Sarajevo

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i sedište Sarajevskog kantona. Grad je poznat po reci Miljacki, koja protiče kroz njega, a u blizini je i izvorište reke Bosne. Grad je oivičen planinama Trebevič, Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Romanija. Sarajevo je grad sa burnom istorijom, a za njega se pročulo 1914. godine kada je upravo tu ubijen austrougarski prestolonaslednik Franc Ferdinand, čime je otpočeo Prvi svetski rat. Godine 1984. u Sarajevu se održavaju 14. Zimske olimpijske igre.

 

 

Baščaršija je dobro očuvani stari trgovački deo grada i jedno od najatraktivnijih mesta. Nastala je u periodu osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini. Poznata je po brojnim potkupolnim džamijama, konacima, hanovima i bezistanima. U svojoj istoriji pretrpela je razaranja ali je i obnovljena.

 

 

Sigurno najinteresantniji most u Sarajevu je Kozja ćuprija koji se nalazi na Miljacki. Nekada je ovaj kameni most povezivao Carigrad sa zemljama Zapada i u tome se ogleda njegova bitnost, a smatra se da je izgrađen u XVI veku, u doba Mehmed-paše Sokolovića. Ispod zgrade Većnice nalazi se Šeher-ćehajina ćuprija, most koji spaja dve padine grada.

 

 

Jedna od najlepših i najviših kula u Bosni i Hercegovini je Sahat kula koja je izgrađena u 17. veku. Tokom svoje istorije često je bila žrtva velikih požara ali je i uspešno obnavljana. Sat na kuli doneli su sarajevski trgovci iz Londona. Najstarija kuća u Sarajevu je kuća Alije Sagrdžija i ona je tip bogate esnafske kuće. Danas možete obići ovu izuzetnu kuću koju okružuju dve avlije.

Restorani / Kafići / Noćni život

Sarajevo je idealno mesto za ljubitelje dobre kuhinje i grad poseduje puno mesta gde možete uživati u specijalitetima, bilo da ste ljubitelj domaće ili međunarodne kuhinje. Bosanska hrana je mešavina orijentalne, mediteranske i centralno-evropske tradicije, a preovladavaju jela sa mesom i povrćem.

 

 

Na Baščaršiji se nalaze mnogi restorani brze hrane, a za Vas smo izdvojili kafanu Hadžibajrić Namika koja nudi veliki izbor domaćih kuvanih jela, gostionice ASDŽ i Staklo; najbolje pite možete pojesti u buregdžinici ASDŽ, a najbolje ćevape u ćevapdžinicama Mrkva, Petica, Kurto i Kastel. U restoranu Fan Ferhatoviću možete probati najbolje pileće ćevape. Još neki od restorana koje preporučujemo su Aeroplan, restoran Dveri, restoran Sedef i restoran Kod Keme. Najpopularnija pivnica u Sarajevu je Pivnica HS koja se nalazi u sklopu sarajevske pivare, koja traje već 150 godina i prva je pivara izgrađena u Osmanskom carstvu. Pored ispijanja ukusnog piva ovde možete posetiti i Muzej Sarajevske pivare.

Shopping

Prema legendi jedan set fildžana i džezve obavezno morate poneti iz Sarajeva. Na Baščaršiji se nalaze radnje u kojima majstori pred Vama prave ove suvenire. Osim toga, u mnogobrojnim radnjama u centru Sarajeva možete kupiti nakit, predmete od kože i ostale suvenire. Za malo kvalitetniji šoping preporučuje se odlazak u shopping centar Alta.

Ostale aktivnosti

Visoravan u blizini Sarajeva između Bjelašnice, Treskavice, Visočice i planine Obalj naziva se bjelašničkim platoom. Ovde se na nadmorskoj visini između 1150 i 1472 metara nalaze naselja koja mogu biti zanimljiva za obilazak. U selima Lukovim i Umoljani, poslednjim planinskim selima u ovom delu, ljudi i dalje žive onako kako su živeli pre stotinu godina negujući tradiciju. Lukomir je najviše naseljeno mesto u jugoistočnoj Evropi i od grada je udaljeno 42 kilometara. Jedinstveno je po kamenim kućicama prekrivenim šindrom od trešnjinog drveta. Sa prvim snegom selu je nemoguće prići, osim skijama ili pešaka.

 

 

Na samo 12 kilometara od Sarajeva nalazi se Ilidža, zelena oaza smeštena u podnožju igmana. Mesto je poznato kao predeo izuzetne lepote i prvo je naseljeno područje u sarajevskoj regiji, još u doba neolita. Danas je Ilidža savremeni banjski i rekreacijsko-kupališni kompleks, sa mnogo hotela, sportskim terenima, biciklističkim i stazama za šetnju.

 

Cene putovanja u Sarajevo možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 18873 puta