Stokholm

Osnovan u 13. veku, na 14 ostrva, Stokholm je glavni turistički, kulturni, administrativni i ekonomski centar Švedske. Nalazi se na jugoistočnoj obali zemlje i najveći je švedski grad. Osim srednjovekovne i moderne arhitekture opšte je poznato da je grad i sedište Kraljevske akademije nauka koja dodeljuje Nobelovu nagradu, u čast švedskog naučnika Nobela.

 

 

Najstariji deo grada je predivan Gamla stan. Leži na ostrvu Stadsholmen. U epicentru grada i glavnom turističkom delu smeštene su Kraljevska palata, kraljevske grobnice i Parlament. Uske kamenite ulice i renesansne zgrade obojene u žutu ili crvenu boju  vratiće Vas u 17. i 18. vek i u vreme kada je grad počinjao da se razvija. Ovaj deo grada obilazi se pešaka, ulazak automobilima nije dozvoljen. Generalno, ono što ćete primetiti u Stokholmu je čist vazduh bez izduvnih gasova iz automobila, a to je zato što je Šveđanima glavno prevozno sredstvo bicikl. Gamla stan se prostire na tri ostrva, pored Stadsholmena još i na Riddarholmen i Helgeandsholmen. Najveći broj suvenirnica nalazi se u ovom delu grada. Glavni trg je Stortorget i na njemu se nalazi Nobelov muzej.

 

 

Na samom ulazu u Gamla stan nalazi se Gradska većnica Stadshuset i jedan je od najlepših primera moderne arhitekture u svetu. Izgrađena je u italijanskom renesansnom stilu 1923. godine. Ovde se održava dodela Nobelovih nagrada, u Zlatnoj dvorani koja je fascinantna zbog mozaika izgrađenog od 18 miliona zlatnih pločica.

 

 

Djurgarden je ostrvo koje je takođe dosta popularno među turistima. Od centra grada udaljeno je petnaestak minuta gradskim prevozom. Ostrvo odiše zelenilom i idealno je za šetnju. Ovde se često održavaju i mnogi kulturni događaji. Stokholm je grad sa najvećim brojem muzeja i ima ih više od 70. Najpopularniji muzejski deo je Djurgarden i tu možete poseti muzej Nordiska ili Vasa muzej. Muzej Vasa je pomorski muzej i u njemu se nalazi jedini sačuvani brod iz 17. veka, zbog čega je i najposećeniji skandinavski muzej. Muzej Skansen je prvi svetski muzej na otvorenom koji je osnovan 1891. godine. Pet vekova švedske istorije, originalne građevine i kuće iz svih krajeva Švedske izloženi su ovde. Nobelov muzej u Gamla stanu posvećen je osnivaču Nobelove nagrade Alfredu Nobelu ali i svim dobitnicima ove prestižne nagrade od 1901. godine do danas. Cene ulaznica za muzeje su skoro svuda oko 100 švedskih kruna, a Prirodnjački i Švedski nacionalni muzej možete posetiti besplatno.

 

 

Za najmlađe turiste nezaobilazan je Junibacken, muzej posvećen spisateljici Astrid Lindgren, poznatoj po oživljavanju lika Pipi Duge Čarape. Muzej posvećen fotografiji je Fotografiska. Ne bi trebalo propustiti i muzej posvećen švedskom bendu ABBA. Nalazi se na tri sprata i obuhvata površinu od oko 4.000 kvadratnih metara. Trenuci iz karijere, kostimi i trenuci iz života članova ove popularne grupe nalaze se u ovom muzeju.

 

 

Na desetak minuta od centra grada nalazi se Milesgarden, park sa skulpturama u art deko stilu. Park se nalazi na imanju skulptura Karla Milesa i tu su osim njegovih dela izložene i skulpture drugih umetnika. Prava je oaza mira, sa pogledom na more.

