Maroko

 

Maroko je zemlja koja se nalazi na severozapadu Afrike i izlazi na Atlanski okean i na severu na Sredozemno more. Graniči se sa Alžirom i Mauritanijom na jugu. Pod svojom kontrolom još od 1975. godine drži Zapadnu Saharu. Naziv Maroko, preveden, znači Zapadno Kraljevstvo a glavni grad države je Rabat. Maroko je poznat po spoju arapske i francuske kulture čemu je mnogo doprineo period pod francuskom upravom koji se završio 1956. godine. Poznat je po jednom od najboljih kuhinja na svetu, čaju od mente, brojnim plažama i kulturi.

 

 

Marakeš je grad u podnožju planine Atlas i nekadašnja je prestonica ove zemlje. Poznat je još po imenima crveni grad ali i biser juga. Džema el Fna je glavni trg u Marakešu poznat po velikom broju tezgi i jedno je od najprometnijih mesta u gradu. Ono po čemu je trg specifičan su ukrotitelji zmija i druge akrobate koji svakodnevno zabavljaju turiste na ovom trgu. Najveća džamija u Marakešu je Kutubija koja je zbog svog izgleda poslužila kao inspiracija za mnoge džamije u Rabatu i Španiji. krasi je minaret iz 12. veka.
Najpoznatiji muzej u Marakešu je Dar si Said koji se nalazi u palati Dar Menebhi. Stalna postavka muzeja su predmeti iz marokanske istorije poput oružja i nošnje. Istoriju grada najbolje možete upoznati posetom Muzeja fotografije.
Jedna od najpopularnijih atrakcija u Marakešu su štavionice kože koje se nalaze nadomak medine gde se mogu kupiti predmeti koji se ovde izrađuju i boje, poput garderobe, tepiha i različitih suvenira.
Rabat je glavni grad Maroka i nalazi se na ušću reke Bou Regreg. Osnovan je u 12. veku na ruševinama nekadašnjeg rimskog naselja. Stari deo Rabata poznat je po džamiji Hassan, koja nikada nije završena i sultanovoj palati i kraljevskom dvoru.
Industrijski i ekonomski centar Maroka je Kazablanka, istovremeno je i najveći grad u državi. Ono što je neophodno posetiti u Kazablanki je džamija Hasana II, Korniš i spomenik Sidi Abderamanu. Jedna od najvećij marokanskih tržnica nalazi se u delu Stara medine u Kazablanki. Nalazi se u zapadnom delu Maroka i izlazi na Atlanski okean. Glavni trg u gradu je izgrađen 1920. godine i nekada se zvao trg Francuske a danas nosi ime kralja Muhameda V. Ovo je ujedno i centar grada, sa mnogobrojnim kafićima i suvenirnicama. Na kraju bulevara na trgu nalazi se i spomenik Sidi.
Na bulevaru Rachid nalazi se poznata katedrala du Sacre Coeur koja je izgrađema 30. godina prošlog veka i koja je spoj evropske i marokanske arhitekture. U blizini katedrale nalazi se i crkva Dame de Lourdes.
Džamija Hassana II je druga najveća verska građevina na svetu i nalazi se na obali Atlantika. Otvorena je 1993. godine i može primiti više od 25 000 vernika. Na njenom ukrašavanju radilo je preko 30 000 marokanskih umetnika a napravljena je po nacrtu francuskog arhitekte Pinrsus. Njen minaret je visok 210 metara i to je ujedno i najviši minaret na svetu.

Restorani / kafići / noćni život

Marokanska kuhinja je spoj ukusa Afrike, Španije i Francuske. Jedna od osnovnih namirnica je kus kus koji se služi uz gotovo sve vrske mesa i povrća, ali i kao slatkiš sa voćem.  Kuhinja je egzotična, sa mnogo voća i povrća. Najpoznatije jelo je tažin koje je slično našem gulašu. Što se poslastica tiče najpoznatiji su marokasnki kolači sa cimetom, bademima i orasima koji se služe uz tradicionalni čaj od mente.
Neki od najboljih restorana u Marakešu su restoran Le Makassar i restoran Dar Zellij. Kada je o Rabatu reč neprikosnoveni su restorani Al Warda i restoran tradicionalne kuhinje Dinarjat.

Shopping / marketi

Gde god da ste u Maroku nešto što je prava atrakcija i po čemu je zemlja poznata su bazari. Jedan od najlepših bazara na kojima možete naći skoro sve što možete da zamislite, od rukotvorina, knjiga pa do hrane i garderobe, je bazar u Marakešu.

Ostale aktivnosti

Fes je jedan od četiri imperijalištička grada Maroka. Sam grad podeljen je na tri dela, stari utvrđeni grad Fes el Bali, novi Fes i Ville Nouvelle koji predstavlja francuski deo grada. Stari deo grada je zbog svoje lepote na UNESCO-voj listi svetske baštine. U Fesu se nalazi i najstariji univerzitet na svetu koji je osnovan 859. godine, Al Karaouine.
U severoistočnom delu Maroka nalazi se planinski grad Šefšauen koji je poznat po belim kućicama. Čitav ovaj region poznat je po velikim proizvođačima marihuane ali i po vuni i začinima.

 

 

Podeli:
Pregledano 6454 puta