Njujork

 

Njujork je jedan od najvećih gradova sveta, istovremeno grad sa najviše stanovnika u SAD-u ali i kulturni, politički i zabavni centar američkog kontinenta. Grad broji više od 8 miliona stanovnika i najgušće je naseljeni grad Amerike. Nalazi se na obali Atlanskog okeana, i na ušću reke Hadson. Sam grad sastoji se iz pet gradskih opština: Bruklin, Bronks, Menhetn, Kvins i S. Ajland, koje su se 1898. godine ujedinile u današnju metropoli. Prvobitni naziv grada bio je Novi Amsterdam, a 1664. godine nazvan je Njujork. U prvoj polovini 20. veka grad je postao svetsko industrijsko i trgovačko sedište i njegov procvat je i dan danas u usponu.

 

 

Empire State building je nekadašnja najviša zgrada u Njujorku i nalazi se u samom centru Menhetna. Zgrada je jedno od obaveznih znamenitosti koje morete posetiti kada ste u Njujorku a pogled sa zgrade je fenomenalan i čitav grad je kao na dlanu.

 

 

Najživljiji deo grada je Tajms sver, nezvanični centar Njujorka. Ovde je ujedno i sedište poznate njujorške berze ali mesto poznato po mnogobrojnim radnjama, trgovinama i pozorištima. Jedno je od najprometnijih mesta u gradu gde svakodnevno svrati mnogo turista a nazivaju ga još i trgom sa milion i jednim bilbordom.

 

 

U luci, na ulazu u grad sa mora, decenijama turiste pozdravlja Kip Slobode. Jedan od glavnih obeležja grada njujorkčanima su poklonili francuzi 1886. godine. Kip je projektovao Gustav Ajfel i jedna je od najvećih statua na svetu, visoka 46,5 metara i teška 205 tona.

 

 

Još jedan od simbola Njujorka je Bruklin most koji spaja Menhetn i Bruklin. Most je završen 1883. godine i jedan je od najstarijih mostova tog tipa u Sjedinjenim Državama. Most je, osim sa saobraćaj, prilagođen i pešacima i poseduje sređeni pešački nivo iznad puta za autobile. Ukoliko se odlučite da iz jednog dela grada pređete mostom u drugi „koštaće“ vas 40 minuta, a pogled na Menhetn biće nešto što ćete prepričavati.

 

 

U samom srcu Menhetna nalazi se 300 hektara mira i uživanja, Central Park. Ovo omiljeno mesto turista ali i njujorkčana jedno je od obeležja Velike jabuke. Osim što je prelepo uređen park je poznat i po bioskopima i pozornicama na otvorenom, jezeru i memorijalu Džonu Lenonu. U parku se nalazi i zoološki vrt i botanička bašta, a jedan od najpoznatijih objekata je Belvedere zamak.

 

 

Osim što je prestonica zabave Njujork je i dom velikom broju muzeja. Najpoznatiji muzej je Metropolitan koji se nalazi u blizini Pete Avenije. Jedan je od najvećih muzeja u SAD-u, sa preko 2 miliona umetničkih dela – od antike do današnjeg doba. Muzej moderne umetnosti je još jedan od muzeja koji ne biste smeli da propustite, a pored njega  razmislite i o Gugenhajmovim muzeju.

 

Restorani / kafići / noćni život

 

Kako je Njujork u istoriji bio naseljivan sa najrazličitijih strana sveta tako se i kuhinja sa najudaljenijih mesta „doseljavala“ u grad. Grad je mesto u kome je moguće pronaći gotovo sve moguće kuhinje, a postoji priča koja kaže da ukoliko biste svaki dan jeli tri obroka u različitom restoranu ni cela godina ne bi bila dovoljna da ih sve obiđe. Najposećeniji delovi grada kada je reč o restoranima su Kineska četvrt i Mala Italija.

 

 

Njujork je grad koji ne spava a posebno je poznat po dobrom noćnom životu. Jedan od najpoznatijih delova grada kada je o dobrom provodu reč je Mitpaking distrikt u kome sa nalazi veliki broj klubova. Kao prestonica jazz kulture Njujork veliku pažnju posvećuje ovoj vrsti muzike, a najpoznatiji jazz barovi nalaze se u Vest Vilidžu. Brodvej je centar pozorišne umetnosti u Americi poznat kao mesto gde se igra „Čikago“, „Fantom iz opere“ i „Mama Mia“.

 

Shopping / marketi

 

Najpoznatija ulica ujedno i glavna ulica za shopping je Peta Avenija. Njujork je jedna od prestonica mode pa je tako i shopping nezaobilazna stvar. Centar dobrog shoppinga je Sax Peta Avenija i legendarna robna kuća Bergdorf and Goodman. Ovo su luksuznije robne kuće, poznate po najvećem broju radnji svetskih brendova koji se utrkuju ko će imati maštovitiji i privlačniji izlog. Kada je o malo skromnijoj kupovini reč obavezni su obilasci trgovina Century21, robne kuće koja se prostire na 7 spratova i robne kuće Macys. Jedan od najpoznatijih outleta je Vudboro koji je poznat po velikom izboru garderobe, obuće i tehnike.

 

Ostale aktivnosti

 

Nešto što svakako morate iskusiti kada ste u Njujorku su ture čamcima i brodovima. Jedna od najpoznatijih tura je do ostrva Elis na kome se nalazi još jedan poznati muzej, muzej imigracije.

 

 

Njujorkom su nekada dominirale Kule bliznakinje koje su uništene 11. septembra u terorističkom napadu. Danas se na mestu nekadašnjih kula nalaze dve fontane i to mesto poznato je i kao Nacionalni memorijal 11. septembra i posvećeno je svim poginulim ljudima u napadu. Memorijalni muzej 11. septembar nalazi se u staklenoj zgradi i u njemu ćete videti sve slike i video snimke koji svedoče o napadu. Još jedna od znamenitosti Njujorka je stanica Grand central koja je otvorena 1913. godine.Stanica je poznata osim po bozar stilu u koje je sagrađena i po tome što su na njoj snimljene mnoge scene holivudskih filmova. U samoj stanici nalazi se Veliko stepenište, ali i dosta restorana i prodavnica.

 

Cene putovanja u Njujork možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 5269 puta