Rim

Centar Mediterana i glavni grad Italije i regije Lacio je Rim. Sa oko tri miliona stanovnika ovo je jedan od najvećih italijanskih gradova. Leži na donjem toku reke Tibar i centar je antičke kulture. Večni grad, kako ga još nazivaju, osnovan je 753. godine pre nove ere na sedam brežuljaka. Klima je mediteranska sa toplim i prijatnim letom kada se temperatura kreće do 30 stepeni. Jedan deo Rima je država Vatikan koja predstavlja glavni centar katoličanstva.

 

 

Sa dosta bogatom istorijom i kulturnim i istorijskim značajem Rim je jedna od najposećenijih prestonica na svetu. Nazivaju ga još i muzejem na otvorenom, a ovaj živopisan grad se može još i pohvaliti kulturom, uređenim gradskim ambijentom, šarmantnim i ljubaznim domaćinima i naravno najrazliličitijim specijalitetima. 

 

 

Glavna atrakcija Rima je Koloseum koji je nekada “gostio” čak i do 50.000 gledalaca koji bi pratili borbe gladijatora. Otvoren je svakog dana od 9 ujutru. Godine 2007. ovu zdanje uvršćeno je među 7 novih svetskih čuda. Njegova izgradnja je započeta 72. godine za vreme cara Vespazijana, a dovršena desetak godina kasnije za vreme vladavine njegova sina Domicijana. 

 

 

Panteon je hram sagrađen oko 126. godine naše ere, tokom vladavine cara Hadrijana. Poznat  je i kao Hram svih bogova. Hram ima kružnu strukturu i trem čiji krov drži 16 korintskih stubova. Rimski Panteon je najpoznatiji po velelepnoj kupoli visine i prečnika  43,30 metara. I dan danas je najveća kupola na svetu od nearmiranog betona. Panteon je jedno vreme služio kao mesto gde su se Rimljani molili, a onda i kao grobnica istaknutih Rimljana. U njemu je sahranjen italijanski renesansni slikar Rafael, a kasnije i nekoliko italijanskih kraljeva. 

 

 

Jedan od najpoznatijih rimskih trgova je Španski trg. On vodi do crkve Trinita dei Monti a povezani su sa 136 stepenika. Ispred crkve je obelisk posvećen Bezgrešnom začeću. U dnu stepenica nalazi se fontana Barcaccia iz 1627. godine koja je sagrađena u znak sećanja na poplavu Tibra krajem 16. veka. Španske stepenice u Rimu su od neprocenljive vrednosti i u 18. i 19. veku bile su mesto na kome su se okupljali pesnici, pisci i mnogi umetnici. Mogu se videti i u filmovima kao što su Kradljivci bicikala, Praznik u Rimu i Talentovani gospodin Ripli. 

 

 

 

Fontana di Trevi je jedna od najpoznatijih skulptura iz perioda baroka. Ime je dobila po Rionu Trevi. Visoka je 25,9 metara i široka 19,8 metara. Arhitekta je bio Nikola Salvi. Slobodno se može reći da fontana dnevno zaradi oko 3000 evra s obzirom da je jako popularno baciti novčić u nju i zamisliti želju. Prema legendi, bacaju se dve kovanice preko ramena, prva za vašu želju a druga za povratak u Rim. Sav novac izvučen iz fontane odlazi u humanitarne svrhe. 

Bazilika Svetog Petra jedna od najvećih crkava na svetu i nalazi se na tlu najmanje države na svetu, Vatikana (0,44 km2). Izgradnja današnje bazilike je počela 1506. godine za vreme vladavine pape Julija II, a završila se 1626. godine za vreme pontifikata Urbana VIII, dok je izgradnja trga ispred bazilike završena 1667. godine.  Jedna je od najvećih građevina na svetu. Duga je 218 metara, visoka 133 metra i zauzima ukupnu površinu od 23.000 m2. Može da okupi 20.000 vernika, a dnevno je poseti oko 30.000 turista. Postoji 5 glavnih ulaza u baziliku. Razgledanje bazilike je besplatno dok se obilazak njene kupole naplaćuje 4 eura ukoliko koristite stepenice (u pitanju je oko 500 stepenika) ili 6 evra ukoliko se penjete liftom. Na vrhu kupole dolazi se do terase sa koje se pruža prelep pogled. 

