Perdika

Perdika na ostrvu Egini svoje sve brojnije posetioce očarava već na prvi pogled, jednostavnim šarmom, jedinstvenom panoramom i linijom četvrtastih kuća i krovova, raspoređenih u neobično pravilne ulice koje se sve seku pod pravim uglovima. Ovo malo ribarsko letovalište okruženo je prirodnim lepotama malog zaliva i krije kako tradicionalne taverne i kafanice, tako i moderne restorane, pabove i barove koji se nižu na izdignutoj terasi iznad marine. Naseljena još tokom mikenskog razdoblja, dakle čak hiljadu i po godina pre nove ere, Perdika svoje korene pronalazi povučenije u unutrašnjost ostrva, pod nazivom Spitia. Verovatno najfilmskiji događaj bilo je razaranje i pljačkanje čitavog ostrva, kada su pirati pod vođstvom čuvenog Barbarose koristili Perdiku kao svoje sklonište. Interesantno je da su meštani sve skrivene tunele, uvale i gusarske rute, kao i celokupno „piratsko“ iskustvo vrlo uspešno koristili protiv turskih snaga tokom kasnijih ratova. Ovi hrabri i odvažni ustanici i „pirati“ zvali su se Kerkezi, a samo ime Perdika doslovce znači „jarebica“, a veliko prisustvo ovih ptičica objašnjava zašto se grad danas tako zove.

 

 

Dugo šetalište prati i uska linija plaže koja je mestimično kamenita i stenovita, uređena suncobranima i drugim sadržajima. Lepota ove centralne plaže leži u njenoj neobičnosti, stenovitom dnu i spektakularnim zalascima sunca. Perdika, udaljena oko 10 kilometara od Egine, glavne luke i grada istoimenog ostrva, odavno se ponosi svojom reputacijom najboljih ribljih taverni, sveže ribe i morskih plodova, uz koje možete uživati u jedinstvenom pogledu na more, zaliv i malo ostrvo Moni. Ovamo se stiže veoma lako – autobusima, taksijem, kolima, ali i biciklom, dok pravi ljubitelji šetnji i prirode mogu da se upuste u avanturu istraživanja okoline, koja je premrežena raznim putevima, drumovima i stazama. Perdika se nalazi na glavnom, priobalnom putu, pa ćete se ovde teško izgubiti.

 

 

Staro jezgro ovog gradića izgrađenog oko luke, zaštićeno je kao spomenik istorije i ovde ćete naći stare, kockaste kuće okružene svojim dvorištima koja su međusobno povezana, pa ljudi nekada i nisu izlazili iz dvorišta okruženih bedemima da bi se kretali po selu. Danas će Vam Perdika ponuditi pravo sklonište od velikih gradova i buke, stresa i svakodnevnice, bilo da želite da budete u samom centru grada ili u mirnijim četvrtima. Mali porodični hoteli, dvorišta sa bazenima, studiji i apartmani ili vile pružaju pravu intimnu atmosferu gradića kao stvorenog za porodičan odmor ili romantično putovanje. Ovde ćete naći i odlično snabdeven supermarket, kao i nekoliko manjih prodavnica, pekara i kioska. Za druge servise, poput banaka, doktorskih ordinacija ili pošte, moraćete na kratku vožnju do grada Egine. Kao što smo već napomenuli, izbor restorana, barova i kafića kao i izvanrednih ribljih taverni daleko je veći nego što bi se pretpostavilo za ovako mali grad, a izdignuta „terasa“ privlači brojne dnevne posetioce u grad, pa tokom vrhunca sezone i posebno vikendom, Perdika ume da bude ne samo živo, već i prilično zabavno mesto sa kafićima i pabovima otvorenim do duboko u noć.

 

 

Pored centralne gradske plaže, najbliže, organizovane, rajske plaže udaljene su tek nekoliko minuta vožnje. Tu je lepa plaža Sarapa, odlično organizovano utočište za porodičan dan, izležavanje u senci borova i maslina na samoj obali. Duga istorija i kultura, fantastična gastronomska ponuda i krajnje netipične plaže, atmosfera i obilje mogućnosti za aktivan odmor čine Perdiku, ali i čitavo ostrvo Eginu pravim mestom za sve ljubitelje Grčke koji su u potrazi za novim i autentičnim doživljajima.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Eginu.


 

 

Podeli:
Pregledano 8282 puta