Poreč

 

Poreč je grad u Hrvatskoj koji se nalazi na zapadnoj obali poluostrva Istre.

 

Poreč

 

Možda jedna od najlepših zgrada u Poreču je Gotička palata koja je izgrađena 1473. godine, izgrađena u gotičkom stilu. Palata je na dva sprata a čitava fasada ukrašena je monoforama i triforama. U glavnoj ulici u Poreču nekada su živele bogate porodice i njihove palate su i dan danas sačuvane i svedoče i imoćnosti nekadašnjih stanovnika. U palati Zucatto danas se nalazi galerija koju možete obići.

 

Poreč

 

Najvrednije kulturno dobro Poreča je Eufrazijeva bazilika koja je 1997. godine uvrštena na UNESCO-voj listi svetske baštine. Podignuta je u vreme Eufrazija, u 6. veku. U samoj baziliki nalazi se atrijum, biskupska palata, krstionica, a krase je mozaici koji datiraju iz 3. i 4. veka.

 

Poreč

 

Barokna palata Vergottini je građevina koja je nastala u 18. veku i u privatnom je vlasništvu tako da joj se možete diviti samo spolja.

 

 

Na trgu Maraforu, koji je u antičko doba bio glavni trg u gradu, nalazile su se sve važne javne i upravne zgrade. Danas je, iako pomalo oronuo, daleko od nekadašnje slave koju je uživao, a na njemu se nalazi Gradska biblioteka. Na rubovima trga nekada su se  nalazili hramovi a danas su tu ostaci Neptunovog hrama.

 

 

Neke od najlepših plaža u Poreču su plaža Astra, gradska plaža u Červar Portu, plaža Bellevue i porodična plaža Val Parenzo.

 

 

Cene putovanja u Poreč možete proveriti u našoj ponudi.

Podeli:
Pregledano 4466 puta