Sofija

Glavni grad Bugarske nalazi se na zapadu ove zemlje, na oko 50 kilometara od srpske granice. Moderan evropski grad drugačiji je od svega što imamo priliku da vidimo u ovom delu Evrope. Udaljena je 350 kilometara od obale Crnog mora i okolina ove prestonice bogata je mineralnim izvorima i banjskim lečilištima. U istoriji Sofija je prvo bila naseobina Tračana zvana Serdika. Danas je glavni ekonomski centar Bugarske.

 

 

Sofija je glavni univerzitetski centrar Bugarske. U gradu ima 16 fakulteta, među kojima su Tehnički i fakultet Sofijski Sveti Kliment Ohridski koji je osnovan 1888. godine.

 

 

Najpoznatije pravoslavne crkve su crkva Svetog Đorđa, crkva Svete Sofije, crkva Svete Nedelje u kojoj su izložene mošti srpskog kralja Stefana Milutina, i sigurno najlepši i najpoznatiji hrišćanski hram Aleksandra Nevskog.

 

 

Bazilika Svetog Đorđa je najstariji pravoslavni hram u Sofiji i potiče iz 4. veka. Hram Aleksandar Nevski u blizini je Nacionalne biblioteke Sveti Ćirilo i Metodije u kome se nalaze brojni spisi iz 19. veka. Tu se nalazi i spomenik posvećen dvojici prosvetitelja. Ovaj deo grada posebno je simpatičan zbog kaldrme i malih uličica koji prikazuju duh i šarm Sofije.

 

 

U samom srcu Sofije nalaze se mnoge zgrade od ogromnog istorijskog i arhitektonskog značaja. Tu je zgrada Predsedništva, pomenuta bazilika svetog Đorđa i Nacionalna galerija umetnosti. U galeriji su izložene srednjevekovne slike i bogata kolekcija bugarskih pravoslavnih ikona pa nije je loše obići kad ste već tu.

 

 

Jedan od simbola bugarske prestonice je statua Svete Sofije koja je zaštitnica grada. Statua je podignuta 2002. godine i nalazi se u blizini hotela Šeraton. Glavni deo statue je zlatni venčić na glavi koji označava slavu, a kruna u desnoj ruci moć dok je sova koja stoji na njenoj levoj ruci simbolizuje mudrost.

 

 

Najživopisniji i najprometniji bulevar u Sofiji je Vitoša. Dobio je ime po planinskom vencu kojim je grad okružen. Ovaj bulevar se 2007. godine po nekim istraživanjima našao na 22. mestu najskupljih ulica na svetu. Pored mnogo kafića na ovom bulevaru nalaze se i radnje prestižnih modnih brendova. Najpoznatije zgrade na Vitoši su Nacionalna palata kulture, Palata pravde i kuća u kojoj je živeo bugarski pisac Peyp Yavorov.

 

 

Na bulevaru Dondukov nalazi se velelepna zgrada opera i baleta. Ovde možete uživati u izvođenju opera Travijata, Toska i Lakme ili u Labudovom jezeru.

Restorani / Kafići / Noćni život

Neki od najpoznatijih i najposećenijih restorana u Sofiji nalaze se u blizini Vitoše. Izdvojili bismo restoran Cosmos, Chefs, Secret by chef Petrov, Sage Bistro, La Capannina, Lazy i restoran Andre. Ne bi trebalo propustiti i odlazak u neku tradicionalnu bugarsku kafanu. Sofija nudi i veoma raznovrstan noćni život i malo dobrog provoda možete potražiti ili u nekom baru ili u nekom od mnogobrojnih noćnih klubova. Najposećeniji barovi su Apartment, Yalta i Lodkite. Neki od najpopularnijih noćnih klubova su Bedroom Premium Club, Barabar, Carrusel Club, Tequila i Crystal.

 

 

Shopping / Marketi

Najveći tržni centar u Sofiji je The Mall. Reč je o velelepnoj zgradi na nekoliko spratova. Ovaj tržni centar poznat je po čestim rasprodajama, a Sofija je poznat grad po niskim cenama. Osim Zare, Nike, Adidasa, Bershke možete kupovati i mnoge druge brednove, koje recimo nećete naći u Srbiji. Na poslednjem spratu tržnog centra nalazi se mnogo restorana i kafića u kojima možete predahnuti od celodnevnog obilaženja i razgledanja. Malo manji tržni centar Serdika nalazi se bliže centru grada i po ponudi brendova ne zaostaje od The Mall-a. Ukoliko ste zainteresovani za visoku modu ulica Vitoša je pravi izbor za vas. Tu možete pronaći brendove poput Versacea, Escade, D&G, La Perle, Max Mara, Armania, Hilfigera, Hugo Boss-a i mnoge druge.

 

 

Ostale aktivnosti

Kako je jedan od najstarijih gradova u Evropi Sofija nudi mnogo zanimljivih istorijskih i spomenika kulture za obilazak. Sačuvani su i brojni rimski, vizantijski i srednjevekovni spomenici kulture. Nacionalni umetnički muzej i Etnografski muzej uvek su dobar izbor kada ste u Sofiji.

 

 

Zoološki vrt u Sofiji je jedan od najbogatijih u Evropi. Osnovao ga je 1888. godine knez Ferdinand. Danas ovde možete videti preko 1500 egzotičnih vrsta životinja od kojih neke i žive na području Bugarske.

 

 

Bugarska je zemlja u kojoj se nalazi oko 1600 izvora minaralne ili lekovite vode. Neki od njih se nalaze i u blizini Sofije. Jedan od najposećenijih je Ovča Kupel.

 

Cene putovanja u Sofiju možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 20653 puta