Pula

 

Pula se nalazi na jugu istarskog poluostrva i poznata je kao grad parkova i letnjih festivala. Ovaj najveći istarski grad i luku je bogat kulturno – istorijskim spomenicima iz gotovo svih razdoblja. Najstaraiji zapisi o prvim ljudima koji su naseljivali ovo područje potiču iz 10. veka pre Hrista, a ljudski ostaci stari milion godinina pronadjeni su u pećini Šandalja. Sve ovo svedoči o bogatoj istoriji i tradiciji ovog hrvatskog gradića.

 

pula, hrvatska

pula, hrvatska

 

Pula je poznata po antičkim rimskih građevinama od kojih je najpoznatiji amfiteatar iz 1. veka, poznat pod imenom Arena. Njegova izgradnja počela je u vreme vladavine cara Augusta, a konačno je završen u vreme cara Vespazijana. Tokom letnjih meseci ovde se organizuju filmski festivali i ostale kulturne manifestacije.

 

pula, more, arena

 

Dvojna vrata iliti Porta Gemina jedna su od nekoliko sačuvanih nakon rušenja gradskih zidina u 19. veku. Potiču iz 2. veka i sastoje se od dva luka, stubova, ravnog arhitrava i dekorisanog friza. I blizini se nalaze gradske zidine. Najstariji sačuvan spomenik su Herkulova vrata, iz 1. veka pre hrista.

 

pula more, ostrvo

pula more, ostrvo

 

Pula je poznata po gradskih četvrtima, sa uskim ulicama i srednjevekovnim i renesansnim zgradama u njima.

 

pula plaža, more

 

Najpoznatija svetkovina je vizantijska kapelica svete Marije Formose koja je podignuta u 6. veku.

 

pula hrvatska more

 

Najpoznatije plaže su stenovita plaža Ambrela, plaža Hawaii, šljunkovita plaža Histiria nagrađena plavom zastavicom za uređenost i čistoću i plaža Valkane.

 

Restorani / kafiću / noćni život

 

Pool bar i restoran Oliva nalazi se u naselju Park Plaza. Poznat je po otvorenoj terasi i prelepom bazenu i fantastičnom pogledu na ostrvo Fratarski. Restoran nudi širok spektar hrane od mesa ali i ribu i ukusne salate. Na rubu grada nalazi se restoran Milan koji je najpoznatiji po prelepom pogledu na pulsko šetalište Lungomare. Nudi tradicionalnu jela ali i specijalitete od morskih plodova. Po domaćoj hrani i još boljim domaćim vinima poznat je restoran Korta u Fažani. Smešten je na samoj rivi, tik uz more, sa prelepim pogledom na nacionalni park Brioni.

 

pula uveče, izlazak, šetalište

 

Najpoznatiji klubovi u Puli su klub Cargo i klub Pietas Julia poznat po jeftinim i dobrim koktelima.

 

Shopping / marketi

 

U Puli se nalazi veliki shopping centar Max city koji je smešten u ulici Rimske centruijacije. Još jedan šoping mall nalazi se u gradu. Reč je o Pula City mall-u u kome ćete često naići na velika sniženja. U ulici Šijanska cesta nalazi se veliki broj radnji u kojima možete pronaži jeftine cipele i odeću, parfeme i suvenire.

 

Cene putovanja u Pulu možete proveriti u našoj ponudi.

Podeli:
Pregledano 12469 puta