Trebinje

Trebinje je gradić u Republici Srpskoj i nalazi se na krajnjem jugu Hercegovine. Varošica se nalazi u podnožju planine Leotar i kroz nju protiče reka Trebišnjica. Za Trebinje se kaže da je grad sunca i platana zbog stogodišnjih stabala ovog drveta koje je simbol grada.

 

Trebinje

 

Ovo područje može se pohvaliti mediteranskom klimom sa kratkim i blagim zimama i toplim dugim letima. Sneg je ovde prava retkost i Trebinje spada u najsunčanije gradove na Balkanu.

 

Trebinje

 

Smatra se da su najstariji stanovnici Trebinja bili Iliri. Tokom 7. veka p.n.e. doseljavaju se i Grci. Mnogo je različitih civilizacija ostavilo nešto iza sebe u ovom području. Rimljani su naseljavali ovaj kraj u 3. veku p.n.e. i tada se ovaj kraj nazivao Travunija. Sloveni su se naselili u 4. veku. Turci su vladali ovim krajem od 1466. do 1878. godine kada su ih smenili Austrougari.

Svi ovi narodi ostavili su trag u arhitekturi, običajima i načinu života. Upravo je zbog toga Trebinje zanimljiva destinacija. Zgrade u Trebinju su mešavina najviše primorskog i orijentalnog načina gradnje.

 

Trebinje

 

Arslanagića most je most na Trebišnjici koji se nalazi na spisku nepokretnih kulturnih dobara Republike Srpske. Prema predanjima most je izgrađen po nalogu velikog vezira Mehmed paše 1574. godine. Još jedan most zanimljiv je za obilazak. U pitanju je Rimski most na Vučiji. Građen je od tesanog kamena i smatra se da je napravljen tokom 13. veka.

 

Trebinje

 

Sultan Ahmedova džamija nalazi se u Starom gradu Kastel na desnoj obali Trebišnjice. Podigao ju je Osman paša Resulbegović, a gradili su je od tesanog kamena dubrovački majstori. Zanimljivo je da se primećuje mediteranski uticaj u njenom izgledu.

 

Trebinje

 

Verovatno glavna atrakcija Trebinja je Hercegovačka Gračanica. Ovaj manastir je sagrađen 2000. godine i nalazi se na brdu Crkvina iznad Trebinja. Manastir je kopija manastira Gračanica na Kosovu i u njemu se čuvaju posmrtni ostaci trebinjskog pesnika Jovana Dučića. Ovaj kompleks čine crkva Svete Bogorodice, dvor, biblioteka, amfiteatar, galerija i salon u kome se organizuju različite svečanosti. Sa brda na kome se manastir nalazi pruža se veličanstven pogled na Trebinje.

 

Trebinje

 

Četiri kilometra nizvodno od grada, u selu Tvrdošima, nalazi se manastir Tvrdoš. Smatra se da su manastir osnovali car Konstantin i majka Jelena. Ovo je jedan od najstarijih i najznačajnijih sakralnih mesta Srpske pravoslavne crkve. Po nekim spisima manastir je sagrađen početkom 16. veka. U samom centru Trebinja nalazi se saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg. Građena je u periodu od 1888. godine do 1908. godine.

 

Trebinje

 

Manastir Duži nalazi se na levoj obali reke Trebišnjice na oko 7 kilometara nizvodno od grada. U Petrovom polju, takođe na nekoliko kilometara od Trebinja nalazi se Petro Pavlov manastir. U tom delu nalazi se i pećina u koju je prema predanju svratio Sveti apostol Pavle na svom putovanju za Rim. U blizini manastira nalaze se i ostaci hramova svetih apostola Petra i Pavla s početka 11. veka.

 

Trebinje

 

Trebinjski muzej osnovan je 1952. godine. Raspolaže sa oko 1500 kvadratnih metara od čega je oko 800 izložbeni prostor. Stalnu postavku muzeja čine Dučićeva zbirka od čega možete videti umetničke slike domaćih i stranih slikara, odlikovanja Jovana Dučića, njegove rukopise i odore; stalna etnološka postavka; stalna arheološka postavka sa vrednim eksponatima od kamenog doba do srednjeg veka; 43 slike slikara Atanasija Popovića; 24 umetničke slike sa motivima Hercegovine i Putopis po Rusiji, kao i 15 grafika grafičara Branka Šotre.

Restorani / Kafići / Noćni život

Neki od restorana koje preporučujemo su etno restoran Stara Hercegovina, Hercegovačka kuća i restoran Studenac u zanimljivom ambijentu. Restoran Ognjište i konoba Bendiš takođe su dobar izbor za večeru ili ručak sa prijateljima. Najznačajnije dešavanje su Dučićeve večeri poezije. Tada se dodeljuje Dučićeva nagrada, a u gradu se okupe najznačajnije ličnosti iz sveta poezije iz regiona. Bitna manifestacija za ovaj kraj je i Festival festivala odnosno smotra pobednika svih festivala amaterskih pozorišta u regionu. Trebinje ima tri fakulteta pa je puno studenata u gradu. Neki od najpopularnijih barova su Underground i Azzaro.

 

Trebinje

 

Shopping / Marketi

Trebinjska pijaca jedan je od zaštitnih znakova grada na Trebišnjici. Zbog niže cene robe stanovnici Hrvatske i Crne Gore svraćaju ovde tokom čitave godine. Osim hrane, voća i povrća ovde možete kupiti i rukotvorine i predmete koji su se nekad koristili u ovom kraju, a i postoji veliki izbor suvenira i sitnih poklona koje možete poneti iz Trebinja. Kada je reč o velikim marketima na raspolaganju je Maksi i Intereks. U glavnoj ulici nalazi se veliki broj butika poput Primasporta, Tom Tailora, modne kuće Vumi, Azel France i tako dalje.

Ostale aktivnosti

Praistorijski lokalitet Pavlova pećina nalazi se u blizini istoimenog manastira. Bogata je pećinskim nakitom i može se pohvaliti masivnim oblicima pećinskih stubova sagrađenih od kristala kalcita. Po legendi apostol Pavle je u ovoj pećini pokrštavao narod. Svake godine se u njoj okupi veliki broj vernika da bi uz prisustvo sveštenika obavili službu u njegovu čast.

 

Trebinje

 

Omiljeno mesto u gradu sigurno je letnja bašta Platani. Nalazi se u hladovini stogodišnjeg drvoreda platana.

 

Trebinje

 

Izletište Lastva je udaljeno 12 kilometara od grada. Nalazi se na obali Lastvanskog jezera i jedno je od omiljenih mesta građana za ribolov i uživanje u predivnoj prirodi. Prvi put se u istoriji spominje u 11. veku. Beg u prirodu pruža i izletište Jazina koje je posebno popularno tokom letnjih meseci kada pruža mogućnost kupanja i sunčanja.

 

Trebinje

 

Zubačka Ubla udaljena je 25 kilometara od grada. Tu se tradicionalno održava manifestacija posvećena očuvanju narodne tradicije i običaja propraćena bogatim kulturno-umetničkim programom. Osim toga, tokom zime, turisti se ovde mogu okušati i u zimskim sportovima.

 

Cene putovanja u Trebinje možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 24531 puta