 

 

Dramaten je švedsko nacionalno pozorište čija je zgrada urađena u art nuvo stilu. Statua na ulazu u ovo pozorište posvećena je vanvremenskoj švedskoj glumici Margareti Krok. Ova glumica nikada nije želela nikakav spomenik u njenu čast jer je smatrala da su spomenici hladni pa je zanimljivo da prolaznici miluju statuu kako bi je ugrejali, o čemu svedoči i izlizan spomenik u predelu glumičinog stomaka.

 

 

Stokholmska kraljevska palata datira iz srednjeg veka. Zvanična je rezidencija monarha i koristi se za susrete kralja sa ostalim šefovima država i visokim zvaničnicima. Sadašnji kralj Karl XVI Gustav i kraljica Silvija najviše borave u palati Drotningholm. Kraljevska palata je bila uništena u požaru krajem 17. veka, a kasnije je podignuta nova, ona koju danas možemo videti.

Restorani / Kafići / Noćni život

Šveđani najviše konzumiraju ribu i morske plodove. Sa posetom Stokholmu obavezno probajte losos ili haringu, ili neke od specijaliteta poput Inlagd sill, gravad lax ili kraftor. Restorani sa pristupačnijim cenama, a imajte na umu da je Stokholm skup grad, su Bar Nombre, Gastabud, Bistro Bestick, Kajsas Fisk i Hermitage. Malo otmeniji restorani su Operakallaren, Lilla ego, restoran Ekstedt i Mathias Dahlgren. Na skoro svakom koraku možeti popiti kafu ili pojesti ukusan kolač u kafeteriji Espresso House.

 

 

Grad je dosta živ i noću i mnogi klubovi otvoreni su do ranih jutarnjih časova. Šveđani uglavnom izlaze dva puta nedeljno, obično vikendom. Najveći klub u gradu je Sturecompagniet. Pored njega popularni noćni klubovi su Rose, White Room, Laroy i Hells Kitchen. Alkohol u klubovima, i generalno u celoj zemlji je izuzetno skup.

Shopping / Marketi

Norrmalm je deo grada sa najviše mogućnosti za šoping. U ovom delu se nalazi i zgrada Rosendad, mesto gde zaseda švedska vlada. Svi znamo da su H&M i IKEA švedski brendovi. Ikeine robne kuće možete naću u skoro svakom manjem mestu u okolini grada. Kada je o H&M radnjama reč one su u centru grada bukvalno jedna prekoputa druge. Ima ih na svakom koraku, sa čestim sniženjima. Neki od poznatijih tržnih centara su Mall of Scandinavia koji se nalazi u blizini grada, Taby Centrum, Gekas i Nordby Shoppingcentar.

 

 

Ostale aktivnosti

Tridesetak kilometara od grada nalazi se dvorac Drotningholm. Sagrađen je na ostrvu u predgrađu grada i to je prvi dvorac koji je sagrađen u 16. veku. Prva kraljevska porodica doselila se ovde dva veka kasnije. Jezero koje se nalazi u blizini zamka, prekrasno bilje u parku i mnogobrojne fontane garantuju Vam da ćete biti oduševljeni ovim mestom.

 

 

Mlađi Šveđani često brodom putuju do Helsinkija. Ove ture traju dva dana, dobar provod je zagarantovan i reč je o velikim brodovima koji poseduju noćne klubove, restorane, kafiće i butike i još mnogo toga zanimljivog. Stokholmski metro još nazivaju i najdužom svetskom umetničkom galerijom. Oko 90 stanica ukrašeno je skulpturama, mozaicima, slikama i instalacijama koje je kreiralo više od 150 različitih umetnika. Obilazak nekih stanica može biti lepo iskustvo.

 

 

Stokholm ima tri atrakcije uvrštene u UNESCO listu svetske baštine. Prva je kraljevska rezidencija Drottningholm, staro groblje Skogskyrkogarden i Birka, gradić za koji se smatra da je najstariji u Švedskoj. Posebno su simpatični brojni mostovi u gradu ispod kojih ćete proći ukoliko se odlučite za neku turu brodom koji kreće s punktova Stromkajen i Nybrokajen.

 

 

Cene putovanja u Stokholm možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 13557 puta