Passo Tonale

U dolini Valcamonica nalazi se Passo Tonale, jedno od najviših italijanskih skijališta. Zbog izuzetne okoline u kojoj se nalazi puno lepih i uređenih staza, ovo skijalište je jedno od popularnijih u ovom delu Evrope. Sastavni je deo Nacionalnog parka Stelvio i Parka prirode Adamello Brenta. Samo mesto Passo Tonale nalazi se na visini od 1883 metara nadmorske visine i predstavlja prevoj između italijanskih regija Lombardija i Trentino. Skijaška sezona ovde traje od jeseni do kasnog proleća, uz dosta sunčanih sati, a nadmorska visina na kojoj se nalazi obezbeđuje i dovoljnu količinu snega. Skijalište je opremljeno topovima za zasnežavanje koji su raspoređeni po stazama. Za alpsko skijanje uređeno je oko 105 kilometara staza. Celo područje je povezano besplatnim ski bus linijama.

 

 

Skijašima sa srednjim skijaškim umećem namenjeno je najviše staza. Malo napredniji skijaši mogu skijati na stazi Cima Bleis koja je duga 4,5 kilometra i sa nje se pruža spektakularan pogled na dolinu. Još izazovnija je staza Contrabandieri. Postoji nekoliko veoma brzih staza u Passo Tonaleu. Na južnoj strani sela, žičara Paradiso podiže Vas do visine od 2585 metara odakle se prostire crna staza dužine 2 kilometra. I jedna od najboljih staza na svetu, Pisgana, nalazi se u ovom ski centru.

 

 

Skijalište se sastoji iz dva dela. Severniji deo je najveći deo skijališta i upravo je ta oblast karakteristična po tome što je dosta obasjana suncem. Staze u ovom delu su uglavnom plave i crvene, a jedan deo je prilagođen manje iskusnijim skijašima i deci. Osim staza za skijanje, može se pohvaliti i ski vrtićem i osvetljenom stazom za noćno skijanje. Dve staze, Alpino i Contrabbandieri, locirane na ivicama ovog dela skijališta prilagođene su iskusnijim skijašima. Drugi deo skijališta, na kome se nalazi glečer Presena, je poznat po zahtevnoj crnoj stazi Paradiso dužine 6 kilometara. Završetak ove staze vodi u Ponte di Legno, mondensko mesto koje se nalazi na visini od 1256 metara nadmorske visine. Sa Passo Tonalem ovo mesto povezano je gondolom. Oko 14 kilometara staza, uglavnom crvenih i crnih, prekriveno je instalacijama za osnežavanje i namenjeno je alpskom skijanju, a 21 kilometar namenjen je skijaškom trčanju. Osim skijanja, turisti imaju mogućnost da se bave ski planinarenjem, klizanjem, sankanjem ili vožnjom motornih sanki.

 

 

Skijalište Temu je povezano preko Ponte di Legno sa skijalištem Passo Tonale i zajedno čine Adamello Ski skijašku oblast. Ovo malo selo nalazi se na 1150 metara nadmorske visine i poseduje osam skijaških staza i četiri žičare sedežnice. Staze namenjene nordijskom skijanju dužine su oko 10 kilometara.

Restorani / Barovi / Shopping

Passo Tonalle idealan je za porodičan odmor, ali mesto se može pohvaliti i dobrim noćnim provodom. Puno je barova i noćnih klubova, kao i otmenih restorana. Jedan od popularnijih barova je Heaven i predstavlja mesto koje se posećuje nakon iscrpnog skijanja. Bar organizuje i happy hour kada je moguće kupiti dva pića po ceni jednog. Za one koji su, pored dobrog skijanja, željni noćnog provoda preporučujemo klub Miramonti i Antares. Svima su nam poznate priče o kvalitetu italijanskog vina, a ono najbolje možete probati u La Botte. Osim vina Italija je poznata i po pici, a najbolja u ovom mestu je u restoranu La Torretta. Pored ovog restorana popularni su i La Baraca i SixpuntNine, a cene pice i paste su veoma pristupačne. Resort je dobro snabdeven supermarketima, koji su raspoređeni čitavom njegovom dužinom. Osim simpatičnih malih suvenirnica, turisti mogu šopingovati i u buticima kupovati neke od najpoznatijih italijanskih brendova.

 

 

Ostale aktivnosti

Oni koji pored skijanja i snoubordinga žele nešto više, Passo Tonale opremljen je i bazenom u Ponte di Legno, gde se uz kupljeni ski pas dobija i ulaznica. Pored bazena, tu su i prirodno klizalište, fitnes centar, kros-kantri skijanje, tobogan. Ski resort poseduje, pored fitnes i wellness centara, i salone za ulepšavanje, sa svim propratnim uslugama. Sva mesta u dolini su dobro povezana pa se preporučuje obilazak manjih sela, koja su sačuvala svoj tradicionalni mondenski izgled, a s druge strane predstavljaju vrhunsko turističko moderno mesto. Osim planinarenja, posebno je atraktivno sankanje sa psima koji vuku zapregu.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Italiju.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 7297 puta