Pariz

Na romantičnoj reci Seni leži Pariz, glavni grad Francuske. Sa oko 30 miliona turista godišnje Pariz je jedna od najposećenijih turističkih destinacija na svetu. Grad svetlosti, kako ga još nazivaju, jedan je od najlepših i najromantičnijih gradova na svetu. Osim istorijskih znamenitosti po kojima je poznat Pariz je još poznat i kao prestonica mode. Veliki deo grada pod zaštitom je UNESKA.

 

 

 

Zaštitni znak Pariza je Ajfelov toranj. Visok je 324 metara i izgrađen je za Svetsku izložbu 1889. godine. Sastoji se iz tri nivoa. Na prvom nivou su radnje, na drugom se nalazi poznati restoran Jules Verne, a na trećem, koji je po mišljenju mnogih najlepši, ceo Pariz imate na dlanu. 

 

 

 

 

Trijumfalna kapija je još jedna znamenitost Pariza. Nalazi se na trgu Šarl de Gol. Podignuta je u čast francuskim vojnim pobedama a graditelj je bio Napoleon. Ovaj spomenik simbol je francuskog nacionalizma.
Jedan od najpoznatijih i najbogatih muzeja na svetu, Luvr, nalazi se u Parizu. Izgrađen je u centru grada, na obali Sene. Oko 65.000 umetničkih dela čini stalnu postavku muzeja. Posetioci mogu uživati u orijentalnim, egipatskim, grčkim i rimskim antikvitetima, skulpturama, slikama i ostalim predmetima. Muzej ima tri dela: Rišelje, Viši i Denon. Najpoznatije umetničko delo Da Vinčija, Mona Liza, izloženo je u Luvru. 
Konkord trg ili Trg sloge je najveći trg u Parizu. Središte trga je ružičasti obelisk iz Luksora oko koga se nalazi fontana reka i fontana mora. Pravo uživanje je posmatrati trg noću kada je osvetljen. Dizajner trga je Žak Anž Gabrijel, a trg je sagrađen 1775. godine u čast Luja XV. Na ovom trgu su u prošlosti bili pogubljeni neki francuski vladari poput kraljice Marije Antoanete, kralja Luja XVI, Maksimilijana Robespjera, Dantona…
Notr Dam je najpoznatija gotička katedrala. Nalazi se na ostrvu Ile de la Cite i sagrađena je u čast Blažene Device Marije. Smatra se da je građena od 12. do 14. veka. Najdominantniji deo katedrale je toranj visok 90 metara. Pored njega najpoznatije su i skulpture gargoylesa, a unutrašnjost je ukrašena vitražima koji datiraju još iz srednjeg veka. Ova katedrala poznata je još po tome što je poslužila kao uzor Viktoru Igu za roman Zvonar Bogorodičine crkve. 
Panteon je zaovstavština Luja XV koja se nalazi u Latinskoj četvrti. Reč je o nekada najvećoj crkvi koja je izgrađena 1790. godine. U njoj se može videti model Fokaltovog Penduluma tj. eksperiment koji pokazuje zemljinu rotaciju. Po nalogu Napoleona izgrađena je opera Garnier. Otvorena je krajem 19. veka i poseduje veliku kolekciju slika i skulptura. Danas je i pozorište ali i muzej u kome se mogu pogledati balet, opera i simfonijski koncerti. Povremeno se organizuju i tematske izložbe a poseduje i bogatu biblioteku. 

Restorani / Kafići / Noćni život

Neki od najpoznatijih pariskih restorana su 58 Tour Eiffel koji se nalazi na prvom spratu Ajfelove kule i iz njega se pruža prelep pogled na Senu. Najpopularnija jela su foie gras de conard, supreme de volaille roti tačnije hrskavi hleb sa rižotom i čizkejk. Cene jela kreću se od 19 do 80 evra. Pored dobre hrane mnogi restorani nude i fantastično francusko vino. Jedan od posećenijih je Ecluse Carnot koji nudi preko 50 Bordo vina. Dosta popularna su i večernja krstarenja Senom. Jedan od poznatijih restorana na brodu je Batofar. Noću se Pariz pretvara u centar noćnog provoda. Duplex je jedna od najpopularnijih diskoteka sa tehno i disko muzikom. Pored toga što je noćni klub on je i restoran i kafić. Rame uz rame sa njim je klub Gibus koji je nekada bio alternativno mesto a danas se u njemu može čuti dram, hip hop i haus. Posećuju ga uglavnom mlađi ljudi. Ne bi trebalo propustiti i kabare Mulan Ruž koji se nalazi u Monmartu. Ovde se organizuju muzičke predstave i tu su nastupali Frenk Sinatra i Edit Pjaf. 

 

 

Shopping / Marketi

Pariz je prestonica mode. Jedan od najposećenijih tržnih centara je La Vallee Village, outlet shopping selo u kome se nalazi mnogo radnji, što poznatih dizajnera, što brendova poput Zare, H&M, Pull&Bear, Manga… Često ćete ovde naići na velika sniženja sa popustima i do 60%. Pored njega, još jedan tržni centar poznat po čestim rasprodajama je Evry 2. Carrousel du Louvre je tržni centar u blizini muzeja Luvr. Galeries Lafayette je još jedna velika robna kuća u kojoj ćete naći butike Armani, Šanel, Galijano, Prada i mnoge druge svetski poznate brendove. I dva poznata restorana Le bar Rouge i le Chene Vert nalaze se u ovom tržnom centru. 

Ostale aktivnosti

Najpoznatiji francuski zamak je Versaj. Datira iz 17. i 18. veka i u sklopu njega nalaze se kraljevski apartmani, dvorana ogledala, kapela, kraljevska opera i Istorijski muzej. Najpoznatiji je po prelepim vrtovima koji su ukrašeni bronzanim statuama i fontanama. Nalazi se na oko 19 kilometara od Pariza. 

 

 

 

 

 

Na oko pola sata od grada nalazi se Diznilend koji je pravi raj za one najmlađe. Pored restorana, bioskopa i prodavnica u okviru parka nalaze se zamci, kuća straha, brodići za krstarenje, pećine. Često se u parku igraju i dečije predstave. Još jedna od atrakcija je park Asteriks. Ovaj tematski park prikazuje kako je nekada izgledao život Gala. Nalazi se na oko 30 kilometara od Pariza. 

 

 

 

 

Fontainebleau je mali gradić koji se nalazi 55 kilometara južno od Pariza. Omiljeno je mesto Parižanima za beg od gradske vreve u prirodu. U njemu se nalazi i zamak Chateau de Fontainebleau. 

 

Cene putovanja u Pariz možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 13991 puta