće u Makrigialosu.

 

 

Restorani / Kafići / Barovi

Duž ulice koja se proteže uz more nalazi se nekoliko hotela, apartmanskih vila, kafeterija i restorana koji posebno dolaze do izražaja tokom letnje sezone. Na šetalištu se nalazi najveći broj taverni restorana, gde možete probati tradicionalna grčka jela poput girosa i suvlakija ili uživati u mediteranskoj kuhinji. Mesto ima kafiće i barove gde se možete osvežiti i najčešće su locirani ili duž pomenute ulice ili na plaži u sklopu beach bara.

Marketi / Shopping

U mestu postoje samo manji marketi ali u kojima se možete snabdeti svime što Vam je potrebno tokom odmora. Velikih supermarketa i shopping centara nema. U mestu se može naći i pekara i mesara. Po nekoj tradiciji, u ulicama oko trga petkom se održava i pijaca gde lokalno stanovništvo prodaje svoje proizvode ali dolaze i trgovci iz okolnih mesta.

Noćni život / Provod

Makrigialos je mesto koje nema diskoteke i mesta za lud provod. Svakako postoje kafeterije, restorani i barovi gde možete provoditi svoje večeri i uživati u prijatnoj atmosferi.

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Makrigialos.


Google mapa

 

Putna ruta

Podeli:
Pregledano 24489 puta