Saas Fee

Saas Fee je mirno mesto koje leži u samom središtu Walliserskih Alpa. Skijalište je od Berna udaljeno nekih 115 kilometara. Ovo zanimljivo mesto osim što je poznato kao jedno od bolje opremljenijih skijališta ima i bogatu istoriju, a o prošlim vremenima svedoče građevine u Walliserskom stilu. Iznad samog mesta uzdiže se velelepni Dom koji je najviši švajcarski vrh koji doseže 4545 metara. Zanimljiva stvar je da u skijalištu nije dozvoljen ulazak automobilima i oni se ostavljaju na velikom parkingu na samom ulazu.

 

Saas Fee

 

Zbog njegove uređenosti i netaknute prirode, čistog vazduha i prelepog krajolika u kome se nalazi nazivaju ga Alpskim biserom. Saas Fee leži na 1800 metara nadmorske visine i okružen je sa 13 vrhova viših od 4000 metara. Snega dovoljno ima tokom cele godine, a skijalište poseduje i jako dobar sistem za veštačko osnežavanje.

 

Saas Fee

 

Saas Fee ukupno ima oko 100 kilometara skijaških staza, a zajedno sa okolnim mestima još 45 kilometara. Plave staze zauzimaju 25 kilometara, 50 kilometara namenjeno je crvenim stazama, a 25 kilometara rezervisano je za malo naprednije skijaše. Najduža staza prostire se na čak 9 kilometara i spušta se od vrha glečera do samog mesta. Kao i kod većine švajcarskih skijališta žute staze namenjene su za offpiste skijanje. Snežni park nalazi se na 3000 metara nadmorske visine i poznat je po dobrim nagibima i odskočnicama.

 

Saas Fee

 

Staze na glečeru idu do čak 3600 metara nadmorske visine i kompletno su pokrivene vučnicama. Glečerske staze su dosta široke sa idealnim nagibima za sve nivoe skijaša i bordera. Oko 26 kilometara staza opremljeno je za skijaško trčanje. Kada je reč o sistemu žičara skijalište poseduje 7 gondola, jednu ski sedežnicu i 13 vučnica. Za letnje skijanje namenjeno je oko 20 kilometara staza.

 

Saas Fee

 

Saas Fee je skijalište koje osim odličnih staza na velikim nadmorskim visinama poseduje i najvišu podzemnu železnicu koja se nalazi na 3500 metara nadmorske visine. Tu je i najviši rotirajući restoran na 3500 metara nadmorske visine i najviša ledena špilja. U Saas Fee-u nalaze se i tri skijaške škole, a na raspolaganju je i niz radnji u kojima možete iznajmiti ili kupiti skijašku opremu. Osim skijanja za neskijaše ili početnike opremljene su i staze za hodanje i staze za noćno skijanje.

 

Saas Fee

 

Restorani / Kafići / Noćni provod

Saas Fee je popularno i skupo švajcarsko skijalište koje osim staza i mnogobrojnih aktivnosti nudi i veliki broj ekskluzivnih restorana i barova. Najpopularniji restorani su Esstube, restoran Zur Muehle, restoran du Saas Fe, restoran Waldhus Bodmen i restoran Swiss Chalet. Obližnji Zermatt je dosta atraktivniji kada je o noćnom provodu reč. Neki od najboljih klubova u ovom skijalištu su Papperla pub, Hexenbar, Vernissage i Schneewittli.

 

Saas Fee

 

Ostale aktivnosti

Saas Fee je posebno popularan u letnjim mesecima kada je u pogonu 10 skijaških žičara. Alpinizam je sport za koji ovde ima puno mogućnosti. Allalin snowpark je jedan od simbola Saas Fee-a i on poseduje veliki halfpipe, dva big aira, boardercross i nekoliko railova.

 

Saas Fee

 

Još jedna od atrakcija je i planinski voz koji je najviši na svetu. U pitanju je Metro Alpin koji vozi do 3500 metara nadmorske visine odakle se pruža veličanstven pogled na čitavu Saas dolinu, lednjake i alpske vrhove.

 

Saas Fee

 

Saas Fee je mesto koje je maksimalno prilagođeno za zimske sportove i osim skijanja poseduje i stazu za curling, sankalište, pokriveni bazen dužine 25 kilometara, turske i finske saune i dva teniska igrališta.

 

Saas Fee

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Saas Fee.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 6643 puta