Malme

Malme je treći po veličini grad u Švedskoj i nalazi se na krajnjem jugu te zemlje, u regiji Skaniji. Nazivaju ga skandinavskim biserom zbog bogate kulture, finih građana i prelepog ambijenta u kome se nalazi. Po veličini i broju stanovnika sličan je Nišu. Nalazi se na samo 35 minuta vožnje od Kopenhagena a povezani su najdužim mostom u Evropi, Oresundom. 

 

 

Malme je manji grad tako da sve njegove znamenitosti možete upoznati za samo par dana. Na svakom koraku nalazi se poneki spomenik koji svedoči o njegovoj istoriji i kulturi. Tu su tvrđave, crkve i katedrale, oko dvadesetak muzeja i galerija, pozorišta, opere…

Glavni trg u Malmeu je Stortorget i centar je svih dešavanja u gradu. Izgrađen je 1536. godine i na njemu se nalazi statua kralja Karla X Gustava Švedskog. Osim toga, i zanimljiva zgrada gradskog veća je na tom trgu. Lilla Torg je manji trg koji je sa Stortorgetom povezan pešačkom zonom. Na njemu se nalazi veliki broj kafića i restorana i on je epicentar noćnog života u Malmeu. Osim starih švedskih kuća koje fasciniraju turiste na ovom trgu se nalaze i mnoge zanatske prodavnice gde možete kupiti suvenire. 

 

 

Možda glavna atrakcija grade je Turning Torso, zgrada visoka 190 metara izgrađena 2005. godine. Sa vrha ovog arhitektonskog čuda pruža se fantastičan pogled koji dopire čak do Kopenhagena. Dvorac Malmohus Slott izgrađen je 1434. godine i u njemu je danski kralj Kristijan III proveo većinu svoje vladavine. Istorija dvorca je dosta burna s obzirom da je u nekom trenutku pretvoren u zatvor u kome je tamnovao i jedan od muževa škotske kraljice Meri. Izgrađen je u neorenesansnom stilu i smešten je u velikom parku sa puno zelenila. Danas se u njemu nalaze četiri muzeja: Pomorski, Muzej umetnosti, Gradski muzej i Tropikarium. 

 

 

I jedna od najvećih opera u Skandinaviji nalazi se u Malmeu. Interesantna građevina izgrađena je 1944. godine i osim mjuzikla, koncerata klasične muzike i opera, posetioci mogu uživati i u operama koje su prilagođene deci. Crkva Svetog Petra još jedna je od građevina koja mami uzdahe turistima. Izgrađena je u gotičkom stilu, u 14. veku i nalazi se nedaleko od Velikog trga. Ovaj jedinstven primer rano baltičke gotičke arhitekture jedna je od najlepših zgrada u Malmeu, sa tornjem koji je visok 105 metara, svodovima u kapeli i gotičkim slikama u unutrašnjosti. 

Restorani / Kafići / Noćni provod

Malme je grad u kome možete jesti u velikim lancima poput Mekdonaldsa i Pizza Hata, ili u simpatičnim restoranima u skandinavskom stilu koji se nalaze u malim ulicama između dva trga. Iako je centar kulture, Malme je i grad sa dobrim noćnim provodom. U većini klubova provod traje do ranih jutarnjih sati. Slagthuset je najveći noćni klub u gradu. Ima tri dance spratova i nalazi se u blizini Centralne stanice. Klub Skeppsbron je još jedan popularan klub, međutim radi samo subotom. Osim dobre zabave posetiocima nudi i kvalitetnu hranu i prelep pogled na kanal. Posećuje ga malo starija klijentela. Buddha Lounge je moderan noćni klub čiji je jedan deo i restoran na tri nivoa. Još neki od popularnih klubova su Moosehead Bar, Club Étage, Big Bowl i Heartbreak Nightclub. Neki od popularnih restorana nalaze se na trgu Lilla Torg. Jedan od najposećenijih je Bastard. Popularni su, kako među turistima tako i među Šveđanima Saltimporten Canteen, Spoonery, Surf Shack i Hagen. 

 

 

Shopping / Marketi

Shopping mall Emporia je jedan od najvećih tržnih centara u Skandinaviji. Osim velikog izbora najrazličitijih svetskih i švedskih brendova ovaj tržni centar je pravo arhitektonsko čudo. Čitava spoljašnjost zgrade obojena je u nijansu zlata što dodatno utiče na posećenost centra. Osim radnji i butika zgrada je i poslovni i stambeni prostor, a na vrhu se nalaze i lepi restorani. Po čitavom gradu nalaze se male uličice sa suvenirnicama i dizajnerskom unikatnom garderobom.

 

 

Ostale aktivnosti

Ono što je svima interesantno su parkovi i zelenilo. Na svakom koraku su uređeni i čisti parkovi i Šveđani generalno imaju jako razvijenu svest o očuvanju svoje okoline. Glavno prevozno sredstvo je bicikl koji možete iznajmiti na skoro svakom koraku. I najatraktivnija staza za skateboard nalazi se u Malmeu. Ukoliko posetite grad tokom toplijih meseci možete odmarati i na gradskoj plaži Ribersborg. Peščana plaža dugačka je dva kilometra i nalazi se u blizini zapadne luke. Ova plaža omiljeno je mesto za odmor stanovnicima Malmea. I mnogi restorani, kafići i parkovi nalaze se u blizini plaže. Folkets park je takođe popularno mesto i najčešće ga posećuju roditelji sa decom. Otvoren je od aprila do oktobra i ovaj park je mešavina buvljaka, malog zoo vrta i luna parka. 

 

 

Cene putovanja u Malme možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 17880 puta