Minhen

Minhen je moderni kosmopolitski grad sa dugom istorijom i šarmom i glavni je grad oblasti Bavarska u Nemačkoj. Leži na reci Izar i treći je po veličini grad u Nemačkoj, posle Berlina i Hamburga. Najpoznatiji je po festivalu Oktoberfest koji svake godine privuče veliki broj turista. 

 

 

Velelepne građevine, spomenici, oko 1200 fontana i parkova datiraju iz renesansog i baroknog perioda. Minhen je grad koji je svu svoju industriju iselio iz grada na periferiju. Nalazi se na listi 100 gradova na svetu koji bi trebalo posetiti zbog arhitekture koja ostavlja bez daha, muzeja i spomenika, ali i zbog dobrog piva, gospoljubivih domaćina i dobre hrane. 

 

 

Samo srce starog dela grada je trg Marienplatz iz 1158. godine. Nekada je služio za okupljanje trgovaca i razmenu robe, a danas je najprometnije mesto u Minhenu gde se tokom božićnih praznika održava veliki sajam. Ime je dobio po kipu Device Marije koja svakodnevno pozdravlja turiste sa samog centra trga. Nalazi se između Stare i Nove gradske dvorane i crkve Frauenkirche. Obe dvorane su u gotičkom stilu i prva je sagrađena u 19. veku, a druga datira još iz 14. veka s tim što njen prvobitni izgled nije sačuvan zbog požara koji ju je zadesio u 16. veku. Na trgu se nalazi i sat Glockenspiel na kome se tri puta dnevno prikazuju događaji iz minhenske istorije – venčanje vojvode Vilhelma V i Renate od Lorene i pobedu nad epidemijom kuge. Katedrala Frauekirche je takođe izgrađena u gotičkom stilu i sa njenog vrha se pruža fantastični pogled na grad. 

 

 

Jedan od najlepših parkova na svetu nalazi se u Minhenu. U pitanju je Engleski vrt. U samom centru parka nalazi se jezero Kleinhesseloher na čijoj su obali razbacane pivnice pa je zbog toga ovaj park mesto gde se može uživati u nepreglednom zelenilu uz kvalitetno i ukusno bavarsko pivo. Kineski toranj, građevina Monopteros i Japanska kuća čaja takođe su smešteni u ovom parku. 

 

 

Kapija pobede Siegestora sagrađena je u čast hrabrih bavarskih vojnika. Podigao ju je Ludvih I po uzoru na starorimsku Konstantinovu kapiju. Osam kilometara od Minhena udaljena je palata Nimfenburg poznata još pod nazivom dvorac nimfa. Izgrađena je u baroknom stilu u sred guste šume 1662. godine. Ovaj dvorac služio je kao letnja rezidencija vladara Bavarske, a danas je mesto gde se održavaju koncerti klasične muzike, banketi i razni prijemi. 

 

 

U centru Minhena, vidljiva iz svih krajeva grada, nalazi se crkva Svetog Petra – Peterskirche. Krasi je toranj visok 92 metra, ali je najzanimljivija njena unutrašnjost. Dominantan je oltar Svetog Petra koje je delo Erazma Grasera. Čitav plafon crkve pokriven je freskama a mogu se videti i slike Jana Polaka i još nekoliko manjih oltara Ignaza Gintera. Pored ove najstarije crkve Minhen se može pohvatili sa još nekoliko. Jezuitska crkva Michaelskirche izgrađena je oko 1597. godine. Veliki uticaj na nemačku arhitekturu izvršila je crkva Svetog Kajetana koja se nalazi na trgu Odeonsplatz. Njena izgradnja završena je 1690. godine, a žuta boja fasade postala je simbol grada. Crkva Spasitelja Salvatorkirche izgrađena je krajem 1943. godine u gotičkom stilu i danas je sedište mitropolita Nemačke.  

 

 

Minhenska palata Residenz nalazi se u centru grada i to je najveća gradska palata u Nemačkoj. Sastoji se iz kompleksa zgrada, više dvorišta i muzeja. Nekada su bavarski monarsi boravili u njoj. Njena tri glavna dela su Konigsbau, Alte Residenz i Festsaalbau. U njenoj blizini nalaze se i barokne i neoklasične zgrade i to palata Porcia, Preysing, Holnstein i Prinz-Carl.  

