Nica

Simpatična mediteranska Nica drugi je grad u Francuskoj po broju turista koji je godišnje posete, posle Pariza. Ovaj lučki grad smešten je nedaleko od italijanske granice, između Kana i Monaka. Smatra se glavnim gradom Azurne obale.

 

 

Grad je poznat po prelepim trgovima. Glavni trg je Massena koji je prostran i ukrašen zgradama u italijanskom stilu, sa palmama i borovima. Na ovom trgu uglavnom se održavaju razlilite manifestacije i festivali. Trg Garibaldi datira iz XVIII veku i u njegovom centru nalazi se Garibaldijev spomenik po kome je trg i dobio ime. Spomenik je izgrađen u čast ujedinjenja Nice sa Italijom. U centru starog dela grada nalazi se trg Rossetti. Najdominantnija na ovom trgu je katedrala St Reoarata i fontana. Mnogi restorani i poslastičarnice nalaze se na ovom trgu.

 

 

Prelepa cvetna pijaca nalazi se na trgu Saleya. I ovde možete ručati u nekom prijatnom restoranu ili popiti kafu u nekom bistrou. Trg Palate je popularan kod mlađih ljudi a ovde se neretko održavaju i koncerti.

 

 

Manastir Notre Dame od Simijea iz 17. veka je još jedna atrakcija Nice. Ovde možete čuti zanimljive priče o životu monaha koji su boravili ovde ali i pogledati nekoliko remek dela slikarstva. Najveća crkva u Nici je bazilika koja je izgrađena u gotičkom stilu 1868. godine.

 

 

Palata Lascaris je takođe zgrada koju morate videti. Najlepši pogled na Nicu pruža se sa tvrđave Mon Alban iz 16. veka. Akropolj u Nici danas je mesto koje služi kao multimedijski i konferencijski centar i otvoren je za znatiželjne turiste. U njemu se održavaju izložbe, a poseduje i bioskop i kuglanu.

 

 

Simbol Nice je luk Venet i delo je Bernarda Veneta. Nalazi se u bašti Alberta I. Stara luka je takođe mesto koje odiše lepotom. Luka je manja ali je i centar Francuske rivijere i mami uzdahe turista zbog velikih luksuznih jahti koje su usidrenje u nju. Na obali se nalaze zanimljive zgrade koje potiču iz XVIII veka, crvenih fasada.

 

 

Nica je mesto sa bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem pa je samim tim i puno muzeja čiji sadržaj svedoči o njenoj prošlosti. Arheološko nalazište pretvoreno u muzej Terra Amata jedno je takvo mesto. Sadrži bogatu zbirku predmeta koji svedoče o životu praistorijskog čoveka. Muzej arheologije Nica Simije je još jedan muzej velike važnosti. U njemu se nalaze zbirke predmeta koji su iskopani na području grada i koji datiraju iz rimskog doba. Posebno su zanimljivi ostaci kupatila iz 3. veka.

 

 

Regionalni muzej azijske umetnosti je novijeg datuma i nalazi se u prelepoj zgradi sagrađenoj u azijskom stilu, u parku Feniks. Muzej Biblique Marc Chagall sadrži 17 dela  koja predstavljaju Šagalovu biblijsku poruku i koja su stvorena u periodu između 1956. godine i 1966. godine. Umetnik Henri Matis živeo je nekih tridesetak godina u Nici. Njegova dela izložena su u sedamnaestovekovnoj zgradi zanimljive crvene fasade. Dela francuske i američke avangardne umetnosti možete pogledati u muzeju MAMAC. Tu su izložena dela Vorhola i Amana. U vili iz 19. veka nalazi se Muzej lepe umetnosti i sadrži dela iz perioda od 15. do 20. veka. U zamku Sent Elen nalazi se Nacionalni muzej Anatol Jakovski koji sadrži oko 600 umetničkih dela autora poput Vivena, Rimbera i Bušana.

 

 

Na 3 hektara prostire se Botanička bašta u Nici i bogata je različitim vrstama biljaka i mediteranskim vrstama drveća. Još jedno mesto na kome možete uživati u lepom ambijentu i prirodi je Edenova bašta koja je poznata po velikim brojem egzotičnih ptica koje je nastanjuju. Bašta Alberta I je mesto koje odiše harmonijom i nalazi se u centru grada. Ovaj najstariji park u Nici ima veliki broj fontana, a na podijumu u parku se često održavaju i koncerti bendova i različite muzičke manifestacije.

Restorani / Kafići / Noćni provod

Ulica Massena i deo grada Cour Saleya su najpoznatije po velikom broju restorana i bistroa. Ipak u ovim delovima cene u restoranima su skuplje u odnosu na malo zabačenije i ne tako prometne delove. Najbolji restorani u Nici su Le Serao, La Bodeguita del Havana, La Havane, Le Palais Jamai, Luc Salsedo i Sapore. Neki od najposećenijih barova i noćnih klubova su Puzzle Bar, Freds bar, Le Volume, u kome često nastupaji poznati bendovi, Cave 35, Jam i Le Glam.

 

 

Shopping / Marketi

U Francuskoj ulici nalaze se luksuzni butici, ali i mnogo restorana i kafea u kojima možete predahnuti od celodnevnog obilaska radnji. U blizini glavnog aerodroma smešten je veliki tržni centar Cap 3000 gde u januaru i julu možete naići na velike sezonske rasprodaje. Na aveniji Žan Medesen nalaze  se još neki tržni centri i mnogobrojni butici svetskih brendova. Tržni centar Nice Etoal je takođe tržni centar sa čestim rasprodajama. Glavna gradska pijaca nalazi se na Cour Saleya i tu možete kupiti, osim svežeg povrća i voća, i različite rukotvorine i lepe suvenire. Riblja pijaca nalazi se na trgu St Fransoa.

Ostale aktivnosti

Nica se može pohvaliti lepim, uređenim i kamenitim plažama na kojima se nalaze i lepo uređeni i prijatni kafići. Većina je nagrađena plavim zastavicama za čistoću i uređenost, a najveće gužve na plažama su u julu i avgustu kada je i najviše turista u Nici.

 

 

Na oko 6 kilometara od Nice nalazi se odmaralište Vilfranš koje je poznato po tome što je ugostilo čuvenu Tinu Tarner i pisca Aldousa Hakslija. Srednjevekovne uličice i prelepe peščane plaže prepoznatljiv su simbol ovog mirnog mesta. Selo Vens smešteno je među planinama južne Francusku i odiše srednjevekovnim duhom zahvaljujući očuvanim zgradama. Nazivaju ga još i gradom umetnosti i to zbog toga što su tu često boravili Matis i Šagal.

 

 

Još jedan biser francuske rivijere je Kan poznat po filmskom festivalu koji se tu održava. Luksuzni hoteli, velelepne palate sa pogledom na obalu i nezaboravan shopping najpoznatije su atrakcije ovog bisera Azurne obale. U blizini je i selo Vilnev Lube u kome se nalaze i dve poznate banje. Osim toga, oduševiće vas i čarobni srednjevekovni zamak koji se nalazi u ovom malom mestu.

 

 

Nikako ne biste smeli da propustite Monako. Pored lepe i uređene prirode i parkova ovde možete oprobati sreću u nekom od kazina. Šoping je takođe još jedna stvar po kojom je ovo mesto poznato. I nikako ne propustite smenu straže na trgu Palate.

 

 

Cene putovanja u Nicu možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 18961 puta