Skoplje

Skoplje je glavni i najveći grad Makedonije. Nalazi se na raskršću puteva i leži na reci Vardar. U njemu živi  oko pola miliona stanovnika.

 

 

Najpoznatiji spomenik u Skoplju je tvrđava Kale. Nalazi se na bregu Gradište iznad reke Vardar. Prva tvrđava podignuta je u 4. veku. Iako se ne zna puno o ovoj tvrđavi istorijske činjenice kažu da je ovde car Dušan bio krunisan za cara 1346. godine. U istoriji je više puta bila obnavljana, a velika oštećenja tvrđava je pretrpela u zemljotresu 1963. godine.

 

 

Do Nacionalne galerije umetnosti Daut Paša amama stiže se preko starog Kamenog mosta. Nalazi se u starom delu grada i ova zgrada sagrađena je u 15. veku po nalogu Daut Paše. Od 1948. godine u ovoj zgradi nalazi se galerija i osim što se koristi kao izložbeni prostor tu se održavaju koncerti i različita predavanja.

 

 

Glavna znamenitost Skoplja je Kameni most odnosno Dušanov most. Preko reke Vardar od povezuju stari i novi deo grada. Postoje dve legende o njegovoj izgradnji. Po prvoj izgrađen je u 4. veku za vreme imperije Justinijana I. Prema drugoj izgrađen je za vreme vladavine sultana Mehmeda II Osvajača u periodu između 1451. godine i 1459. godine.

 

 

Spomen kuća Majke Tereze nalazi se i u Skoplju, u njenom rodnom gradu. Otvorena je na stogodišnjicu njenog rodjenja na mestu gde se nekada nalazila katolička crkva Presvetog Srca Isusovog. Kod izgradnje vodilo se računa da krajnji izgled bude autentičan izgledu njene rodne kuće, a projektant je bio arhitekta Vangel Božinovski.

 

 

U starom delu grada pretežno živi albanska populacija. Ovde se nalazi nekoliko muzeja. Cene karata su oko 150 dinara tako da ne treba puno izdvojiti za upoznavanje sa makedonskom istorijom. Arheološki muzej izgrađen je u baroknom stilu i može se pohvaliti impresivnom kolekcijom. Ima tri nivoa i pored arheološke izložbe izloženo je i nekoliko voštanih figura, nekoliko slika, mozaika, a možete pogledati i neke video animacije. Do njega se dolazi preko Mosta civilizacije koji je ukrašen skulpturama najbitnijih istorijskih ličnosti.

 

 

Sledeći most u nizu je Most umetnosti koji krasi spomenik makedonske pop zvezde Tošeta Proeskog. Osim Arheološkog muzeja možete posetiti i Muzej holokausta, Muzej savremene umetnosti i Muzej makedonske borbe za državnost i nezavisnost. U blizini se nalaze i Makedonska filharmonija i Makedonska opera i balet.

 

 

U starom delu grada nalazi se ogromna pijaca koja je jedno od retkih mesta koje je sačuvalo stari duh Skoplja. Bit pazar je zanimljiv zbog lavirinta malih i uskih ulica od kaldrme i tradicionalnih zanatskih radnji koje se nalaze u njima.

 

 

Porta Makedonija je jako podseća na Trijumfalnu kapiju u Parizu. Prolaskom kroz nju stiže se do centralnog trg gde dominantno mesto zauzima spomenik Aleksandru Makedonskog na konju. Tu se nalazi u fontana. U blizini je i pravoslavna crkva Kliment Ohridski sa ogromnom kupolom i bogato ukrašenog enterijera.

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Makedonska kuhinja dosta je slična našoj tako da vam garantujemo da ćete se osećati kao kod kuće. Što se cena tiče restorani su malo jeftiniji nego u Srbiji. Najpoznatiji restorani u Skoplju su Skopski merak, Gostilnica Dukat, Pelister, Kaj Serdarot, Destan i Kolektiv. Kada je u pitanju noćni život Skoplje ne zaostaje za ostalim velikim gradovima Evrope. Najpopularniji klubovi su Stanica 26 i klub Sector 909. Malo mirniji pabovi su Led Zeppelin i St Patrick Irish pub gde se često organizuje i gledanje bitnih fudbalskih utakmica.

 

 

Shopping / Marketi

Najveći shopping centri u Skoplju su Skopje City mall, shopping centar Ramstor i shopping centar Olympico. Ramstor se nalazi u blizini centralnog trga. City Mall je najveći i nalazi se nedaleko od centra i do njega se lako dolazi gradskim prevozom. Tu možete naći veliki izbor brendova i naići na česte rasprodaje.

 

 

Ostale aktivnosti

Planina Vodno nalazi se na oko 20 minuta od centra grada. Do vrha možete stići autobusom ili žičarom i cena karata je oko 150 dinara. Na vrhu se nalazi Milinijumski krst koji je visok 66 metara. Sa vrha ove planine pruža se neverovatan pogled na Skoplje.

 

 

Nedaleko od Skoplja nalazi se i popularno izletište  gde Skopljani rado odlaze vikendom. U okviru kanjona nalazi se veštačko jezero Matka, nekoliko srednjovekovnih manastira, zanimljive pećine koje možete istražiti. Ovde možete istraživati i uživati u prelepoj prirodi ili ručati u nekom od restorana.

 

 

Cene putovanja u Skoplje možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 37634 puta