Milina

Malo simpatično ribarsko mesto Milina nalazi se na jugu poluostrva Pilion. Samo poluostrvo Pilion oblast je neverovatne lepote i odlikuju ga bogata vegetacija, kristalno more i duge plaže. Upravo takav je gradić Milina koji iz godine u godinu privlači sve više turista. Ovaj biser Egejskog mora gleda na dva manja ostrva, Alatas i Prasoudas, do kojih se može stići čamcem.

 

Milina

 

Naziv Milina je slovenskog porekla i znači vodenica u bukvalnom prevodu. Osim što je predeo izuzetne lepote, ovo mestašce ima i interesantnu istoriju o kojoj svedoče i nalazišta koja se nalaze u blizini. Milina je sve do 1948. godine bila spojena sa susednim selom Glafko. Glavna istorijska znamenitost su ostaci hrišćanske crkve koja datira iz 5. i 6. veka. I ruševine antičkog grada Olizon koje se spominju u Homerovim spisima nalaze su u blizini Miline.

 

Milina

 

Zaštitni znak Miline i ono po čemu je mesto poznato su mnogobrojne skrivene uvale ali i zeleni maslinjaci. Plaže su uglavnom peščane i do nekih najlepših i najskrivenijih u uvalama može se stići jedino čamcem. U blizini sela nalazi se nekoliko fantastičnih plaža koje vredi posetiti. Najpopularnije su sigurno gradska plaža Milina koja je uska i šljunkovita, zatim plaže Mavri Petra, Agios Andreas, Marathias i Tzasteni. Svaka od ovih plaža može se pohvaliti kristalno čistom vodom i sa dosta zelenila koje pravi prirodni hlad.

 

Milina

 

Često se organizuju izleti i do ostalih plaža na Pilionu, a nije preterivanje kada se kaže da su plaže Piliona jedne od najlepših na Egejskom moru. Kristalno čista voda i strme zelene padine koje okružuju obalu su simbol ovog poluostrva. Zapadna strana Piliona je mirnija kada je reč o talasima i tu je more dosta toplije u odnosu na severno-istočnu stranu koja je poznata po jakim talasima. Kada je o plažama reč pretežno su peščane, mada ima i šljunkovitih i kamenitih. Najpoznatije plaže poluostrva Pilion su Agios Ioannis, Milipotamos, Papa Nero, Horefto, Fakistra, Damouchari, Mourtia i Potistika.

 

Milina

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Milina je tipično grčko selo sa mnogo dobrih restorana i taverni. Jako popularni su riblji restorani. Najpopularniji restorani su En Plo, Triliza, I Elia Tis Milinas, Argo i O Sakis. Kada je reč o tavernama najpopularnije su taverna Stathis i taverna Sakis. Caminito je simpatičan bar na plaži. Najbolju ribu možete pojesti u taverni Stefanos koja se nalazi na samoj obali. Tokom letnje sezone mesto je izuzetno živahno i često se u barovima pored mora organizuju male žurke. Leti se ovde organizuju i mnogobrojni festivali na kojima možete uživati u tradicionalnoj grčkoj muzici i hrani ali i saznati puno o njihovim običajima i kulturi.

 

Milina

 

Shopping / Marketi

Milina je od Volosa udaljena nekih 49 kilometara. Tamo možete pazariti u malo većim marketima. Kada je o samoj Milini reč, na šetalištu se nalaze mnogobrojne suvenirnice koje prodaju magnete, tradicionalne grčke rukotvorine, maslinovo ulje i ostale sitnice. Na gradskoj pijaci koja radi četvrtkom možete pazariti sveže voće i povrće i ribu, ali i kvalitetno maslinovo ulje i najrazličitije vrste maslina.

Ostale aktivnosti

Letovanje u Milini možete iskoristiti i za obilazak dva obližnja ostrva. Na ostrvu Alatas nalazi se manastir Agia Saranta. Na ostrvu Prasouda nalazi se takođe zanimljiv i star manastir Zoodocho Pigi. Osim ova dva interesantna ostrvca cela regija prepuna je malih nenaseljenih ostrva, pećina i prelepih napuštenih plaža. Do oba ostrva može se stići iznajmljenim čamcima u Milini.

 

Milina

 

Jedan od glavnih obrazovnih centara 18. veka, muzej Elinomouseio, nalazi se u selu Zagora. Ovde se čuvaju eksponati iz perioda od 16. veka do 19. veka, a tu se nalaze i čuveni rukopisi Rige Fere u kojima su davno ispisana prava grčkog naroda. Selo Zagora poznato je i po lepim starim crkvama. Neke od njih su trobrodna bazilika Agia Paraskevi iz 1803. godine koja se nalazi u naselju Perachora. Bazilika Agia Kyriaki potiče iz 1740. godine i poznata je po ikonostasu od rezbarenog pozlaćenog drveta. Bazilika Agios Georhios osnovana je 1765. godine.

 

Milina

 

Iz Miline se organizuju i izleti do tradicionalnog grčkog sela na krajnjem jugu Pilona – Trikeri. U selu Makrinitsa nalazi se zanimljiv muzej folklora koji je sagrađen 1844. godine i smešten je u palati Topali. Stalna postavka su preko hiljadu predmeta poput tradicionalne nošnje, ratnih rukopisa, posuđa i još mnogo toga.

 

Milina

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Milinu.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 25602 puta