Stara planina

Strme padine, nepregledni pašnjaci, vodopadi, bogate šume – zaštitni su znaci prelepog planinskog venca, nekada zvanog Balkan, a danas poznatijeg imena Stara planina. Stara planina je prirodna granica između Srbije i Bugarske i proteže se od Zaječara do Crnog mora u dužini od oko 550 kilometara. Najviši vrh Stare planine je Midžor i nalazi se na nadmorskoj visini od 2169 metara.

 

 

Umereno kontinentalna klima obezbeđuje planini snežni pokrivač skoro pet meseci godišnje i pogodno tle za opstanak retkih biljaka, po čemu je ovaj masiv i poznat. Pored bogate flore, Stara planina je i stanište mnogih životinjskih vrsta.

Stara planina je udaljena oko 70 km od Niša, a od Beograda oko 330 km. Ova planinska lepotica je zbog prirodnog bogatstva koje poseduje kao turističko mesto aktuelna tokom čitave godine. Netaknuta priroda, svež vazduh i pogled sa nje, fine staze za skijanje i ljubazni domaćini neće ostaviti ravnodušnim ni one sa istančanim ukusom kada je o odmoru reč.

 

Iako je relativno noviji skijaški centar koji tek treba da se razvija, ovaj skijaški centar je svake godine sve primamljiviji turistima. Skijaški centrar Stara planina – Babin zub čine staze Jabučko ravnište, Konjarnik, Sunčana dolina i Markova livada, koja je osvetljena i za noćno skijanje. Pored toga, u ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi u slučaju nedostatka prirodnog snega posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

Skijalište Babin zub poseduje četvorosednu žičaru “Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša kapaciteta 1500 skijaša na sat i ski lift sidro “Sunčana dolina” kapaciteta 1200 skijaša na sat. Turistički centar se nalazi na 20 km od najbližeg naseljenog mesta (Kalna), na 1785 m/nv, odakle počinje uspon na Midžor. Zapadna strana je karakteristična po vertikalnim odsecima stena. Jedan od njih je nalik starom zubu, odakle potiče i naziv samog masiva.

 

 

Četvorosed “Babin zub” izvlači skoro do samog vrha na 1758 m/nv. Dužina trase žičare je 985 m. Ukupna dužina staza je oko 12.000 metara: plavih staza je 3, crvenih 3 i crnih odnosno teških staza 1.

Staze Sunčana dolina i Konjarnik su povezane veznom stazom, čime se dobija staza ukupne dužine od oko 2000 m. Sunčana dolina počinje na 1720 m nadmorske visine, na 1560 m nadmorske visine se spaja sa stazom Konjarnik, koja se završava na 1230 m nadmorske visine. Konjarnik spada u kategoriju srednjih staza, nalazi se na severnoj strani i sunce je veoma retko greje. Gornja polovina staze je veoma strma. Položaj staze je severoistok, pa je staza osunčana u prepodnevnim časovima, a ukupna dužina staze je oko 800 m. Gornja polovina staze je veoma strma i takođe spada u kategoriju srednjih staza. Staza Markova livada je za decu i skijaše početnike, kratka, blaga i ograđena radi bezbednosti. Nalazi se blizu prelaza sa Sunčane doline na Konjarnik, na mestu gde obično ima najviše snega.

 

 

Stara planina leti

Stara planina nije destinacija samo za skijanje i zimske sportove – tokom letnje sezone turisti mogu da obilaze tamošnje vodopade, uživaju u lovu, ribolovu, foto-safariju, vožnji džipovima. Cela planina obiluje mogućnostima za aktivnosti na otvorenom, kao što su planinski biciklizam, paraglajding ili duge šetnje šumskim stazama. Osim obilazaka i upoznavanja sa prirodom ove balkanske lepotice, leti se organizuju i dzip ture, a obilaze se obližnja mesta. Jedna od popularnijih tura je obilazak vodopada Pilj i Zavojskog jezera. Vodopad je smešten na nadmorskoj visini od 1450 m, na šumovitom i ne tako pristupačnom terenu. Sa visinom od 68 m, Donji Piljski vodopad je treći po visini u Srbiji. Ljubiteljima ribolova na raspolaganju su doline reke Visočice, čiji je sliv, posle Drine, najbogatiji salmonidnim vrstama, kao i reke Toplodolska i Temska. Ljubiteljima planinarenja posebno je zanimljiv uspon do Midžora. Staza kojom se ide je prilično lagana i nema velikih visinskih oscilacija. Pejzaži i priroda su prelepi, a Midžor tj. sam vrh se sve vreme nazire sa staze. Oni sa malo više sreće usput će sresti i divlje konje koji pasu na obroncima planine. Ispod Midžora izvire i najduži kaskadni vodopad u Srbiji, Kaluđerski vodopad (232 m). Naravno, nikako ne treba zaobići ni stenu Babin zub do koje se stiže blagim usponom uz skijašku stazu. Što se tiče cena na Staroj planini one su tokom leta dosta manje u odnosu na skijašku sezonu, čak do 40% manje.

 

 

Na području Babinog Zuba nalaze se brojni izvori, od kojih je dobro pomenuti Trgoviški Timok, sa temperaturom vode od 4 C, što ga čini najhladnijim u bivšoj SFRJ. Tu su i izvori Kaluđerske vode, Tri Kladenca, Dojkino Vrelo, Vir, Tresetište, Zaskovački kamen… Okolina planine je bogata vodom, jezerima i vodopadima. Poznata jezera su Zavojsko i Smilovsko, a vodopadi Čunguljski (42 m), Kurtulski (27 m) i Tupavica (15 m). Od biljnog sveta na Babinom Zubu je razvijena bukova šuma i livade, a Stara planina je 1997. godine stavljena pod jedinstvenu zaštitu države i proglašena parkom prirode.

Restorani / Kafići / Wellness

Kao i svi ostali krajevi Srbije i Stara planina, odnosno deo u kome se ona nalazi, ima svoju kulturu i specijalitete po kojima je prepoznatljiva. Jagnjetina iz ovog kraja je nešto što se rečima ne može opisati, pa se turistima preporučuje da probaju, bilo spremljenu na tradicionalan način u furuni ili na ražnju. Osim toga nadaleko je poznat i ovčiji sir iz ovog kraja. Neki od restorana koje vrede posetiti su Balkan koji osim što “neguje” kuhinju ovog kraja u svojoj ponudi ima širok spektar internacionalnih jela, restoran Gondola, sa predivnom terasom, za koji se u šali može reći da u svom meniju ima večeru sa pogledom na zalazak sunca, i Lobby bar – Elegantno dizajnirani prostor sa letnjom baštom.

Kada je reč o spa i wellness ponudi neprikosnoven je kompleks u hotelu Stara planina. Posetiocima su na raspolaganju fitness centar, finska sauna, jacuzzi, tursko kupatilo, hidromasažni tuševi, kao i masaže i tretmani lica i tela. Kompleks se prostire na 1000 kvadratnih metara i osim svega ovoga poseduje i zatvoreni bazen sa delom za opuštanje sa panoramskim pogledom, a leti i bazen na otvorenom.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Staru planinu.

 

Google mapa

 

Putna ruta

 

Podeli:
Pregledano 10239 puta