Sijarinska Banja

Sijarinska Banja nalazi se na jugu Srbije u podnožju planine Goljak. Banja se nalazi na nadmorskoj visini od 520 metara. Od Leskovca je udaljena 50 kilometara, a od Beograda 330 kilometara. Sijarinska Banja nalazi se na obalama Golemobanjske reke i okružena je hrastovom i borovom šumom. Voda iz Sijarinske Banje koristi se za lečenje hroničnih reumatskih oboljenja, kožnih i stomačnih oboljenja, oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, anemiju i dijabetes i tako dalje. Pored toga, netaknuta priroda, klima, čist vazduh i spomenici kulture razlog su velikog interesovanja za ovu banju.

 

Sijarinska banja

 

Terapeutsku vrednost ima 18 od 26 izvora koliko se nalazi u Sijarinskoj Banji. U Donjoj banji nalaze se Glavni izvor, Izvor za inhalaciju, Mali gejzir, Gejzir, Rimski izvor, Borovac, Spas, Raj i Hisar. U Gornjoj banji nalaze se izvori Jablanica, Zdravlje, Suzica, Snežnik, Kiseljak i bušotina B-4. Temperatura vode na izvorima kreće se od 68 do 76 stepeni. Po hemijskoj sastavu voda je od izvora do izvora različita – ona je alkalna, kisela, gvožđevita… Banja je poznata i po radioaktivnom-sumporovitom blatu koje se u kombinaciji sa mineralnom vodom takođe koristi za lečenje.

 

Sijarinska banja

 

Sijarinska Banja poznata je po gejzirima koji spadaju u velika dobra Srbije. Prvi Gejzir otkriven je 1954. godine prilikom bušenja u blizini reke na 470 metara nadmorske visine i na dubini od 9 metara. Temperatura vode je 71 stepen, a vodeni stub gejzira iznosi 8 metara. U vodi koja ovde izvire pronađen je natrijum, litijum, hidrokarbonat i fluor. Mali Gejzir je izvor koji je nastao bušenjem u blizini glavnog izvora na 12 metara dubine. Poznat je po pulsiranju i erupciji vode na svakih 12-17 minuta.

 

Sijarinska banja

 

Područje na kome se danas nalazi Sijarinska Banja bilo je naseljeno još u vreme antike i tu su nekada živeli Iliri, Tračani, Dardanci, Tribali. Sa dolaskom Rimljana počelo se sa uređivanjem banjskih lečilišta i sa korišćenjem vode u lečenju. Danas postoje ostaci čuvenog grada Justiniana Prima koji je podigao vizantijski car Justinijan I. Početkom 20. veka izgrađeni su prvi ugostiteljski objekti i od tada ne jenjava interesovanje za ovu banju.

 

Sijarinska banja

 

Sijarinska Banja poseduje pet bazena za kupanje, 15 kada, tri blatna jezera i jedan olimpijski bazen ispunjen običnom vodom. Sve terapije vrše se u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju. Banja nudi i veliki izbor rekreativnih aktivnosti i poseduje terene za košarku, mali fudbal i odbojku na pesku, a u blizini se nalazi i dobro uređena sportska hala.

Restorani / Kafići / Noćni život

Sijarinska Banja je mala mirna oaza mira u koju najčešće svraćaju stariji i porodice sa malom decom. Glavna atrakcija su njeni izvori i mir u kome se ona nalazi. Restoran koji bismo Vam preporučili je Novi Alas koji se nalazi na levoj obali banjske reke. Osim ukusne domaće kuhinje nadaleko je poznata i terasa ovog restorana.

Ostale aktivnosti

U ataru sela Petrilje i na 7 kilometara od Sijarinske Banje nalazi se Ćorov vodopad. Dužina toka Ćorovog potoka od izvora do ušća u Tularsku reku je 500 metara. Po pričama meštana, ovaj potok nikad nije presušio, čak ni u najsušnijim godinama. U blizini samog vodopada nalazi se letnjikovac i mini park. Sportskim ribolovcima na raspolaganju je malo jezero u blizini. Turističku ponudu banje upotpunjuju i tradicionalne manifestacije Gejzirske noći i takmičenje u pripremanju riblje čorbe Zlatni kotlić. Svake godine početkom avgusta ovde se održava manifestacija Svetoilijski sabor kada se priređuju pozorišne predstave, organizuju takmičenja u šahu i fudbalski turniri i održavaju muzički koncerti.

 

Sijarinska banja

 

Cene putovanja u Sirajinsku Banju možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 12536 puta