Restorani / Kafići / Noćni provod

Tipični nemački obrok sadrži belu kobasicu Weisswurst, pečenu perecu sa slatkim senfom i kriglu hladnog bavarskog piva. I za desert štrudla sa vanilom. Cene hrane u restoranima nisu previsoke s obzirom da je reč o jako popularnom turističkom mestu. Neki od restorana koje vredi posetiti su Hofer koji se nalazi u samom centru grada. Prostire se na tri sprata i nudi nemačku i austrijsku kuhinju, a specijaliteti su bečki gulaš, govedina i piletina sa krompir salatom. Restoran Fraunhofer Wirtshaus datira iz 1874. godine i jako je popularan kod turista ali i lokalnog stanovništva. Nudi tradicionalnu meni sa ukusnim bavarskim specijalitetima poput svinjske kolenice i krompir knedli. Tantris je jedan od najpoznatijih restorana u Minhenu koji se nalazi među 50 najboljih restorana na svetu. Za ručak u ovom restoranu neophodna je rezervacija a specijalitet kuće je dimljena riba sa sosom od zelenih krastavaca. Kultfabrik je deo grada u kome su stacionirani najpopularniji klubovi i barovi. Dosta popularan je Parkcafe. Najveći džez klub u Minhenu je Unterfahrt i  važi za jedan od najboljih evropskih klubova ovog tipa. Urbana mesta, sa elektronskom i popularnom muzikom su klubovi Schwabinger Podium i K&K Club. 

 

 

U Minhenu su dosta popularne pivnice na otvorenom. Najpoznatija je Hoftbrauhaus koja je osnovana 1589. godine i nalazi se u blizini trga Marieplatz. Zanimljivo je da je ovo mesto nekada bio epicentar predratnih političkih delovanja ozloglašenog nemačkog vođe. Danas se ovde mladi skupljaju iz skroz drugačijih razloga, pivo služe devojke obučene u tradicionalnu bavarsku nošnju, a neretko uživo sviraju i minhenski bendovi. Litar piva na ovom mestu košta oko 7 evra. 

Shopping / Marketi

Minhen je pravi raj za šopingholičare. Glavne šoping zone su ulice Neuhauserstrasse i Kaufingerstrasse. Tu osim radnji sa firmiranom garderobom možete kupiti i tradicionalne bavarske suvenire. Ekskluzivniji butici nalaze se u ulicama Maximilianstrasse i Theatinerstrasse. Veliki ulični market Viktualienmarkt nalazi se u pešačkoj zoni glavnog trga. Najveći tržni centar je Olympia Einkaufszentrum koji broji čak 135 prodavnice. Malo manji je Riem Arcaden koji se nalazi u istočnom delu grada.  U tom delu grada nalazi se i Einkaufs-CentrumNeuperlach.

Ostale aktivnosti

Minhen ima mnogo toga da ponudi turistima. Koliko god da boravite u ovom lepom gradu neće biti dovoljno da posetite sve ono što Minhen nudi. Ljubiteljima automobila biće zanimljiv muzej kompanije BMW. Osnovan je 1972. godine i tu možete videti sve o istoriji i razvitku ove velike kompanije, od eksponata automobila, motora do starih i novih projekata. Muzej ima i bioskopsku salu u kojoj se mogu pogledati dokumentarci o kompaniji. 

 

 

Kralj Ludvig II iza sebe je ostavio mnogo lepih zamkova koji se nalaze u okolini Minhena. Jedan od najlepših je Nojšvanštajn sagrađen 1886. godine u stilu nemačke romantike. Nalazi se na površini od skoro 6000 kvadratnih metara i na listi je UNESCO-ve svetske baštine. Godišnje ga poseti preko milion turista. U blizini je i zamak Harburg koji je jedan od najstarijih u ovom delu Nemačke. U 11. veku bio je vojno utvrđenje, a danas je jedna od glavnih atrakcija. 

 

 

Olimpijski park je još jedna atrakcija Minhena. Izgrađen je 1972. za potrebe Olimpijskih igara koje su se održale u gradu. Arhitektonsko zdanje od koga zastaje dah može da smesti 70 000 posetilaca. Sa vrha tornja koji je visok 290 metara Minhen se vidi kao na dlanu. Danas se u ovom parku održavaju muzičke i sportske manifestacije. Najveća atrakcija Minhena je festival piva Oktobarfest koji se svake godine održava krajem septembra i traje 16 dana. Ovaj festival je popularan u čitavom svetu i poseti ga oko šest miliona ljudi godišnje. Održava se u samom centru grada na 42 hektara prostora. Osim hrane i pića u neograničenim količinama posetioci mogu videti i zanimljiv zabavni i muzički repertoar. 

 

 

Cene putovanja u Minhen možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 22791 puta