Segedin

Na jugu Mađarske, u središtu Panonske nizije, nalazi se Segedin, najsunčaniji grad u Mađarskoj. Četvrti po veličini grad u ovoj zemlji nalazi se na obe obale reke Tise. U istoriji je bio pod vlašću Turaka, kasnije jedan njegov deo pripadao je Rumuniji a jedan Srbiji. Danas je Segedin jedan od glavnih gradova Mađarske i moderan univerzitetski centar čiji se univerzitet smatra jednim od sto najboljih u Evropi.

 

 

Glavni trg i jedan od najlepših trgova centralne Evrope je trg Szechenyi. Neke od statua koje ukrašavaju ovaj trg su statuo Istvana Szechenyia izrađena od belog mermera. Osim centralne statue tu su i bronzana statua Pala Vasarhelyia i statue Lajosa i Ferenca Deaka. Gradska palata takođe se nalazi na ovom trgu. Pored nje smeštena je kuća čuvene porodice Zsoter. Još jedan trg Segedina takođe zaslužuje da bude spomenut je Klauzal. Najpoznatiji je po grupi statua Ulična muzika. Neke od statua su statua Lajosa Kossutha u prirodnoj veličini i statua Petra. Ovde se nalazi i istorijska zgrada Karasz sa čije je terase održao svoj govor Lajos Kossuth. Atrakcija na ovom trgu je i Zid Kraljeva.

 

 

Na trgu Dugonics nalazi se statuo pisca Andrasa Dugonisca, autora prve novele na mađarskom jeziku. Na istom trgu nalaze se i Italijanski institut i Turistička kancelarija. Najdominantnija je eklektična zgrada koja je prvobitno bila škola, a kasnije su tu preselili Kolozsvar Univerzitet Nauke. Na ovom trgu se često organizuju i različite umetničke manifestacije. Na važnom istorijskom trgu Arad nalazi se statua Ferenca Rakoczia II. I poznati institut Bolyai nalazi se na ovom trgu. Kapija heroja, podignuta u čast poginulim vojnicima u I Svetskom ratu nalazi se u blizini trga. Muzički sat, simbol srednjevekovnih univerziteta takođe se nalazi ovde.

 

 

Posebno zanimljiva turistima je bašta Stefania. U pitanju je park sa retkim vrstama drveća i ruševinama starog zamka. Obilaskom ovog parka-tvrđave posetioci mogu biti upoznati sa njegovom burnom istorijom. Možda dva najlepša zdanja u Segedinu su Nova i Stara sinagoga. Nova sinagoga interesantna je zbog mermera iz Jerusalima i akacije iz doline Nola koji su se koristili u njenoj izgradnji.

 

 

Započeta 1799. godine, a restaurirana zbog poplave 1883. godine je Gradska palata, još jedno segedinško zdanje vredno pomena. Povezana je sa Mostom uzdaha koji je izgrađen nakon posete kralja Franca Jozefa. Leti se u prelepoj bašti ove palate održavaju koncerti i različite kulturne i zabavne manifestacije.

Restorani / Kafići / Noćni provod

Segedin je poznat po paprici koja raste u ovom kraju pa tako većina domaćih jela sadrži papriku. Paprika je toliko zastupljena da čak postoji i Segedinški muzej paprike. Još jedno jelo na koje su Segedinci posebno poznati je pik salama. S obzirom na to da grad leži na reci Tisi riba se dosta koristi u ishrani u Segedinu. Neki od najposećenijih restorana su riblji restorani Fehertoi i Kiskorosy, taverna Gulyas, restoran Horizont i Jobb Mint otthon inn. Najpoznatiji noćni klubovi u Segedinu su Tisza Dokk, klub restoran na reci, zatim Retro club i Sing Sing Music Hall.

 

 

Shopping / Marketi

Segedin je grad koji je poznat kao grad shoppinga. Osim puno tržnih centara i hipermarketa zanimljiva za obilazak je i buvlja pijaca Mars Ter koja se nalazi u blizini autobuske stanice. Pijaca je otvorena nedeljom i osim garderobe tu možete kupiti i jeftine suvenire, mađarske specijalitete i tradicionalne mađarske predmete. Malo ekskluzivniji tržni centri su Arkad, Szeged Plaza, Sunshone Park Shopping Mall, Global Outlet i Szeget Nova. Najjeftiniji supermarketi su Cora i Tesco.

 

 

Ostale aktivnosti

Segedin je grad poznat po festivalima, a najpoznatiji je festival Drame na otvorenom. Festival ima jako dugu tradiciju, čak 75 godina i na njemu izvode najbolje pozorišne grupe neka od najboljih pozorišnih ostvarenja. Osim ovog festivala, poznati su i Međunarodni riblji festival na Tisi i Segedinški dani paprike. Tokom čitave godine održavaju se festivali. Oktobra i novembra održava se Jesenji festival Muzeja. U oktobru se organizuje i tradicionalni Pick Festival trčanja, veliki kros koji trče takmičari svih uzrasta.

 

 

Još jedna od atrakcija Segedina je njegov zoološki vrt. Jedan je od uređenijih parkova u ovom delu Evrope, sa mnogo vrsta životinja koje su smeštene u humanim uslovima. Radi očuvanja vrsta vodi se i računa da životinje žive u paru. Neke od životinja koje žive u ovom vrtu, a smatraju se ugroženim vrstama, su crvena panda, snežni leopard i cloudi leopard.

 

 

Po broju posetilaca muzej Mora Ferend jedan je od najvećih i najposećenijih muzeja u Mađarskoj. Nalazi se na obali Tise. U njemu su izložena umetnička dela likovne umetnosti. Najpoznatija je slika Munkacsz i slika Pal Vago o poplavi u Segedinu. Posetioci muzeja još mogu videti i spomen-sobu uređenu u čast Ferenca Mora, izložbu o istoriji apoteke, zbirku Luč koja prikazuje dela poznatih mađarskih slikara Szinyei Merse, Rudnaya, Mednyanszky i Pippl Ronai i vizuelno etnografsko skladište i skladište prirodnih nauka.

 

 

Cene putovanja u Segedin možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 33250 puta