Marmaris

Marmaris je poznato letovalište u Turskoj. Ovo živopisno mesto nalazi se na jugozapadu Turske, na poluostrvu oko koga se spajaju Egejsko i Sredozemno more. Poznat je po lepim plažama i još lepšem moru oko koga se nalaze plantaže limuna i borova šuma. Osim toga, puno je luksuznih hotela i finih restorana, a Marmaris je i savršeno mesto za jedrenje i ronjenje. U Marmarisu vlada sredozemna klima sa toplim letima kada temperature dostižu 40 stepeni. Zbog njegovog položaja i borove šume koja se spušta čak do obale i tih 40 stepeni su izuzetno prijatni.

 

Marmaris

 

Pretpostavlja se da je Marmaris nastao u 6. veku pre nove ere kada je grad bio poznat pod imenom Fiskos. Prema svedočenju istoričara Herodota na ovom području, još od 3000. godine pre nove ere postojao je dvorac koji je više puta osvajan. Tokom helenističkog doba osvojio ga je Aleksandar Veliki koji ga je kasnije i obnovio. Godine 1522. dvorac zauzima osmanski sultan Sulejman Veličanstveni i tada mu je dvorac služio kao baza pre pohoda na Rodos. Danas je ovaj dvorac pretvoren u muzej, ima sedam galerija koje se koriste kao izložbeni prostor i prelepo dvorište. Dve dvorane u dvorcu su organizovane kao arheološki salon, jedna kao etnografski, a dve su galerije. U arheološkom delu nalaze se amfore i različiti predmeti iz helenističkog, rimskog i vizantijskog doba. U etnografskom salonu nalaze se tepisi, nameštaj i oružje iz otomanske istorije.

 

Marmaris

 

U blizini Marmarisa nalazi se spomenik Likijske grobnice u stenama. Pretpostavlja se da grobnice datiraju iz 4. i 2. veka pre nove ere i izrađene su u helenističkom stilu, visoko uklesane u stenama.

 

Marmaris

 

Između obližnjeg Fetija i Marmarisa nalazi se gradić Dalijan, smešten na obali istoimene reke. Ovo mesto je odlično za izlet. Nalazi se 4 kilometra južno od jezera Kojdžegiz. Iz Dalijana se organizuju i ture do Blatne banje i Vrela sultanije. Prema nekim istraživanjima ove banje su na drugom mestu u svetu po stepenu radioaktivnosti, odmah iza banja Indonezije. Ulaznica za kupanje košta 2 evra, a na raspolaganju su Vam bazeni sa vrućom vodom ili bazen sa blatom. U sklopu ovih banja nalazi se i kafeterija.

 

Marmaris

 

U blizini Dalijana, na nekih 12 kilometara, nalazi se plaža Iztuzu, dugačka 5,4 kilometara. Ova plaža je jedna od nekoliko na Sredozemlju na kojoj morske kornjače Caretta Caretta polažu svoja jaja. Zbog toga je nazivaju i Plažom kornjača. Ovde budite obazrivi jer su mesta na kojima se nalaze jaja obeležena i u njihovoj blizini nije dozvoljeno postavljanje suncobrana i peškira. Caretta Caretta su kornjače koje mogu da dostignu dužinu od 115 cm i težinu do 160 kilograma, a osim njih na području grada Dalijana žive još dve vrste kornjača i oko 150 vrsta ptica.

 

Marmaris

 

Marmaris važi za jednu od lepših destinacija u Turskoj, sa lepim uređenim plažama i mnoštvom kafića i barova duž njih. Na većini plaža možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, a plaže su uglavnom mešavima peska i šljunka.

 

Marmaris

 

Gradska plaža se zove Folk i u pitanju je popularna peščana plaža sa dosta turista. Ulaz na ovu plažu je besplatan.

 

Marmaris

 

Plaža Long ili Uzunyali se nalazi odmah pored gradske i dugačka je nekih 10 kilometara. Nalazi se duž šetališta i u njenoj blizini možete obići suvenirnice ili posetiti neki restoran.

 

Marmaris

 

Plaža Ičmeler je od centra Marmarisa udaljena 8 kilometara. Ova plaža je peščana i može se pohvaliti kristalno čistom vodom. Mirnija je, savršena za odmaranje i beg od gradske gužve. Plaža je sređena i na njoj se možete okušati u skijanju na vodi i ronjenju.

Restorani / Kafići / Noćni život

Kao i većina turskih letovališta i Marmaris se može pohvaliti odličnim restoranima i kvalitetnim noćnim životom. Turska kuhinja je sama po sebi egzotična i ukusna, a osim tradicionalnih turskih specijaliteta u Marmarisu možete probati i italijansku, kinesku, indijsku i mnoge druge kuhinje. Restorani koje Vam predlažemo su Pineapple koji turiste gosti od 1991. godine, La Fortune koje prednjači kada je reč o specijalitetima iz mora i Amigos koji se nalazi u blizini Marmaris dvorca. Najbolji kebab možete pojesti u restoranu Jan de Wit, a indijske specijalitete možete probati u restoranu sa takođe jako dugom tradicijom, Taj Mahalu. Još jedan dobar restoran je Dede koji je sa radom počeo daleke 1973. godine.

 

Marmaris

 

Najbolji klubovi nalaze se u Bar ulici. Bilo da ste ljubitelji pop ili rock muzike, techno muzike ili živih svirki, ovde ćete se dobro provesti. Najbolje diskoteke su Backstreet, klub Areena, klub Greenhouse, Rock bar, X Coctail, Crazy Daisy… Dobar provod je i na plaži Long gde se nalazi puno restorana i barova sa tematskim večerima.

Shopping / Marketi

Najveći tržni centar u Marmarisu je Carsi Market koji se nalazi na trgu. Ovde možete pronaći skoro sve, od suvenira i garderobe do hrane. Većina prodavnica otvorena je do ponoći i nudi najfiniji nakit, predmete od keramike, tepihe, proizvode od kože, ali i hranu poput kafe, turskog ratluka i baklava, začina, čajeva. Kao i u ostalim turskim letovalištima i ovde je cenkanje obavezno.

Ostale aktivnosti

U blizini Marmarisa nalazi se lokalitet Kaunos. Grad je bio izgrađen na granici nekadašnjih antičkih država Likije i Karije i jezik i običaji njegovih stanovnika razlikovali su se od ostalih na ovom području. Danas ovde možete videti ostatke zidina i ulica, hram boginje Atine, baziliku, rimske terme i veliki amfiteatar. Svi ovi ostaci nekadašnjeg grada datiraju iz rimskog perioda.

 

Marmaris

 

Jedan od popularnijih izleta iz Marmarisa je do jezera Koycegiz golu iliti Kojdžegiz. Popularna je vožnja brodićem i kupanje i skakanje sa njega u zeleno jezero, koje nastanjuje jedna vrsta rečne kornjače.

 

Marmaris

 

U blizini Marmarisa nalaze se i ostaci nekadašnjeg antičkog grada Hierapolisa. Danas se ovde mogu videti ostaci kupatila, hramova i mnogi starogrčki i starorimski spomenici. Grad je 1988. godine stavljen na UNESCO listu svetske baštine.

 

Marmaris

 

Pamukale ili kako ga turci nazivaju Pamučna tvrđava su prirodni krečnjački bazeni. Hiljadama godina su se ovi bazeni formirali na izvoru termalnih voda. Mesto je poznato po stalaktitima, velikim kadama i izvorima na kojima se temperatura vode kreće od 35 stepeni do 100 stepeni.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Tursku.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 11535 puta