Montekatini

Svake godine oko milion turista poseti šarmantni mali italijanski gradić Montekatini. Poznata italijanska banja nalazi se u okrugu Pistoja koji pripada pokrajini Toskana. Na nadmorskoj visini od 30 metara, u dolini reke Arno, i sa severne strane ispod Apenina, ova banja predstavlja pravi biser Italije u koji svraćaju i mnoge slavne ličnosti. Montekatini je poznat pre svega po svojim termalnim izvorima na kojima grad leži. Suptropska klima kojom se ovo mestašce može pohvaliti još jedan je od razloga što veliki broj turista prođe ovuda tokom čitave godine. 

 

 

Najpoznatija banja nosi naziv Tetučio Terme a sagradio ju je vojvoda Toskane Leopold Habzburški. Potiče iz 18. veka i nalazi se u glavnoj ulici. Osim nje, druge dve poznate su Regina i Lepoldine. Oduvek se za ovu banju govorilo da ima lekovite izvore. Još jedna atrakcija gradića su pećine Monsumano sa parnim jezerom i toplim sobama. 

Na visini od skoro 300 metara, iznad centra banje, nalazi se istorijski deo grada sa kog se pruža pogled na okolinu koji ostavlja bez daha. U pitanju je Montekatini Alto, dvorac romanskog porekla. Nalazi se na 15 minuta od samog mesta a do njega možete stići i žičarom. Na brdu se nalazi i crkva Santa Maria a Ripa koja datira iz 12. veka i koja je izgrađena u romaničkom stilu. 

 

 

Još jedna atrakcija Montekatinija su njegove fontane koje predstavljaju prava remek dela. Najznačajnija je fontana na železničkoj stanici, Mazzoni. Pored nje, turisti se svakodnevno mogu diviti i fontanama Guidotti i fontani koju je napravio Pol Bury, u gornjem delu termalnog parka. 

 

 

U okviru Viale Verdi-a možete videti zgradu Palazzina Regia koja je bila letnja rezidencija porodice Mediči, zatim ratni spomenik u Kraljevskom parku, delo Đuzepea Petronija. Na desnoj strani Viale Verdia smeštena je Gradska većnica, sagrađena između 1913. i 1919. godine. 

Restorani / Kafići / Klubovi

Montekatini Terme mogu se pohvaliti kvalitetnim i zanimljivim restoranima. Neki od malo luksuznijih restorana su La Polveriera na čijem su meniju pretežno tradicionalna jela ali i morska hrana. Drugi poznat restoran, koji je malo jeftiniji od prethodnog, je Albergo Ristorante Pizzeria. Osim njih, zanimljiv ambijent i finu hranu imaju restorani San Francisco, Centrale, Gatto Bianco, Montecristo i Le Maschere. Samo mesto je mirno i prilagođeno je odmoru pa gotovo da nema klubova. Alternativa su manji barovi i kafići koji su razbacani po Montekatiniju, a najpoznatiji su Bar Condicio, Gross Anatroccolo Caffe, Caffe Mago Merlino, Bar Galliani i pub Vecchio Bar. 

 

 

Shopping / Marketi

U centralnom delu Montekatinija smeštene su prodavnice poznatih svetskih brendova ali ne zaboravite da je mesto malo ekskluzivnijeg tipa pa su cene i ponuda u skladu sa tim. U manjim radnjicama možete pazariti suvenire, a najveći izbor imaju u radnji Grocco. Neke od najsimpatičnijih prodavnica nalaze se u ulicama Corso Matteotti, Viale Verdi, Viale 4 Novembre i Corso Roma. Nikako ne biste smeli da propustite degustaciju čuvenog vina ovih krajeva Italije u malim vinarijama. Montekatini ima i nekoliko marketa, sa pomalo problematičnim radnim vremenom. Najpoznatiji je market u Piazzale Leopoldo koji je otvoren svakog četvrtka. Ljubitelji antikviteta biće prezadovoljni ponudom marketa koji se nalazi u Piazza 20 Settembre. 

Ostale aktivnosti

Montekatini je mesto koje će Vas ostaviti bez daha. Od arhitekture do prijatnih stanovnika, simpatičnih malih uličica do finog vina – u ovom gradiću kao da je vreme stalo. Osim šetnje gradom i opuštanja u spa centrima u ponudi su i obilasci obližnjih gradova. Na oko 20 minuta vožnje nalazi se grad Pistoja. Glavne znamenitosti ovog gradića su katedrala sa kamenim oltarom starim šest vekova, gradska većnica i muzej. U Luči, koji je takođe u blizini, možete videti crkvu San Mišela, katedralu San Martino, ruševine rimskog amfiteatra i muzej Pučini. U Firenci, koja je glavni grad pokrajine Toskana možeti posetiti nekoliko katedrala i to katedralu Svete Marije Cvetne, Đotov zvonik, crkvu Santa Maria Novela i San Lorenco. Muzej Ufici je takođe nešto što bi trebalo posetiti a u njegovoj ponudi je kolekcija slikarstva, od antike do kasnog baroka. 

 

ancient pool in Montecatini Terme, Tuscany

 

Cene putovanja u Montekatiniju možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 31128 puta