Sorento

Sorento se nalazi u južnom delu Italije, na oko 30 kilometara od Napulja. Grad je smešten na istoimenom sorentinskom poluostrvu. Iznad grada izdiže se planina Lataro, a iz samog grada pruža se pogled ka Napulju i Vezuvu. U blizini se nalazi i ostrvo Kapri. Grad je smešten na liticama i upravo se njegova lepota i atraktivnost ogleda u zanimljivom terenu na kome se nalazi. Prosečna temperatura u julu i avgustu je 30 stepeni.

 

Sorento

 

Ovaj sunčani grad nalazi se na stenama koje zapljuskuje tirkizna voda Tirenskog mora. Pretpostavlja se da je gradić bio grčko naselje koje je bilo poznato pod imenom Surrentum. U 7. veku Sorento je postao prestonica istoimene kneževine, a od 1137. godine grad je deo normanske Kraljevine Sicilije. U Sorentu je 1544. godine rođen i poznati pesnik Torquato Tasso.

 

Sorento

 

Sorento, malo bajkovito mesto, često je bilo i izbor mnogih poznatih pisaca poput Getea i Dikensa. Pretpostavlja se da je mesto delovalo inspirativno na ove stvaraoce. Ovaj biser Italije poznat je po kristalno čistom moru i zelenim brdima punim mirisnog cveća. Sorento je posebno lep u proleće kada sve počinje da cveta.

 

Sorento

 

Stari deo grada poznat je po starim zanatskim radionicama ali i po katedrali, bazilici San Francesca i Seduke Dominova. Sam centar grada je trg Piazza Tasso, koji je posvećen poznatom piscu rođenom ovde. Nedaleko od ovog trga nalazi se gradska većnica odakle se pruža veličanstven pogled na Sorento.

 

Sorento

 

Sorento je poznat po simpatičnim radnjicama slatkiša i raznih rukotvorina. Najprometniji deo gradića je ulica Corso Italia u kojoj se nalaze radnje poznatih svetskih brendova. Ulica je tik uz morski kej. Po čitavom gradu nalaze se male radionice, pijace i prodavnice u kojima možete kupiti suvenire i unikatne rukotvorine.

 

Sorento

 

Grad poseduje brojne plaže, a može se pohvaliti i prelepim skrivenim uvalama. Dve najpoznatije plaže su Marina Piccola i Marina Grande i obe se nalaze na 15 minuta pešaka od centra Sorenta. Sigurno jedna od lepših je Punto del Kapo koja se nalazi malo južnije od Marine Grande. Pogled sa nje je fantastičan i pruža se čak do Vezuva.

 

Sorento

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Najpoznatiji restorani u Sorentu su Pepe Bianco, Porta Marina, L Antica Trattoria, restoran Don Alfonso 1980, restoran Museo Caruso, restoran il buco Sorrento i restoran Fuoro. Uske uličice Sorenta pune su klubova, kafića i restorana. Jedan od poznatijih barova je Fauno koji je poznat po prelepoj terasi, a nalazi se na trgu Tasso. Poznata je i terasa hotela Circolo dei Foresteri. Često se u restoranima može čuti live muzika. Oni željni malo burnijeg provoda mogu posetiti klub Fauno Note ili Matildu. Jako interesantan je i muzički festival folk muzike koji se svake godine održava u Sorentu, u pozorištu Tasso.

 

Sorento

 

Ostale aktivnosti

Napulj je treći po veličini grad u Italiji i nalazi se na oko 30 kilometara od Sorenta. Smatra se da je osnovan između 7. i 6. veka pre nove ere od strane Grka, a u svojoj istoriji bio je osvajan od strane Vizantije, Normana, Burbona, Lombarda, Španaca… Jedan je od najlepših gradova u Evropi i njegovo istorijsko jezgro je pod UNESCO-vom zaštitom. U gradu se nalazi najstarija aktivna opera u Evropi koja je osnovana 1737. godine. Čak 448 istorijskih crkava nalazi se u Napulju. Glavni gradski trg je Piazza del Plebiscito. I nekoliko poznatih zamaka nalazi se u Napulju. Novi Zamak izgrađen je 1282. godine i u njemu se danas često organizuju izložbe i neke bitne manifestacije. Možda glavna atrakcija je Kraljevski dvor koji je jedan od četiri rezidencije koje je koristila dinastija Burbon tokom vladavine Kraljevinom Dve Sicilije. Još jedna od atrakcija je Podzemni Napulj. U pitanju je lavirint pećina i sistem tunela koje pokriva veći deo grada i nalazi se oko 30 metara ispod nivoa mora. Tokom Drugog svetskog rata ovi tuneli korišćeni su kao sklonište.

 

Sorento

 

U blizini se nalazi i Pompeja, antički grad koji je bio osnovan u 6. veku pre nove ere, a koji je uništen usled erupcije Vezuva. Potpuno uništen i zaboravljen grad je ponovo otkriven u 18. veku. Otkrivene su terme, kuće, vile i forum, a ulice su i danas dobro očuvane i popločane kamenim podovima.

 

Sorento

 

Vezuv je jedini aktivni vulkan koji se nalazi na kopnenom delu Evrope. Smešten je pored Napuljskog zaliva, visok 1281 metar a dubina njegovog kratera iznosi 30 metara. Poslednja erupcija dogodila se 1944. godine ali je ipak zapamćena ostala ona iz 79. godine kada je uništena Pompeja.

 

Sorento

 

Na južnoj strani Napuljskog zaliva nalazi se ostrvo Kapri. Jedno je od omiljenih letovališta Italijana ali i turista iz čitavog sveta, između ostalog i mnogih umetnika, književnika i slavnih ličnosti.

 

Sorento

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Italiju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 16969 puta