Solun

Solun je jedan od najstarijih gradova Evrope i drugi po veličini grad u Grčkoj. Ovaj izuzetno lep grad najznačajnija je luka u ovom delu Evrope i u grčkoj kulturi i istoriji ima veliki značaj. Ono što ovaj grad nudi turistima su prijatni domaćini, prelepi trgovi, ulice, restorani i puno znamenitosti u koje je utkana njegova istorija. Grad se nalazi na vrhu Solunskog zaliva i ima sredozemnu klimu. 

 

 

Njegova glavna atrakcija je prelepo šetalište pored same obale. Nikis Avenija se proteže od luke do Belog tornja. Ova ulica je zanimljiva zbog restorana i kafića koji se nalaze čitavom njenom dužinom, a prelep pogled na more je upravo razlog koji mami turiste. Najprometniji i najlepši trg je Aristotelov. Okružen zgradama, hotelima i prodavnicama predstavlja centar okupljanja turista. U okviru trga nalazi se i veliki park, a u blizini i stara pijaca koja je još jedna od atrakcija Soluna. 

 

 

U severnom delu nalazi se Gornji grad poznat još kao Ano Poli. Ova stara tvrđava bogata je istorijskim znamenitostima koje nije loše posetiti. I dve crkve, crkva Osiosa Davida i Sv Nikole Ofranosa i manastir Vlatades nalaze se u ovom delu grada. 

 

 

Glavni simbol grada je Beli toranj koji je izgrađen u 16. veku. Visok je oko 33 metara i nalazi se tik uz samu obalu. Danas je Bela kula izložbeni prostor sa stalnim postavkama posvećenim istoriji Soluna. Arheološki lokalitet koje vredi posetiti su palata Galeriusa koja datira iz 300. godine i nalazi se na trgu Navarino. Zanimljiva je i Rimska pijaca i nekadašnji rimski teatar čiji se ostaci nalaze na trgu Dikastitia.  Među starim spomenicima nalazi se Galerijanski luk koji je podignut nešto pre 305.godine, a  poznata Rotonda izgrađena je u IV veku i služila je kao hram i mauzolej osvajaču Galeriusu. 

Najveće blago Soluna su njegove crkve. Najpoznatija je crkva Agios Dimitrios. Među interesantnijim su i Agia Sofia iz 18. veka, Panagia Halkeon izgrađena 1028. godine i Agii Apostoli iz 14. veka. 

Među muzejima koje pri poseti Solunu možete obići su Arheološki, u kome su izložene skulpture arhajskog, klasičnog i rimskog perioda, Muzej etnologije i popularne umetnosti koji je jako interesantan jer u njemu možete pogledati tradicionalne grčke kostime i predmete iz poslednjih 250 godina, Muzej makedonske borbe, Muzej Belog tornja i Galerija lepih umetnosti koja sadrži vredna dela grčkih i stranih umetnika. 

Možda najinteresantnija znamenitost našim turistima je Zejtinlik. Reč je o srpskom vojničkom groblju gde počivaju vojnici pali tokom Solunskog fronta. Priču o detaljnoj istoriji ovog mesta, detalje bitaka i hvalospeve o herojima ispričaće vam simpatičan čuvar groblja, Đorđe Mihailović.

 

 

Neke od plaža iz okoline Soluna nagrađene su plavom zastavicom zbog svoje čistoće i uređenosti. Jedna od najpopularnijih je Agia Triada koja se nalazi na oko 25 kilometara od Soluna. Pet kilometara dalje je Angelohori, koja je posebno atraktivna među surferima. Ljubitelji finih restorana i zalaska sunca pored mora voleće plažu Aretsou.

 

 

Restorani / Kafići / Barovi

Koji god restoran u centru grada da odaberete nećete pogrešiti. Najbolji su u oblastima Cinari, Ladadiki, Katro i oko vizantijskih zidina. I restorane na Aristotelovom trgu vredi posetiti. Od mnogobrojnih restorana posebno se izdvajaju 7 Thalesses koji važi za najbolji riblji restoran u gradu, sa odličnim vinom. Zatim Miami, koji se nalazi u Nea Krini, na samoj obali. Gourmet je luksuzni restoran sa internacionalnom kuhinjom, izuzezno skup i rezervacije su obavezne. U Arehu vredi posetiti Halaro. Kada je o tavernama reč najbolje su one u starom delu grada. Izdvajaju se Kreonidis, sa finim specijalitetima od mesa i prijatnom atmosferom, zatim Istin Polin sa tradicionalnom grčkom hranom i Taverna 1901 koja se takođe nalazi u Ladadiki. 

 

 

Solun vrvi od barova i klubova ali postoje neki delovi grada koji su posebno zanimljivi zbog noćnog života. U blizini pristaništa, u oblasti Ladadika, smešteni su najpopularniji. Colinial club je jedan takav i nalazi se u centru Soluna. Takođe u samom centru je i klub Decadence. Najbolja kafa u prelepom ambijentu je u kafeu Flocafe, u ulici Aristotelous. Zbog svog pogleda na more dosta popularan je bar Interni. U samoj luci, u prijatnoj i opuštenoj atmosferi nalazi se bar restoran Kitchen. Po mišljenju mnogih turista najbolji provod u Solunu je u klubu Lido.

Shopping / Marketi

Solun je raj za kupoholičare pogotovo ako se zadesite u njemu u periodu sniženja. U dve glavne ulice u Solunu smešteni su butici i radnje. U ulici Egnatia možete pazariti malo jeftiniju gardorobu, a u ulici Tsimiski imate veći izbor i bolji kvalitet brendova. U skladu sa tim su i cene. Tu možete pronaći radnje Zara, H&M, Massimo Dutti, Diesel, Marks and Spencers, Bershka, Tommy Hilfiger… Najveći tržni centar u Solunu je Mediteranean Cosmos. Pored njega možete pazariti u tržnim centrima Jumbo, Hondos Center, Prenatal, Ikea i One Salonica Outlet Mall. 

Ostale aktivnosti

Kada vam dosadi gradska buka i asfalt, idealan beg iz Soluna je do obližnjeg Halkidikija. Atos, Sitonija i Kasandra, poznatiji kao Tri prsta, su predeli izuzetne lepote i prelepih peščanih plaža. Prva dva su mirnija, Atos kao centar grčkog pravoslavlja i Sitonija kao pravi raj za odmor, dok je Kasandra malo življa, sa dosta aktivnim noćnim životom. Malo duži izlet je do manastira Meteora, kompleksa manastira na veoma nepristupačnom mestu koji su drugi pravoslavni centar Grčke.

 

 

Oni željni istorije mogu posetiti mesto Vergina gde se mogu videti ostaci prve prestonice Makedonskog kraljevstva. Osim palate sa predivnim mozaicima i freskama možete videti i grobnicu koja datira iz XI veka p.n.e. gde se nalazi i grob Filipa Drugog. I poseta Petralonu takođe može biti interesantna ljubiteljima istorije i arheologije. U pitanju je pećina u okolini Soluna sa nestvarnim stalaktitima i stalagmitima u kojoj je pronađena i lobanja najstarijeg čoveka Evrope starosti preko 700 000 godina. 

 

Cene putovanja u Solun možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 16976 puta