Šibenik

 

Šibenik je najstariji hrvatski grad na Jadranu i sedište Šibeničko-kninske županije. Grad je kulturno, upravno i obrazovno sedište ovog regiona i prvi put se pominje 1066. godine. U svojoj istoriji bio je i glavni grad Hrvatske, od 1944. godine do 1945. godine. Značajan je i kao mesto osnivanja hrvatske ratne mornarice. Osim toga, Šibenik je i značajno turističko mesto koje je iz godine u godinu sve popularnije. Najpoznatija mesta na šibenskoj rivijeri su Solaris, Vodice, Rogoznica i Zlarina.

 

Šibenik pogled na grad i more

 

Katedrala Svetog Jakova jedna je od najbitnijih znamenitosti Šibenika. Od 2000. godine uvršćena je na UNESCO-voj listi svetske zaštićene baštine. Za katedralu je poznato da je građena nekih 100 godina, tokom 15. i 16. veka, u nekoliko različitih stilova. Deo kojim je otpočeta izgradnja je u gotičkom stilu, a kasnije je dorađivana u renesansnom stilu. Spoljna strana katedrale ukrašena je slikama 70 autentičnih lica koja predstavljaju građane Šibenika iz 15. veka.

 

Šibenik pogled na more

Šibenik pogled na more

 

Šibenik je poznat i po 4 tvrđave. U 11. veku izgrađena je tvrđava Svetog Mihovila, kada zapravo počinje istorija ovog grada. Danas se na ovoj tvrđavi nalazi letnja pozornica gde se organizuju različite manifestacije. Tvrđava Svetog Ivana i tvrđava Barone u svojoj istoriji bitne su jer su služile za odbranu grada od Turaka. Četvrta tvrđava je tvrđava Svetog Nikole koja se nalazi na ulazu u kanal Sv Ante.

 

Šibenik pogled na grad i more

Šibenik pogled na grad i more

 

Šibenski muzej nalazi se u blizini katedrale, smešten u nekadašnjoj kneževoj palati. Danas se u njemu nalazi bogata zbirka predmeta i poseduje čak 150 000 izložbenih predmeta sortiranih po epohama.

 

Šibenik noću

Šibenik noću

 

Najpoznatija plaža u Šibeniku je plaža Banj koja je višestruko nagrađivana za uređenost i čistoću. Poznata je i po prelepom pogledu koji se pruža na stari deo grada. Osim uživanja u predivnoj vodi ovde možete igrati odbojku na pesku ili uživati u pivu u obližnjem baru.

 

plaža, Šibenik, more

plaža, Šibenik, more

 

Plaža Tisno je omanja šljunčana plaža koja je dosta popularna kod turista. U blizini nje nalazi se restoran brze hrane i kafić, a zbog igrališta za decu idealna je za porodice. Plaža Solaris je jedna od najpoznatijih plaža u čitavoj Hrvatskoj i duga je nekoliko kilometara. Uređena je, sa bazenom, toboganima, igralištem za decu, restoranima i kafićima.

 

Plava plaža, Šibenik, more

Plava plaža, Šibenik, more

Još neke od poznatih šibeničkih plaža su plaža Kamp, Plava plaža u Vodicama i plaža June u Primoštenu.

 

Restorani / kafići / noćni život

 

Šibenik je, osim što je vodeće turističko mesto u Hrvatskoj, i jedan od gradova sa najboljim restoranima. Poznat je po mnogobrojnim barovima, bistroima i restoranima. Konoba Nostalgia je jedan od restorana sa najboljim ocenama, sa jako dobrim jelovnikom i prihvatljivim cenama. Restoran Pelegrini je još jedan od poznatih šibeničkih restorana koji je nagrađen Michelinovom zvezdicom. Hrana u Pelegriniju i one sa najistančanijim ukusom ne ostavlja ravnodušnim. Restoran koji svojom domaćom i autentičnom kuhinjom posetioce ne ostavlja ravnodušnim je restoran Buffet Šimun.

 

Šibenik, restorani

Šibenik, restorani

 

Neki od najboljih barova i klubova u Šibeniku su Enigma, klub Azimut, zatim tu je klub Insade u kome jako često gostuju srpski pevaki. U lokalu Concret dobar provod mogu potražiti ljubitelji tamburica.

 

Šibenik, noćni život, kafići

Šibenik, noćni život, kafići

 

Shopping / marketi

 

Dva najbolja tržna centra u Šibeniku u kome možete kvalitetno kupovati, pogotova u sezoni sniženja, su tržni centar Dalmare i City Life shopping mall. U samom centru gradu, u glavnoj šibeničkoj ulici, možete pronaći manje butike u kojima se takođe, po pristupačnim cenama, možete podnoviti.

 

 

Cene putovanja u Šibenik možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 5960 puta