Trst

Grad Trst nalazi se u najsevernijem delu Jadranskog mora, na granici Italije sa Slovenijom. On je glavni grad autonomne pokrajine Friuli Venezia Giuila. Na području Trsta susretale su se germanska, latinska i slovenska kultura, a zbog pogodnog položaja Trst je u 19. veku bio jedna od najvažnijih gradova ovog dela Evrope.

 

 

Glavni trg u Trstu je Piazza Unita d Italia i poznat je po prelepim zgradama iz 19. veka. Nekada se ovaj trg zvao Piazza Grande. Kuća pobede ili II Faro della Vittoria je delo arhitekte Arduina Berlama.

 

 

Trst se može pohvaliti velikim brojem verskih objekata pa tako ne biste smeli da propustite obilazak katedrale Sv Justusa, srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Trojstva i Svetog Spiridona, baziliku Sv Silvestera koja datira iz 11. veka, crkvu Santa Maira Maggiore iz 1682. godine i crkvu San Nicolo dei Greci iz 1787. godine.

 

 

U starom gradu nalazi se mali trg Barbican na kome se nalaze ostaci kapije za koju se veruje da ju je prošao kralj Ričard od Engleske. Izgrađena je 33. godine pre nove ere. Tu se nalaze i ostaci bazilike Forense iz 2. veka pre nove ere i ostaci Paleochristian bazilike.

 

 

Svako ko svrati u Trst mora da obiđe Rimsko pozorište koje je po naređenju osvajača Oktavijana izgrađeno 33. godine pre nove ere. Građeno je od kamena, a pozornica i stepenice su bile obložene drvetom. Brojne statue koje su se nalazile u pozorištu danas su u gradskom muzeju. U Prirodno-istorijskom muzeju možete između mnogobrojnih predmeta pogledati i fosilne ostatke ranog čoveka. Ljubitelji moderne umetnosti biće oduševljeni muzejom Ravoltella, a u Muzeju di Storia Naturale osim stalne interesantne postavke možete pogledati i specijalnu naučnu biblioteku.

 

 

Na granici između Trsta i Slovenije nalazi se nacionalni park Val Rosandra poznat po prelepim vodopadima i crkvi Santa Maria.

Restorani / Kafići / Noćni život

Hrana u Trstu je mešavina italijanske, austrijske i slovenske kuhinje. Lokalna jela koja morate probati su gnocchi alla romana, bagna caoda, panettone i pesto. Najpoznatiji restorani su Siera Rosa, taverne al Molo i Antipastoteca di Mare koji je tradicionalni riblji restoran. Nemačku kuhinju možete probati u restoranima Luxa, Vulcania, restoran La Bottega Dei Rigattieri i restoran Al Bagatto.

 

 

Od kafea preporučujemo caffe Tommaseo, caffe San Marco i caffe degli Specchi. Najpopularnija diskoteka je Viale 39. Jedna od najstarijih diskoteka je Machiavelli koja ima dugu tradiciju, a nalazi se tik uz more što je čini još atraktivnijom.

Shopping

Ceo Trst je jedan veliki shopping centar. Još su naši ljudi odavno išli u Trst u kupovinu, a poznat je po velikim shopping centrima, dok manjih radnji i pijaca ima malo. Na putu ka Sloveniji nalazi se tržni centar Torri d Europa. Tržni centar sa povoljnim cenama je i Giacomelli Sport koji svoju ponudu mahom bazira na sportskoj opremi.

Ostale aktivnosti

Na oko 8 kilometara od Trsta nalazi se zamak Miramar koji je izgrađen između 1856. i 1860. godine. Bašte zamka poznate su po raskošnim biljnim vrstama koje su odabrane uz narom Maksimilijana I od Meksika. U dvorištu zamka nalazi se i spomenik posvećen njemu ali i kapelu-muzej u kojoj su izložene stvari koje su pripadale njemu.

 

 

Zamak San Guista je građen čitavih 200 godina i svaka faza izgradnje ima svoje ime. Poznat je po prelepom pogledu na grad ali i muzeju, Capitoline gramu i crkvi San Đovanija. U okviru zamka nalazi se i Park sećanja koji je komemorativni park Prvog svetskog rata.

 

 

Rovinj je od Trsta udaljen dva sata brodićem koji je idealna prilika da iz drugačije perspektive doživite ovaj kraj.

 

 

Najveća pećina u regiji Friuli Venezia Giulia, koja je poznata po 24 spaleploška mesta, je pećina Grotta Gigante u koju može stati čitava crkva Svetog Petra. Iza nje je pećina Trebiciano koja je duboka 350 kilometara i kroz čije dno protiče reka Timavo.

 

Cene putovanja u Trst možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 18273 puta