Provansa

Provansa je nekadašnja rimska provincija na jugoistoku Francuske i region koje se danas nalazi u sklopu regiona Provansa-Alpi-Azurna obala. Dobila je ime od reči ‘provincija’ jer je bila prva tog tipa van područja Italije. Provansa je čuvena po poljima lavande, koja počinje da cveta sredinom juna, i umetnicima koji su stvarali u njoj.

 

 

Avinjon se nalazi u Provansi i on je kulturna prestonica južne Francuske. Bio je nekada centar moći katoličke crkve kada je francuski kralj Filip IV Lepi 1305. godine preselio sedište pape u ovaj grad. Najposećenija turistička atrakcija je Papska palata koja je ujedno i najveća gotička palata na svetu. Istorijski centar grada pod zaštitom je UNESCA, a čitav Avinjon poznat je po impozantnoj arhitekturi. Zidine grada duge su 4 kilometra i podignute su tokom srednjeg veka radi zaštite od kuge. Krivudave ulice, kafići i restorani čine ovaj gradić još simpatičnijim, a grad se posebno budi u večernjim satima.

 

 

San Remi de Provans je mesto u kome se rodio francuski astrolog Mišel de Notr Dam koga smatraju najpoznatijim prorokom na svetu. Mesto je poznato po čuvenom holandskom slikaru Vinsentu Van Gogu koji je upravo tu naslikao više od 150 radova, između ostalog i delo ‘Zvezdana noć’.

 

 

Le Bo je gradić na steni sa tvrđavom iz 10. veka i predstavlja jedno od najlepših mesta u Provansi. Nekada jedan od najbogatijih gradova Galije, a danas grad sa bogatom istorijom i prelepim pejzažima je Nim. U njemu možete posetiti rimski hram, Mezon Kare iliti kvadratnu kuću, akvadukt Pon di Gar i rimsku kulu na brdu.

 

 

Arl je grad koji važi za jedan od najlepših, a svakako je najbogatiji kulturno-istorijskim spomenicima iz rimskog doba. Osnovao ga je Julije Cezar 46. godine pre nove ere, a poznat je još po tome što je Van Gog sebi odsekao uvo upravo tu.

 

 

Prestonica Provanse je Eks an Provans, šarmantni univerzitetski gradić. Osnovan je 122. godine pre nove ere, a ime je dobio po rimskom generalu Caius Sextius Calvinu. Nazivaju ga još i gradom hiljadu fontana, a u njemu se rodio i Pol Sezan, jedan od najznačajnijih slikara postimpresionizma.

 

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Kuhinja Provanse je mahom mediteranska – prioritet imaju riba i morski plodovi, a dosta se koristi i povrće i to plavi patlidžan i začini. Provansa je poznata po proizvodnji maslinovog ulja, a specijaliteti su i domaći džemovi i marmelade. Kao i u većem delu Francuske i ovaj je poznat po sirevima i dobrom vinu. Čuvena je posebno po crvenim i roze vinima, a veliki broj kvalitetnih vinarija nalazi se u dolini Rone. Najpoznatiji restorani u ovom francuskom regionu, u kojima možete probati tradicionalna jela, su: restoran Gambetta, restoran Le Mome, restoran Le Tube i restoran L Opera.

 

 

Ostale aktivnosti

Jedno od najlepših mesta u Provansi je selo Gordes, poznato još u vreme Kelta. U ovom mestu neke građevine datiraju još iz 11. veka, a sve što se danas gradi, gradi se isključivo od kamena da ne bi odudarale od nekadašnje arhitekture.

 

 

Selo Russillon poznato je po neobičnim crvenim stenama na kojima je smešteno.

 

Cene putovanja u Provansu možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 7837 puta