Omiš

 

Omiš je lep grad u Hrvatskoj, u splitsko-dalmatinskog županiji. Ovaj grad poznat je osim po lepom moru i plažama i po svojoj istoriji, a prvi zapisi o gradu datiraju još od vremena antike. Grad se nalazi u srcu Dalmacije, udaljen od Splita nekih 20 kilometara.

 

Omiš pogled na grad

Omiš pogled na grad

 

Omiš je poznat po velikom broju peskovitih plaža, a čitava omiška rivijera je poznata po izvorima pitke vode.

 

Omiš najlepša plaža

Omiš najlepša plaža

 

 

 

Velika plaža je glavna gradska plaža i nalazi se u samom centru grada. Dugačka je 700 metara i idealna je za porodice s malom decom. Osim kupanja ovde možete uživati u mnogobrojnim aktivnostima poput odbojke, fudbala na pesku, jet skiu, jedrenju, ali i u ispijanju piva u brojnim barovima i kafićima. Plaža se nalazi na samom ušću reke Cetine u Jadransko more i sam ulaz u vodu je vrlo plitak, a plićak se proteže i više od sto metara od obale. Zbog izuzetno bogatog biljnog i životinjskog podvodnog sveta plaža je zanimljiva i roniocima. U neposrednoj blizini plaže nalazi se parking.

 

Omiš, pogled iz aviona

Omiš pogled iz aviona

 

Na oko 15 minuta od Omiša, na pola puta između njega i Nemire nalazi se lepa šljunčana plaža Brzet. Karakteriše je puno prirodnog hlada i mnogi je zapamte po debelom hladu borova gde je uživanje zagarantovano. Dugačka je 400 metara i još je poznata i po lepom zalasku sunca. Opremljena je tuševima a na njoj se nalazi i nekoliko barova i restorana.

 

Omiš Paraglajding

Omiš Paraglajding

 

Malo bliže centru nalazi se plaža Slavinj. Ova mala šljunkovita plaža takođe se nalazi u hladu borova i ona je prva plaža u nizu prekrasnih koje se nastavljuju obalom do Nemira. Jedna je od prvih uređenih plaža u gradu i idealna je za porodice sa malom decom. Kako je pozicionirana prema jugozapadu plaža je osunčana tokom čitavog dana.

 

Restorani / kafići / noćni život

 

Neki od najboljih restorana u Omišu su restoran bistro Babilo, gostionica Brguja koja je poznata po tradicionalnim specijalitetima, restoran tradicionalne kuhinje Kaštil Slanica i restoran Radmanove mlinice koji se nalazi u Slanici. Na samoj obali mora nalazi se konoba Porat koja je poznata po domaćim jelima napravljenih od svežih sastojaka. Konoba u Našeg Marina je prva i najstarija dalmatinska konoga sa dugogodišnom tradicijom. Otvorena je davne 1969. godine i reč je o opuštenom domaćem ambijentu u kome se služe tradicionalna dalmatinska jela i riba.

 

Omiš Restorani

Omiš Restorani

 

Ostale aktivnosti

 

Iz Omiša svakodnevno voze brodovi za ostrva Brač i Hvar, kao i za Radmanove Mlinice koje su jedno od najpopularnijih izletičta u kanjonu reke Cetine.

 

Omiš plaža, more

Omiš plaža, more

 

Na oko 10 kilometara od Omiša nalaze se Medići. Ovo malo ribarsko mesto u Dalmaciji poznato je po prelepim šljunčanim plažama.

 

Cene putovanja u Omiš možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

Podeli:
Pregledano 7606 puta