Bihać

Ušuškan na severozapadu Bosne i Hercegovine, nalazi se grad Bihać. Lociran daleko od poznatih i već debelo utabanih puteva, grad na reci Uni, je grad koji se može pohvaliti bogatom i dugom istorijom, a danas predstavlja ekonomski i kulturni centar Unsko- Sanskog Kantona.

Pored istorijskih atrakcija, Bihać pruža ljubiteljima sporta razvijen sportsko-rekreacioni turizam gde dominiraju rafting, jedriličarstvo, biciklizam, ribolovni i lovni turizam. Sportska turistička ponuda temelji se na sportskim aktivnostima na reci Uni, a ubrzano se razvijaju outdoor aktivnosti koje su povezane sa planinskim i drugim prirodnim potencijalima kao i i kulturno-istoriskim resursima koji omogućavaju razvoj kulturnog turizma, i to na način koji će povezati više aktivnosti – npr. kreiranje biciklističkih ili pešačkih staza od jednog spomenika do drugog.

Ono po čemu je Bihać najpoznatiji jeste prirodna lepota kojom obiluje, tako da će ljubiteljima prirode dolazak u Bihać biti ljubav na prvi pogled. Reka koju morate uočiti čak pri samom ulasku u grad, slapovi koji se nastavljaju u mirni, donekle misteriozni tok smaragdne reke kroz grad okružen zelenilom, magično deluje na svakog posetioca ovog grada. Stoga, kafići, restorani i hoteli neizbježno gravitiraju ka prelepoj reci Uni što omogućava svakodnevno opuštanje uz rečni žubor. Ovo je savršeno mesto za odmor.

Bihać je grad čija vas lepota i šarm jednostavno mora osvojiti. Oduvek je bio raskršće važnih puteva, te zbog toga je sam uticaj istoka i zapada, starog i novog vidljiv na svakom koraku i posetitelju će pružiti, u najmanju ruku, zanimljiv boravak. Ne postoji osoba koja će ostati ravnodušna na poznatu krajišku gostoljubivost i srdačnost.