Rijeka

 

Rijeka je grad u Hrvatskoj u kome živi više od 250.000 stanovnika. Jedan je od većih hrvatskih gradova a njeno razvijanje otpočelo je u 19. veku kada se razvila u jednu od najvećih srednjeevropskih luka. I dan danas Rijeka je najveća luka Hrvatske. U samom gradu nalaze se i dva velika brodogradilišta, a u njoj se nalazi i Hrvatsko narodno klizalište Ivan Zajc koje je sagrađeno 1885. godine i Univerzitet koji je osnovan 1973. godine. Ranije se grad zvao Reka, a doseljavanjem ijekavskih Srba graničara postaje Rijeka. Reka koja protiče kroz grad, po kojoj je i grad dobio ime zove se Rječina. Grad se nalazi na zapadu Hrvatske i od Zagreba je udaljen 186 kilometara. Nalazi se na severnoj obali Riječkog zaliva koji je spojen sa Kvarnerskim zalivom.

 

Rijeka

Rijeka

 

Trsatski kaštel je strateški vidikovac koji se nalazi na nekih 138 metara nadmorske visine i prvi put se spominje kao sedište župe 1288. godine. Nekada se na njegovom mestu nalazila osmatračnica i služila je za odbranu grada. Danas se ovde nalazi galerijski prostor u kome se održavaju koncerti, likovne izložbe i klizališne predstave na otvorenom. Riječka katedrala je barokna rotonda koja je jedina izgrađena na tlu Hrvatske. Ime katedrale je Sveta Vida. Izgradnja je započeta 1638. godine i ovde se prvobitno nalazi istoimena crkva. Građena je prema projektu isusovačkog arhitekte G. Briana koji je inspiraciju za projektovanje pronašao u venecijanskoj crkvi Santa Maria della Salute.

 

Rijeka centar, šetalište

Rijeka centar

 

Simbol grada je gradski toranj kroz koji se nekada ulazilo u grad. I danas dominira Korzom, glavnim šetalištem u Rijeci. Izgrađen je u srednjem veku, u nekim delovima u baroknom stilu, sa isklesanim kamenom. Centralni deo u Rijeci je Korzo, koji je najpoznatije mesto sa sastanke i šoping. Na Korzou se nalazi i nekoliko prelepih fontana.

 

Rijeka more

Rijeka more

 

Plaža Ploče je ograđena plaža, jedna od popularnijih. U sklopu plaže nalazi se nekoliko terena za odbojku i bazenski kompleks. Plaža je nagrađena Plavom zastavicom za uređenost. Pravi raj za surfere, jedriličare i ljubitelje talasa je prelepa plaža Preluk. Još neke od poznatih riječkih plaža su plaža Glavanovo, plaža Grčevo, plaža Sablićevo i uvala Kostanj.

 

Rijeka more, plaža

Rijeka more, plaža

 

Restorani / kafići / noćni život

 

Mesta u kojima možete probati ukusnu tradicionalnu hranu u Rijeci su kafane, a najpoznatije su konoba Tarsa, konoba Borik Rijeka i konoba Na Kantunu. Jedan od poznatijih restorana je restoran “Na sušaku” koji je poznat po specijalitetima od mesa i povrća ali i svežim slatkišima.

 

Shopping / marketi

 

Velika tržnica je omiljeno mesto za shopping i za turiste i za Riječane. Tradicija ove tržnice datira još od kraja 19. veka kada je nikla uz morsku obalu gde su lokalni ribari prodavali ribu i morske plodove. Najbolje suvenire i poklone možete kupovati na riječkom Korzou, a tu se nalaze i butici domaćih i inostranih brendova u kojima možete priviriti i pronaći nešto od garderobe.

 

Rijeka hrvatska

Rijeka hrvatska

 

Ostale aktivnosti

 

U sklopu parka Nikole Hosta nalazi se prirodnjački muzek, prvi muzej na riječkom području koji je osnovan 1876. godine. Nekada, 1960tih godina u sklopu muzeja nalazio se i zoološki vrt. Muzej je baziran na istraživanju mora i poseduje bogate zbirke i stalnu postavku koja predstavlja istoriju Jadrana.

 

Rijeka, noćni život

Rijeka, noćni život

 

Svetilište Majke Božje Trsatske je najveće hodočasničko središte zapadne Hrvatske. Njegov nastanak je povezan sa tradicijom o prenosu Nazaretske kućice i njenom boravku na Trsatu. Knez Nikola I, krčki knez,  je ubrzo po preseljenju Bogorodičine kuće u Loreto, izgradio prvi crkvu na mestu gde se ona u Trsatu nalazila.

 

Cene putovanja u Rijeku možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 7071 puta