Skala Maries

Slikovito malo selo Skala Maries se prostire na tri zaliva i praktično celo selo obuhvata ova tri mala zaliva i tri peščane plaže. Prvi i najveći zaliv na ulazu u selo, Platanes, gleda na Egejsko more i ima fini sitni pesak. Zatim, prolazeći ulicom koja ide duž celog sela, dolazi se do male luke u srcu sela, Skala Maries plažu. Ovo je drugi mali zaliv, predstavlja luku za sve vrste čamaca meštana koji ih koriste da uhvate svežu ribu, koja je dostupna za sve koji borave ovde i uživaju u lokalnim specijalitetima tradicionalnih taverni. Nastavljajući istim putem, ali se krećete uzbrdo opet, dolazi se do trećeg zaliva, već opisane Atspas plaže.

 

 

Zaliv formiran ovde, na samom izlazu iz sela sa finim zlatnim peskom i kristalnom vodom, daje posetiocima mogućnost za plivanje na plaži, koja nije u potpunosti organizovana, ali veoma lepa i sa čudesnim zalaskom sunca. Gradska plaža je objektivno najlošija od sve tri pomenute. Ono što će ostaviti veoma jak utisak na Vas jeste arhitektura kuća u mestu. One su građene zbijene, zbog bezbednosti od piratskog naleta, kako kažu meštani, a u mnogim starim kućama koje su preživele se još uvek mogu videti isklesani plafoni i šare na balkonima koje su tipični primeri ekonomskog razvoja u regionu, u tom dobu. Ulice su jako uske. Prema podacima koji sežu unazad godinama, Skala Maries je imala poseban odnos sa Svetom Gorom. Selo je prvobitno izgrađeno prekoputa manastira Panaguda ali je kasnije izgrađeno novo, na novoj lokaciji, skrivenoj od gusara i na putu do njega ćete proći pored manastira. Crkva je sagrađena 1800. godine, posvećena je “Susretu Arhanđela”, slavi se 8. novembra i jedna je od najstarijih na Tasosu. Ukrašena je brojnim delima monaha. Ima oko 700 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom, pčelarstvom i uzgojem maslina. 

 

 

Od ostalih turističkih sadržaja ćete naći market, apoteku, pekaru. Selo je vrlo mirno, bez mnogo turističkog razvoja. I dalje je vrlo lepo i možda jedino gde ćete naći mir i tišinu, ako je to ono što tražite. Mali kafić u centru sela, pod večnim dudom je mesto koje bi trebalo posetiti. Naša je preporuka ukoliko pronalazite svoj odmor u opisanom.

 

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Tasos.

 

 

Podeli:
Pregledano 5563 puta