Pula

 

Pula se nalazi na jugu istarskog poluostrva i poznata je kao grad parkova i letnjih festivala. Ovaj najveći istarski grad i luku je bogat kulturno – istorijskim spomenicima iz gotovo svih razdoblja. Najstaraiji zapisi o prvim ljudima koji su naseljivali ovo područje potiču iz 10. veka pre Hrista, a ljudski ostaci stari milion godininapronadjeni su u pečinji Šandalja. Sve ovo svedoči o bogatoj istoriji i tradiciji ovog hrvatskog gradića.

 

 

Pula je poznata po antičkim rimskih građevinama od kojih je najpoznatiji amfiteatar iz 1. veka, poznat pod imenom Arena. Njegova izgradnja počela je u vreme vladavine cara Augusta, a konačno je završen u vreme cara Vespazijana. Tokom letnjih meseci ovde se organizuju filmski festivali i ostale kulturne manifestacije.

 

 

Dvojna vrata iliti Porta Gemina jedna su od nekoliko sačuvanih nakon rušenja gradskih zidina u 19. veku. Potiču iz 2. veka i sastoje se od dva luka, stubova, ravnog arhitrava i dekorisanog friza. I blizini se nalaze gradske zidine. Najstariji sačuvan spomenik su Herkulova vrata, iz 1. veka pre hrista.

 

 

Pula je poznata po gradskih četvrtima, sa uskim ulicama i srednjevekovnim i renesansnim zgradama u njima.

 

 

Najpoznatija svetkovina je vizantijska kapelica svete Marije Formose koja je podignuta u 6. veku.

 

 

Najpoznatije plaže su stenovita plaža Ambrela, plaža Hawaii, šljunkovita plaža Histiria nagrađena plavom zastavicom za uređenost i čistoću i plaža Valkane.

 

Restorani / kafiću / noćni život

 

Pool bar i restoran Oliva nalazi se u naselju Park Plaza. Poznat je po otvorenoj terasi i prelepom bazenu i fantastičnom pogledu na ostrvo Fratarski. Restoran nudi širok spektar hrane od mesa ali i ribu i ukusne salate. Na rubu grada nalazi se restoran Milan koji je najpoznatiji po prelepom pogledu na pulsko šetalište Lungomare. Nudi tradicionalnu jela ali i specijalitete od morskih plodova. Po domaćoj hrani i još boljim domaćim vinima poznat je restoran Korta u Fažani. Smešten je na samoj rivi, tik uz more, sa prelepim pogledom na nacionalni park Brioni.

 

 

Najpoznatiji klubovi u Puli su klub Cargo i klub Pietas Julia poznat po jeftinim i dobrim koktelima.

 

Shopping / marketi

 

U Puli se nalazi veliki shopping centar Max city koji je smešten u ulici Rimske centruijacije. Još jedan šoping mall nalazi se u gradu. Reč je o Pula City mall-u u kome ćete često naići na velika sniženja. U ulici Šijanska cesta nalazi se veliki broj radnji u kojima možete pronaži jeftine cipele i odeću, parfeme i suvenire.

 

Cene putovanja u Pulu možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

Podeli:
Pregledano 95 puta