Marsej

Marsej je najveći francuski grad na mediteranskoj obali i jedan od najstarijih gradova u Evropi. On je i najvažniji lučki centar Francuske i treća najveća luka u Evropi. Grad se nalazi na obali Lionskog zaliva. Marsej ima mediteransku klimu, sa blagim zimama i toplim letima.

 

Marsej

 

Prostori današnjeg Marseja bili su naseljeni još pre 3000 godina o čemu svedoče slike po zidovima u nekim pećinama. Osnovali su ga stari Grci 600. godine pre nove ere i tada se zvao Masalia. Bio je prva grčka luka u Zapadnoj Evropi. Rimljani su u potpunosti osvojili ove prostore 49. godine pre nove ere ali je grad naredna tri veka imao status slobodnog trgovačkog grada. U poslerimskom periodu grad je često bio meta napada varvarskih plemena. Grad doživljava ponovni procvat u 10. i 11. veku kada postaje polazna luka za Krstaške ratove. U Marseju je 1934. godine ubijen jugoslovenski kralj Aleksandar I. Danas je Marsej moderan grad sa razvijenom tehnologijom i ekonomijom, ali i turizmom.

 

Marsej

 

Najpoznatija zgrada u Marseju je bazilika Notr Dam de la Gard koja potiče iz 19. veka i nalazi se u blizini Stare luke, na najvišoj tački u Marseju. Zvono bazilike je teško 8324 kilograma i na vrhu zvonika se nalazi statua Device. Unutrašnjost bazilike je nešto što je njen zaštitni znak – krase je obojeni mermer i prelepe ikone. Marsej je poznat i po ostrvu If koje se nalazi u njegovoj blizini, a na kome se nalazi čuveni zamak Šato d’If poznat po knjizi Grof Monte Kristo. Zamak potiče iz 16. veka i poznat je po tome što je u njemu bio zatvoren Mirabo.

 

Marsej

 

U oblasti Panije nalazi se Centar starog milosrđa koji potiče iz 17. veka. Zdanje je izgrađeno kao utočište i radionica, a danas se u njemu nalaze Arheološki muzej Marseja i Muzej afričke, okeanske i indijanske umetnosti u kojima se održavaju različite kulturne izložbe i manifestacije. Osim ova dva muzeja u Marseju se može obići i Muzej prirodne istorije koji se nalazi u palati Longšan. Muzej marine i ekonomije se nalazi u zdanju Berze. U Marseju se nalazi i Muzej mode, Muzej Santona, Muzej starog Marseja koji je smešten u prelepoj zgradi iz 17. veka i Muzej lepih umetnosti u kome se nalaze skulpture Pižea.

 

Marsej

 

Katedrala Nuvel Mažor je još jedan od simbola Marseja. Podigao ju je Napoleon III i izgrađena je u rimsko-vizantijskom stilu. Poznata je po prelepim skulpturama i mozaicima koje krase njenu unutrašnjost. Palata Faroa je izgrađena u 19. veku i služila je kao obalska rezidencija Napoleona III. Simbol moderne arhitekture je zgrada Cite Radieuse za koju se pretpostavlja da je izgrađena između 1945. i 1952. godine, a projektovao ju je arhitekta Korbuzije.

 

Marsej

 

Marsej je poznat i po prelepim parkovima. Najpoznatiji je Boreli koji se prostire na 54 hektara i poznat je po prelepim mostićima i jezerima, ali i bogatoj flori. U blizini palate Faroa nalazi se bašta Faroa i u njoj se nalazi statua Andrea Verdilana. Bašta Pjer Piže je najstarija u Marseju i potiče iz 19. veka.

 

Marsej

 

Osim znamenitosti Marsej turistima nudi i prelepe plaže i uvale. U južnom delu nalaze se neke od prelepih uvala: Port Pin, Sugiton, Morgiou i zaliv Sablettes.

 

Marsej

 

U blizini grada nalaze se dve male plaže. Peščane plaže Bain des Dames i Bonne Brise poznate su po prelepom pogledu na marsejsku luku.

 

Marsej

 

Najveća plaža je Pointe Rouge. Ova peščana plaža poznata je po lepom restoranu ali i igralištu za najmlađe.

 

Marsej

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Ovaj primorski grad najpoznatiji je po ribljim specijalitetima i plodovima mora. Poznato lokalno jelo je supa bulilabes koja se pravi od nekoliko vrsta riba, luka, začina i soka od narandže. Jedan od najpopularnijih restorana je Le Miramar koji se nalazi u Staroj luci. U samom centru grada je La Ferme, restoran poznat po prelepom enterijeru ali i bogatom meniju. U blizini Stare luke nalaze se i restorani Les Arcenaulx, La Cloche A Fromage, restoran Le Zinc i restoran la Table Du Fort. Jedan od najboljih marsejskih restorana je Le Petite Nice Pessedat, koji je nagrađen sa dve Mišelinove zvezdice. Popularni restorani su i La Cantine Du Marseillais i Chez Michel u kome se služe tradicionalna jela.

 

Marsej

 

Marsej je poznat i po bogatom noćnom životu. Najpopularniji barovi su La Bar Lounge Le Carre, La Part Des Anges, Au Petite Nice i Le Bar De La Marine. Najpopularniji klubovi su Le Metal Caffe u kome se organizuju house žurke, jazz klub Venture koji se nalazi u zgradi iz 17. veka i latino klub Cubaila.

Shopping / Marketi

Najpopularniji tržni centri u Marseju su Les Terrasses du Port i tržni centar Littoral. U glavnoj ulici možete pazariti u buticima svetskih brendova, a gotovo na svakom koraku nalaze se simpatične suvenirnice.

Ostale aktivnosti

Malo ribarsko selo poznato po prelepim belim liticama nalazi se na 32 kilometara od Marseja. Selo Kasi popularno je za uživanje u prirodi ali i za surfovanje i ostale sportove na vodi. Gradić Aix en Provence od Marseja je udaljen 25 kilometara. Poznat je po prelepim bulevarima, trgovima i starim fontanama. U blizini Marseja nalazi se i luka La Siota koja je poznata kao kolevka filma. Ovde su braća Limijer 1895. godine napravili prvi film i ovde se nalazi i najstariji bioskop na svetu – Eden Cinema. Okolina gradića poznata je i po prelepim uvalama i plažama ali i malom ostrvu Ile Verte.

 

Marsej

 

U blizini Marseja, na nekih 80 kilometara nalazi se Arl. Grad je poznat po rimskoj areni i spomenicima iz srednjeg veka, a ovde je živeo i Van Gog. Svakog Uskrsa ovde se organizuju i borbe bikova.

 

Marsej

 

Marsej je poznat i po brojnim festivalima. Mart je rezervisan za tradicionalni Karneval sa uličnom paradom. U martu se održava i Prolećni vašar francuskih vinogradara i farmera. Od sredine marta do početka aprila se u pozorištu Turski prikazuju ruske predstave, filmovi i kabarei. Međunarodna Mediteranska Nautička Nedelja se organizuje u aprilu. U junu se organizuje Marsejski festival koji traje do sredine jula i sadrži programe poput savremenog plesa, pozorišta, klasičnih filmova i muzike.

 

Marsej

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Leto.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 16335 puta