 

 

Restorani / Kafići / Noćni život

 

U Rimu je nemoguće pojesti lošu hranu. Najbolji restorani nalaze se u centru Rima koji su samim tim i dosta skuplji u odnosu na one na periferiji. Najzanimljiviji restorani nalaze se u ulicama Via di Tor Millina, Via del Governo Vecchio, Campo dei Flori i Trastevere. Najbolje parče pice možete kupiti u kioscima u Largo Argentina i Via del Governo Vecchio. Jedan od popularnijih restorana je Prado gde neretko svraćaju italijanski sportisti. Restoran je simpatičan i živahan sa razumnim cenama. Cena pice je oko 10 evra recimo. Da Tonine je mali tradicionalni restoran koji ima svega par stolova. Uprkos tome uvek vlada veliko interesovanje za ukusnu pastu koju po lokalnim receptima spremaju ovde. Dar Poeta je restoran koji je poznat po najboljim domaćim picama i brusketima. Cul de Sad je vinarija koja važi za jednu od najboljih i sa najvećim izborom svetskih vina, a može se pohvaliti i najrazličitijim specijalitetima italijanske kuhinje. Rim je grad sa dosta burnim noćnim životom. Najpopularniji noćni klubovi su u zoni Testakio. U Univerzitetskoj zoni San Lorenco nalaze se brojne picerije, pabovi i barovi. Kod mladih italijana vrlo su popularni irski pabovi, a može se izdvojiti Trinity College kao jedan od popularnijih. Najposećeni klubovi su klub Ice, La Botticella, The Basement pub, Salloto 42 i Mr Brown. 

Shopping / Marketi

Milano je modni centar Italije ali ni Rim ne zaostaje za njim. Opšte je poznato da su Italijani narod sa istančanim ukusom za modu. Butici najpoznatijih modnih brendova poput Armania, Hermesa, Prade, Valentina i drugih nalaze se na Španskom trgu i u Via de Corso. U ulici Via dei Condotti, u blizini trga, nalaze se i najpoznatije zlatare i radnje sa nakitom. U ulicama Via Nazionale i između Vatikana i stanice Ottaviano nalaze se budici sa malo jeftinijom garderobom, a možete dobro kupovati i u buticima u Via del Governo Vecchio u starom gradu. Najveći tržni centri su Porta di Roma do koga se lako stiže gradskim prevozom, zatim Euroma 2 koji se nalazi u južnom delu grada; Valmontone outlet koji se nalazi u okolini Rima i ima najbogatiji izbor italijanskih i svetskih brendova i Castel Romano Outlet, takođe na periferiji grada.  Suvenire u Rimu možete kupiti na nekoj od mnogobrojnih uličnih tezgi, a  Vatikan je najpoznatiji deo grada za kupovinu suvenira i poklona. 

Ostale aktivnosti

Koliko god da boravite u Rimu sigurni smo da vam ni u jednom trenutku neće dosaditi lutanje njegovim ulicama i obilazak istorijskih i kulturnih spomenika. Svakako za one malo nemirnijeg duha u blizini su i mesta koja možete obići poput okolnih brda, plaža i arheoloških nalazišta. 

 

 

Rim je grad bogat muzejima, fontanama i galerijama. Poznati su Kapitolski i Vatikanski muzej i ne bi bilo loše pogledati ono što je izloženo u njima. Nacionalni muzej projektovao je čuveni Mikelanđelo.  Centar grada je okružen antičkim vilama i parkovima, a najznačajnije su Vila Borgeze, Alda, Dorija Pamfili, Torlonija i Vila Albani. Rim je i važan muzički centar, poznat po svojoj operi i Nacionalnoj akademiji Santa Cecilia. U gradu se nalazi i filmski studio Činečita koji je centar italijanske kinematografije. Vila d’Este u Tivoliju je vila sa jednim od najlepših vrtova u Italiji. Godine 2007. proglašen je za najlepši park u Evropi.  Nalazi se na svega 30 minuta vožnje kolima od Rima, u simpatičnom gradiću Tivoli. Vila je jedinstveni primer renesansne arhitekture  i uvršćena je u spisak svetskih baština UNESCO-a.

 

 

Na oko 15 minuta od grada nalazi se Terracina. Ovaj primorski kompleks može se pohvaliti azurnim morem i lepim plažama ali i starim delom grada Centro Storico sa muzejima, antičkim trgovima i katedralama. Do ovog mesta se jednostavno stiže vozom ili autobusom a cena karte je 1 evro. 

 

 

 

Cene putovanja u Rim možete proveriti u našoj ponudi.

 


 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 10912 puta