Rimini

Rimini je jedno od najpopularnijih italijanskih odmarališta na obali Jadranskog mora. Poznat je pod nazivom Mali Rim i nalazi se u pokrajini Emilija – Romanja. Rimini, jedini grad ove pokrajine koji se nalazi na moru, smešten je u ravničarskom području i kroz njega protiču reke Marečija i Auza koje se ulivaju u more.

 

Rimini

 

Rimini je poznat po dugim i lepim plažama, finim restoranima i još ljubaznijim domaćinima. Zbog svega toga predstavlja jedno od omiljenih italijanskih letovališta, kako Italijanima tako i ostalim Evropljanima.

 

Rimini

 

Rimini je uvek bio važna raskrsnica puteva koja je povezivala središnju Italiju sa severnom. Pre rimske kolonije nastanjivali su ga Etrurci, Umbri, Grci i Gali, a 1860. godine postaje deo Kraljevine Italije. Glavna znamenitost grada je Avgustov slavoluk koji je sagrađen 27. godine pre nove ere i on se nalazi na samom ulazu u grad. Tiberijev most je sagradio Tiberije, iako je njegovu gradnju započeo Oktavijan Avgust. Ovaj most je jedan od najočuvanijih mostova u čitavoj Italiji i građen je od istarskog kamena. Star je preko 2000 godina i još ga nazivaju Đavoljim mostom.

 

Rimini

 

U vreme vladavine Hadrijana, tokom 2. veka, sagrađen je Amfiteatar koji predstavlja takođe značajni spomenik. Nekada su se upravo tu održavale gladijatorske igre i takmičenja, a danas se često organizuju koncerti i drugi značajni događaji.

 

Rimini

 

U samom centru grada nalazi se Domus del Chirugo iliti Kuća hirurga. Reč je o kompleksu koji je otkriven 1989. godine za koji se smatra da je bila kuća nekadašnjeg vojnog lekara s obzirom na predmete koji su tu pronađeni, a koji se čuvaju u Muzeju Riminija.

 

Rimini

 

Najvažniji spomenik Riminija je Malatesta hram ili crkva Svetog Franje. Sagrađen je 1450. godine i poznat je po impresivnim ornamentima i zanimljivoj ikonografiji. U crkvi se nalaze i sarkofazi Sigismonda Malateste i njegove ljubavnice Isote Ati. Još neke od znamenitosti Riminija koje vredi videti su crkva San Giuliano, zamak Sismondo, crkva Svetog Jovana Evangeliste, muzej Federiko Felini i prelepa fontana Pigna.

 

Rimini

 

Rimini je poznat po kristalnom moru i prelepoj peščanoj obali dugoj oko 15 kilometara. Zbog toga ga još i nazivaju Kralj plaže gradova. Plaže Riminija su i jedne od najsigurnijih u svetu jer je voda izuzetno mirna, a i na plažama dežuraju spasilačke ekipe. Zbog čistoće i uređenosti plaža je 2000. godine nagrađena Evropskom plavom zastavicom. Osim kupanja i sunčanja na plaži se možete i zabaviti na terenima za košarku, odbojku ili tenis, a u jednom delu plaže nalazi se i teretana na otvorenom. Posetioci mogu iznajmiti ležaljke i suncobrane, koristiti tuševe i đakuzi, ili se od sunca skloniti u nekom od barova i restorana.

 

Rimini

 

Najpoznatije kupalište u Riminiju je La Marina, a popularni su i Delfinarijum Rimini, vodeni park Akvafan i park Fiabilandia.

 

Rimini

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Rimini je poznat po morskim specijalitetima. Tradicionalna jela su piadina, vrsta tortilje, taljatela – vrsta paste koja se služi sa različitim sosovima i ravioli, testenina koja je punjena mesom ili dagnjama. Najekskluzivniji restorani nalaze se u samom centru grada. Osim italijanske kuhinje možete probati i kinesku, japansku i specijalitete ostalih svetskih kuhinja. Neki od poznatih restorana su Al Moccolo, Al Palazzo, Valdinoci, Bella Rimini, Da Moreno, Da Walter, El Coco Loco, Filiberto, Il Moro i picerija Holiday.

 

Rimini

 

Rimini ima i puno kafića i diskoteka koji su uglavnom locirani u blizini trgova Piazza Tre Martiri i Piazza Cavour, centralnih gradskih trgova. I na centralnom delu gradske plaže, na ulicama Lungomare Augusto i Viale Vespucci, nalazi se puno barova i noćnih klubova. Najpopularniji klubovi su Karnabi i Sunflower koji se nalaze na samoj plaži. Najpoznatiji klubovi su Autobar, Bandiera Gialla, bar Mazzini, klub Carnaby, Cocorico, Crazy Love i diskoteka Amarcord.

Ostale aktivnosti

San Marino osnovan je 301. godine i graniči se sa dva italijanska regiona, Emilijom – Romanjom i Marke. Glavni grad ove male države je San Marino i nalazi se na vrhu planine Titano sa koje se pruža prelep pogled na Rimini i Jadransko more. Od Riminija je udaljen nekih 20 kilometara.

 

Rimini

 

Rimini je okružen brežuljcima Romanje a zanimljivi gradovi za obilazak, pored San Marina, su i Ćervija i Katolika. U blizini je i Ravena.

 

Rimini

 

Ravena je glavni grad istoimenog okruga. Na njenoj teritoriji nalaze se brojni spomenici ali i veliki broj crkvi koje su pod zaštitom UNESCA. Pored groba Dantea, poznatog italijanskog pisca, u Raveni se nalazi i mauzolej Gala Placidija, crkva San Vitale i crkva Apolinare in Klasse, pravoslavna i arhiepiskopska krstionica i Teodorihova crkva San Apolinare Nuovo.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Italiju.

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 20784 puta