Prag

Živopisne ulice, gotički duh, mostovi, ukusne kobasice i gužva na centralnim gradskim trgovima glavna su obeležja Praga, glavnog grada Češke. Poznat pod nazivom „Zlatni grad“ Prag je jedan od najatraktivnijih evropskih metropola. Nalazi se u samom srcu Evrope i leži na reci Vltavi. Ono što je jedan od razloga velikog interesovanja turista za ovaj grad je njegova arhitektura i istorija. Kada je reč o arhitekturi ona je raznovrsna i zgrade su u romantičkom, gotičkom, baroknom i renesansnom stilu. Od 19. veka Prag je poznat i kao grad stotinu tornjeva, a u gradu ih je oko 500.

 

 

Grad je prepun spomenika i na svakom koraku se nalazi ponešto što će biti zanimljivo turistima. Epicentar svih dešavanja i najprometniji deo grada je trg Svetog Vaclava, impresivno ukrašen, kojim dominira zgrada Narodnog muzeja. Na desnoj obali reke Vltave smešten je najstariji deo grada, nastao u 13. veku. Stari grad predstavlja najvredniji deo Praga a čine ga građevine pretežno u gotskom stilu. Kapija između Starog grada i čuvenog Karlovog mosta je Kula, koja važi za jednu od najlepših u Evropi. Urađena je takođe u gotskom stilu i na sebi ima figure Karla IV i Venceslava IV. Čuveni Karlov most sagrađen je daleke 1357. godine. Na njemu se nalazi trideset statua svetaca. Most je širok 10 metara i dugačak 515 metara. Kula Starog grada je na jednom kraju mosta, a na drugom dve Kule Malog grada. U Starom gradu nalazi se i Jevrejska četvrt, Josefov. Prvobitno je bila naselje jevrejskih trgovaca a danas je jedan od najznačajnijih delova grada. Očuvano je šest sinagoga i to Klausova, Visoka, Pinkasova, Stara-nova, Španska sinagoga i Majselova.

 

 

Restorani / Kafići / Barovi

Prag je svima dobro poznat po češkom pivu. Osim piva, svako koga put nanese u ovu evropsku prestonicu mora probati i čuvene praške kobasice. Kobasice se mogu kupiti i na malim trafikama na ulici a cena se kreće od 2-3 eura, zavisi od lokacije. Tradicionalna češka jela možete probati u restoranu Bredovsky Dvur. Restoran U Sadlu dekorisan je u duhu srednjeg veka i takođe služi tradicionalna jela, i obavezno treba probati rebarca i supu. Moderan enterijer, živahna atmosfera i dobra kuhinja zaštitni su znak restorana Kolkovna Celnice. Na meniju imaju veliki izbor čeških jela, kao i neka međunarodna, a specijalitet restorana je hamburger. Prekrasna terasa i pogled na Praški dvorac, prelep ambijent i ukusna češka jela deo su ponude restorana Petrinske Tersy. Pored ovih, još neki od popularnih praških restorana su Klasterni Senk, restoran Svata Klara koji je ukopan i koji isključivo služi skuplja jela, Vytopna i V Korunni. Priča se da je najbolja atmosfera u malo zabačenijim kafićima, koji se obično nalaze u zgradama i ne baš u strogom centru grada. Jedan od takvih je Grand Café Orient koji se nalazi u blizini muzeja Kubizma. Najbolja topla čokolada u gradu može se probati u kafiću Louvre. Među poznatijim kafićima u gradu ističu se Caffe Imperial koji je do detalja ukrašen mozaicima i pločicama. Treba posetiti i kafiće Kavarna Slavia, Kavarna Evropa, caffe Lucerna i caffe Sevoy.  

 

 

Prva asocijacija na Prag je pivo i u skladu sa tim grad nudi i veliki izbor pivnica gde osim dobrog provoda možete probati i praško pivo. Jedna od najpopularnijih pivnica je Flek, koja ima jako dugu tradiciju u služenju piva, čak 500 godina. Malo severnije od nje nalazi se Medvidk pivnica. U Medvediku se proizvodi unikatno pivo Oldgott. Još dve pivnice važe za popularnije u gradu a to su Vytopna i The Pub. Beer Museum Pub je u bukvalnom smislu muzej piva i pivnica koja ubedljivo ima najviše vrsti piva na točenje. I noćni život Praga je vrlo zanimljiv i bogat. Jedna od najpopularnijih diskoteka je Karlovy Lazne, koja se nalazi u blizini Karlovog mosta. Diskoteka je na pet spratova a svaki sprat nudi drugačiju vrstu muzike. Još poznatiji je Duplex, klub u kome je Mick Jagger proslavio svoj 60. rođendan.

Shopping / Marketi

U Pragu je većina radnji popularnih brendova koncentrisana u tri ulice, Příkopy, Pařížská i Národní Trída. Grad ima i nekoliko većih robnih kuća i shopping mallova, među poznatijim je Kotva koja je s neke strane i zapostavljena jer se prekoputa nje nalazi Palladium. Ovaj tržni centar prostire se na četiri sprata i tu možete kupovati u preko 200 radnji. Osim njih još nekoliko manjih tržnih centara otvoreno je za turiste i jedan od takvih je Myslbek.

 

 

Ostale aktivnosti

Za Prag postoji sintagma da je muzej na otvorenom. Simpatične male ulice i arhitektura koja je nestvarna, bajkovite suvenirnice, mnogobrojni turisti – sve ovo je svakodnevnica ove prestonice. Boravak u Pragu ni u jednom trenutku ne može biti dosadan upravo zbog činjenice da ćete u svakom trenutku pronaći neki novi spomenik ili prijatan ambijent u kome ćete se okrepiti kafom ili pivom. Postoji i organizovan obilazak grada, svakog dana u 11 ujutru kod Astronomskog sata. Grad ima i puno crkava raštrkanih po centru u kojima se neretko organizuju i koncerti, i svakako ih vredi posetiti. Ulazak u muzeje besplatan je svakog prvog ponedeljka u mesecu a obilazak muzeja je iskustvo koje nikako ne biste smeli da propustite. Na oko 130 kilometara od grada nalaze se Karlove Vari. Okolina banje je predeo izuzetne lepote, gotovo nestvaran. Više od 80 hotela, kockarnica, suvenirnica, mnogobrojne crkve, dvorci, kafići deo su ponude ove banje.

 

 

Cene putovanja u Prag možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

Podeli:
Pregledano 10377 puta