Ostrvo Zlarin

 

Ostrvo Zlarin, tačnije Zlarin, je najveće mesto na ostrvu. Ovaj dalmatinskih grad sa kamenim kućama i uskim ulicama, ali i prelepim plažama i morem, jedno je od popularnijih novih mesta u Hrvatskoj. Nekada ga je naseljavalo manje od 2000 ljudi, a danas je na ostrvu tek nešto više od 400 živih duša. Površina ostrva je 8 kvadratnih kilometara i nalazi se ispred Šibenika i kanala Svetog Ante.

 

pogled na Ostrvo Zlarin

pogled na Ostrvo Zlarin

 

U samom Zlarinu nalazi se Leroj, toranj sa javnim satom koji je simbol grada. Izgrađen je 1839. godine, a 1909. godine je obnovljen kada je umesto starog mehaničkog postavljen novi električni sat.

 

Ostrvo Zlarin

pogled na Ostrvo Zlarin

 

Malo dalje od centra grada nalazi se Zlarinska crkva.

 

pogled na Ostrvo Zlarin

pogled na Ostrvo Zlarin

 

Crkva gospe od Rašelja je još više udaljena od mesta iako ideja prvobitno nije bila takva. Prema legendi, crkva je trebalo da bude sagrađena na najvišoj tački Zlarina – Klepcu. Grupa ljudi je na jednom stablu u blizini današnje crkve pronašla sliku Bogorodicu koju su uzeli i odneli na Klepac. Sledećeg dana su opet istu sliku pronašli na istom drvetu i upravo je to glavni razlog zbog koga se crkva danas nalazi tu gde jeste.

 

Ostrvo Zlarin dok

Ostrvo Zlarin

 

Zlarin je poznat kao zeleno ostrvo, sa puno maslinjaka, prelepim moren i zelenilom što predstavlja pravu oazu mira i rajsko mesto za uživanje i odmor. Poznat je po koralima ali i prelepim plažama, od kojih je većina šljunkovita. Sve su jako blizu jedna drugoj a dosta je i divljih plaža i uvala koje će biti interesante onima željnim privatnosti i uživanja.

 

Cene putovanja na Zlarin možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 4822 puta