Ohrid

Na nadmorskoj visini od preko 700 metara i severnoj strani Ohridskog jezera nalazi se Ohrid, grad koji je centar turizma Makedonije. Prelep grad i još divnije jezero okruženo je planinama a posebno se ističu spomenici kulture i brojni hoteli na samoj obali jezera. Po legendi grad ima 365 crkava i zbog toga ga još nazivaju i Balkanskim Jerusalimom. Kada svemu tome dodamo povoljne aranžmane, predivne plaže i simpatične i gostoljubive Makedonce Ohrid je jedna od najomiljenijih  turističkih destinacija domaćim turistima.

 

 

Sam grad ima bogatu i dugu istoriju a samim tim i dosta znamenitosti i spomenika koji se mogu obići. Među mnogobrojnim crkvama i manastirima najposećeniji je manastir Sveti Kliment i Pantelejmon. Pretpostavlja se da ga je podigao Kliment Ohridski u 9. veku a njegova prvobitna namena bila je podučavanje monaha. Smatra se jednim od prvih slavenskih univerziteta.

 

 

Na obali jezera nalazi se i tvrđava poznata pod imenom Samuilov grad. Nalazi se na brdu iznad grada i prvobitno je njen cilj bila odbrana grada. U istoriji se prvi put pominje 476. godine, a osvajali su je bugari, vizantinci i normani a zatim i turci. Arheolozi su ranije na području današnje tvrđave pronalazili izuzetno vredne predmete poput zlatnog nakita i svi ti predmeti potiču iz 5. i 8. veka pre nove ere. Još jedna crkva koju bi trebalo pomenuti je crkva Svetog Jovana Kanea. Tačan datum izgradnje nije poznat ali nagađa se da je sagrađena u periodu pre 1447. godine. Krasi je drveni ikonostas iz 20. veka iz kog potiče i većina fresaka koja krasi njenu unutrašnjost.

 

Crkva Svete Sofije datira iz 11. veka i sagradio ju je ohridski arhiepiskop Leon. Reč je o orijentalnoj baziliki, sa tri apside i krstastim svodovima i dve kule na spoljašnjem narteksu. Unutrašnjost je izuzetno živopisan sa scenama iz legende o Josipu i srpsko – slovenskim natpisima.

 

 

Neke od najlepših plaža nalaze se izvan samog grada, tačnije u blizini Svetog Nauma. U ovom delu smešteni su i najlepši i najluksuzniji hoteli. Gradište i Ljubaništa su popularne naročito kod mlađih turista. Trpejca, Peštani, Lagadin i Sveti Stefan su mesta sa lepim plažama mirnijeg tipa. Kafići i restorani na samim plažama, često i dnevne žurke i tereni za sport razlog su velike posećenosti pre svega mlađih turista. Kako su malo udaljenije od samog grada na raspolaganju je i gradski prevoz a cene se kreću do jednog evra po osobi.

 

 

Restorani / Kafići / Noćni provod

Makedonska kuhinja dosta je slična našoj i na nju su uticale mnogobrojne zemlje iz okruženja poput Grčke i Turske, a propoznajemo i italijanski i mediteranski uticaj. Povoljna klima zahvalna je za gajenje voća i povrća tako da se ono dosta koristi u kuhinji. Specijaliteti poput šopske salate, musake, sarme, ajvara, sutlijaša su nam svima dobro poznati i ne bi ih trebalo propustiti kada ste već u Ohridu. Glavni specijaliteti u restoranima su pastrmka i ohridska jegulja, a preporučuje se konzumiranje uz vino. Najpopularniji restorani su Antiko, Sveta Sofia, Neim, Dalga, Dom na Armiya i picerija Leonardo.  U Ohridu se nalaze neki od najboljih noćnih klubova u ovom delu Evrope tako da ako volite provod do ranih jutarnjih sati na pravom ste mestu. Neki od najpopularnijih mesta za izlazak su The Duck caffee, Liquid, klub Nemo, Mezzoforte, Jazz in.. Jedan od najpopularnijih festivala na ovim prostorima je festival narodne balkanske muzike poznat kao Ohridsko leto koji se odigrava početkom jula i za 36 godina postojanja okupio je preko 40.000 raznih domaćih i stranih izvođača.

 

 

Shopping / Marketi

Ohrid je poznat kao kulturni i verski centar i stoga nema većih shopping mall-ova u samom gradu. Deo grada poznatiji kao Bazar je mesto u kome se nalaze butici i simpatične suvenirnice. Tu možete kupovati po pristupačnim cenama garderobu ali i nakit i broševe, tradicionalne muzičke instrumente iz ovog kraja, predmete od drveta i bakra i ostale zanimljive predmete. Ovaj kraj poznat je po Ohridskim biserima tako da bolji suvenir ili poklon od njih nećete pronaći. Možete ih kupiti gotovo u svakoj radnjici u gradu.

Ostale aktivnosti

Na oko 10 kilometara od Ohrida nalazi se Struga, simpatičan mali gradić koji se nalazi na obali jezera i reke Crni drim. Poznat je po mnogim festivalima koji se održavaju u njemu poput Vevčanskog karnevala i Struške muzičke jeseni.

 

 

Manastir Sveti Naum je takođe jedna od atrakcija koju možete posetiti. Datira iz 895. godine i nalazi se na oko 30 kilometara od Ohrida. U njemu su izložene mošti njegovog osnivača, Svetog Nauma, a po legendi onaj ko nasloni glavu na grob može čuti otkucaje srca ovog sveca.

 

 

Cene putovanja u Ohrid možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 173 puta