Sarimsakli

Sarimsakli se nalazi na obali Egejskog mora, u zapadnoj Turskoj. Gradić se nalazi u podnožju brda Đavolja trpeza, u regiji Ajvalik, a zbog njegovog položaja i vlažnosti vazduha od 0,5% nazivaju ga vazdušnom banjom. More Sarimsaklija je prelepo, posebno u maju i krajem septembra.

 

Sarimsakli

 

Nekada mali ribarski gradić danas je jedno od najpopularnijih turskih letovališta. O njegovom imenu postoji više objašnjenja. Prvo je da se veruje da naziv znači zemlja belog luka zbog toga što ova biljka ovde uspeva. Drugo verovanje je da je ime dobio po boji peska na plažama, tačnije po žutom pesku. Treće objašnjenje je da se nekada davno pastir iz ovog područja nesrećno zaljubio u plavu devojku, koju su roditelji sakrili u selu pored mora. Danima ju je pastir tražio i dozivao pa otud i poreklo naziva jer sarim znači plavuša, a reč sakli znači skriven. Sarimsakli se nalazi u regiji Ajvalik, zalivu i arhipelagu sa oko 30 prelepih ostrva. Ajvalik, glavni grad regije, nije puno veći od Sarimsaklija i izuzetno je zanimljiv za obilazak. Čitava regija je pod zaštitom države zbog prirodnih lepota. Nekada su ova područja naseljavali Grci i za sobom su ostavili maslinjake, plantaže pistaća, zanatske i trgovinske radnje, ali i pravoslavnu crkvu. Ona potiče iz 1913. godine, a u blizini se nalazi još starija crkva, Ayiu Athanasiu koja je sagrađena 1886. godine. Sarimsakli je poznat po jako lepim plažama. Pesak na plažama je od strane Svetske zdravstvene organizacije proglašen za jedan od najboljih u svetu. Glavna plaža dugačka je 7 kilometara i široka je 100 metara. Osim nje u blizini su još 22 plaže, uglavnom u blizini hotela i kampova i sve ove plaže su javne. Šetališta pored plaža prepuna su prodavnicama, restoranima i kafićima.

 

Sarimsakli

 

Osim po prelepom moru i uređenim plažama Sarimsakli je i poznata vazdušna banja. Prijatan i svež vazduh koji dopire iz obližnjih borovih šuma i maslinjaka pogodan je za lečenje oboljenja disajnih organa. Vlažnost vazduha je ovde često samo 0,5% i zbog svoje blagotvornosti i efikasnosti banja je prva u Evropi.

Restorani / Kafići / Noćni život

Restorani u Sarimsakliju su jako dobro uređeni, sa jako dobrom hranom. Ono što ćete primetiti je i da su domaćini jako ljubazni i naklonjeni turistima iz Srbije. U većini restorana se organizuju i proslave sa muzikom pa je tako dobar provod neizbežan. Najpoznatiji restorani su restoran Erdogan in Yiri Elif Lokantasi, restoran Mavi Deniz, restoran Sakligol, restoran Tik Mustafa nin Yeri, Guler i restoran Pasa Corba Salonu.

 

Sarimsakli

 

Najpopularnije diskoteke u Sarimsakliju su Babylon, diskoteka Casa nostra, CNN caffe bar, Sokak bar i Check point disco.

Ostale aktivnosti

U Sarimsakliju su jako popularne vožnje brodićem. Jedan od zanimljivijih je i odlazak do Holed Stona, koji se nalazi u moreuzu Dalian. Ovaj kamen zanimljiv je po tome što ima rupu u sredini kroz koju možete proći.

 

Sarimsakli

 

Bride rock je poznatija pod imenom Nevestina stena i nalazi se u blizini SarimsaklijaLegenda o ovoj steni kaže da su se nekada momak i devojka voleli, uprkos protivljenju njihovih porodica. Naređeno je da se ljubavnici ubiju pa su oni pobegli i skrivali se dugo ispod velike stene. Nakon što su ih pronašli, stena se otvorila i njih dvoje su ostali u njoj. Otuda i naziv ove stene.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Tursku.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 11569 puta