Milano

Milano je drugi po veličini grad u Italiji i istovremeno jedan od najvažnijih centara mode i privrede. Nalazi se u severnom delu Italije, od Rima je udaljen 585 kilometara, a od Torina 130 kilometara. U daljoj istoriji Milano je jedan kraći period bio prestonica Rimskog carstva, a danas je jedan od najpopularnijih turističkih mesta u ovom delu Evrope. Nazivaju ga Severnim biserom Italije. Gotovo da ne postoji reč kojom se ovaj grad može opisati. Spomenici koji mu daju dušu i podsećaju turiste na njegovu istoriju, ljubazni  prijatni domaćini sa italijanskim šarmom, prelepi kafići, šoping – sve ovo neizostavni je deo kulture Milana.

 

 

Prvo na šta turisti „nalete“ po dolasku u Milano je Milanska katedrala koja je najvažniji arhitektonski simbol grada. Nalazi se na centralnom gradskom trgu Piazza del Duomo. Pogled sa njenog vrha je nešto što se ne može opisati rečima i svakako je treba posetiti. Ulaz u katedralu je besplatan.  Zamak Sforca takođe je značajan spomenik koji je danas pretvoren u muzej i institut za umetnost i istoriju. Milano je u svetu poznat i po operi. Milanska skala je sagrađena u 18. veku i može da primi preko 3000 gledalaca. Kako je reč o jednoj od najpoznatijih opera u svetu doći do karata je teško, a i cena od 250 eura za karte i nije nešto što svako može priuštiti sebi. U unutrašnjosti zgrade nalazi se muzej opere, cena ulaznice je oko 7 eura i predstavlja alternativu za posetu. Galerija di Brera, Nacionalna biblioteka di Brera, galerija Vittorio Emanuele, crkva Santa Maria de la Gracia su neke od najpoznatijih atrakcija Milana. Pored velelepne katedrale nalazi se galerija Vittoria Emanuela, koja povezuje dva gradska trga, Duomo i trg Skala. U njoj su smeštene radnje najprestižnijih svetskih modnih brendova poput Prade, L.Vittona, Versacea, Armania..  Crkva Santa Maria de la Grazia nalazi se na listi UNESCO-ve kulturne baštine. Jedno od najpoznatijih umetničkih dela, mural Leonarda da Vinčija „Tajna večera“ nalazi se u njoj.

 

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Milano je jedan od najbogatijih italijanskih gradova. U skladu sa tim su otvarani i luksuzni restorani, kafići i klubovi.  Jedan od najluksuznijih restorana je Pane e Acqua.  Erba Brusca,  koji je malo na periferiji grada, u seoskoj atmosferi i sa sopstvenim voćnjakom.  Restoran Vun se nalazi u blizini galerije Vittorio i meni se zasniva na ukrštanju  italijanske kuhinje sa ostalim  nacionalnim kuhinjama. Nerino Dieci je mali udoban restoran sa fino dekorisanim entereijerom i tradicionalnom italijanskom kuhinjom. Neki od popularnijih kafića koje vredi pomenuti  i poseti su Pave, koji je prilagođen vegeterijancima. Crazy Cat Caffe, ukoliko ste ljubitelji mačaka;  G.B. Bar je jedan od popularnijih i osim najfinije italijanske kafe posetiocima nudi i italijanska peciva. Najbolji tost možete probati u lokalu Toasteria Mi Casa. Bianco Latte i Taranta Cafe važe za jedne od najpopularnijih kafića u Milanu. Obavezno bi trebalo svratiti u poslastičarnice Marchesi i Castelnuovo. Noćni život u Milanu je veoma bogat i za svačiji ukus se može pronaći mesto. Cene pića u popularnim milanskim klubovima kreću se od 7-10 eura. Četvrt Isola u Milanu je jedan od popularnijih delova grada i u njemu se nalaze najpoznatiji klubovi poput Fride, Isola della Birra i Soho Caffe-a. Tu se nalazi i diskoteka Alkatraz poznata po live nastupima. Jedan od najpoznatijih klubova je Blue Note, jazz klub u kome su mnogo poznati izvođači svirali. Happy hour je nešto po čemu je Milano poznat a podrazumeva da po ceni od 5 – 20 eura, zavisno od lokala, jedete ili uživate u nekom piću. Najpopularniji su španski bar La Hora Feliz i Swami, koji se nalazi u blizini Porta Romana. Grad je poznat i po birrifici, malim pivnicama koje prave svoje pivo. Najpopularnije su Birrificio Laambrate i Birrificio dell Ortica.

 

 

Shopping / Marketi

Milano je grad mode. Na ulicama možete sresti prolaznike obučene po poslednjim trendovima i to je nešto što je neodvojivi deo kulture ovog grada. U skladu sa tim, ljubiteljima kupovine nikada neće dosaditi ponuda Milana. Zona Zlatnog kvadrata je četvrt u kojoj su ulice sa lokalima vodećih svetskih i italijanskih brendova. Najpoznatija ulica za kupovinu je Montenapoleone, osim nje Della Spiga, Sant Andrea, Manzoni, Corso Dante… Galeria Vittorio Emanuele na trgu Duomo je najstariji i najprometniji shopping centar u Milanu. Prepuna je radnji najprodavanijih modnih brendova, pretežno onih skupljih poput Prade, Armania, L. Vittona, ali i onih pristupačnijim našem džepu poput Manga, Zare… Kupovali ili ne, obilazak Quadrilatero della Moda neizostavan je doživljaj boravka u Milanu. Šetnja kroz kvart predstavlja “praznik za oči” zbog do detalja sređenih izloga radnji. 

 

 

Ostale aktivnosti

Milano je grad u kome se brzo živi. Kvartovi sa živopisnim uličicama, nasmejani i sređeni građani, ulice krcate turistima i impozantna arhitektura biće nešto što će vas uvek vraćati Milanu. Kada vam dosadi gradska vreva i poželite da se opustite i osamite milanski parkovi su sve što treba pronaći. Mahom se nalaze u centru grada, a najpopularniji je Sempione, iza zamka Sforzesko. Park Giardini Publici se nalazi u blizini četvrti Quadrilatero della Oro. Sa tornja Branca u parku Sempione pruža se prelep pogled na čitav grad i na Alpe. Obavezno treba obići zamak Sforzenco. Do njega se stiže pešačkom zonom ulice Via Dante. Zamak je nekada bio rezidencija milanskih vojvoda, danas je muzej i galerija i jedan od najvećih tvrđava u Evropi.  Ljubitelji fudbala mogu posetiti stadion San Siro, a ukoliko budu imali malo sreće mogu pogledati i utakmicu milanskog Intera ili AC Milana. Na stadionu se može obići i muzej. U blizini Milana nalaze se i tri najveća italijanska jezera: Como, Garda i Maggiore. U nekim agencijama se organizuju izleti do njih, ali je jednostavno doći do jezera i ako se organizujete sami. 

 

 

Cene putovanja u Milano možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 20841 puta