Peruđa

Italijanski grad Peruđa smešten je u regiji Umbrija koja se nalazi severoistočno od regije Lazio. Zauzima centralni deo popularne „čizme“, odnosno Apenina. Poznata je kao jedan od gradova koji je najviše doprineo razvoju renesanse. Grad se nalazi na brdsko–planinskom terenu, na visini od oko 500 metara. Klima je sredozemna, a nekoliko kilometara od grada protiče reka Tibar.

 

 

Jedan je od najstarijih gradova na području Italije. U vreme praistorije naseljavali su ga plemena Umbra, a kasnije postaje jedan od gradova drevne Etrurije. 1797. godine Peruđa ulazi u sastav rimske republike, a 1860. u sastav Kraljevine Italije.

 

 

Peruđa, kao i mnogi drevni gradovi Italije, ima dobro očuvano gradsko jezgro. Grad je zanimljiv zbog toga što se istorijski centar grada prostire po brdima i sa njih se pružaju fantastični vidikovci.

 

 

Peruđa je karakteristična po srednjovekovnoj arhitekturi i zaštitni znak grada je Etrurski luk koji je izgrađen u 3. veku pre nove ere. Univerzitet za strance koji se nalazi u samom centru grada je spomenik koji ne bi trebalo da zaobiđete. Baš na krovu ove zgrade nalazi se vidikovac od koga zastaje dah.

 

 

U samom centru grada nalazi se fontana Maggiore i trg IV Novembar koji je okružen prelepom katedralom.

Restorani / Kafići / Noćni život

Iza pozorišta Morlaki koje se nalazi na istoimenom trgu nalazi se lokal Elfo 2 koji je poznat po prelepoj bašti i jedan je od najpopularnijih mesta za izlazak mladih. Kod glavne katedrale nalazi se nekoliko barova od kojih bismo izdvojili Bar del Duomo i prodavnicu slatkiša Mania, koja je kultno mesto Peruđe. Na trgu Italia nalazi se najstarija poslastičarnica u gradu, Sandra. Tik do nje nalazi se koktel bar Punto di Vista.

 

 

Shopping

Corso Vanucci je najvažnija ulica u centru grada. U ovoj pešačkoj zoni nalazi se veliki broj butika sa firmiranom garderobom ali i puno suvenirnica i zanimljivih barova.

 

Cene putovanja u Peruđu možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 5583 puta