Tunis

Tunis je glavni grad istoimene države i broji oko 800.000 stanovnika. Grad se nalazi na jezeru Tunis, a noviji deo grada izlazi na zaliv Tunis.

 

Tunis

 

Nedaleko od Tunisa nalazi se nekadašnja feničanska prestonica Kartagina. U doba dinastije Hafsida grad je doživljavao svoj vrhunac i bio je jedan od najrazvijenijih islamskih gradova. Grad je bio pod opsadom Turaka od 1534. godine, a Francuzi su ga osvojili 1881. godine i tu ostali do nezavisnosti Tunisa 1956. godine. Podignut na temeljima feničanskog naselja Tunes, Tunis je u 8. veku bio drugi po veličini grad Afrike. Nagađa se da je grad osnovan 808. godine.

 

Tunis

 

U gradu se nalazi i stara džamija, podignuta početkom 8. veka. Džamija El Zituna je nazvana po maslinovom drvetu i poznata je kao prestižni univerzitet i centar okupljanja vernika. Grad je poznat i po ostacima zidina iz 11. veka i drevnoj Medini koja je pod zaštitom UNESCA. Medina je smeštena između monumentalnih kapija, istočne Kapije mora i severne kapije koja je poznata kao Bab Sadun. U Medini se nalazi još nekoliko džamija. U starom delu grada nalazi se još trinaest džamija, nastalih u različitim periodima. Pored pomenute i najveće El Zitune u središtu starog urbanog dela grada, arhitektonski je posebno zanimljiva džamija Sidi Jusuf, prva turska džamija sa oktogonalnim minaretom. Souk je u Medini deo poznat kao čaršija – prepoznatljiv po krivudavim ulicama u kojima su smeštene radnje, prodavnice i suvenirnice.

 

Tunis

 

Kako se grad razvijao postajao je i sve lepši. O njegovoj istoriji svedoči i arhitektura pa je Tunis prepoznatljiv po mnogobrojnim spomenicima i kućama. Najpoznatija kuća je arapska kuća Dar Husein. Nekadašnje palate Dar ben Abdulah i Dar Otoman koje su pripadale bogatim trgovcima danas su pretvorene u nacionalne muzeje. Poznata je i palata berberske dinastije Hafsida koja se izdvaja prelepim dekoracijama tavanica, kupolom i ukrašenim zidovima. Danas je ovde arheološki muzej.

 

Tunis

 

Avenija Habiba Burgiba je jedna od najprometnijih u Tunisu. Ime je dobila po dugogodišnjem predsedniku države i u njoj se nalazi veliki broj hotela, državnih institucija, katedrala i poznati tuniški sat visok 35 metara. Paralelno sa njom se nalazi ulica Jugoslavija.

 

Tunis

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Hedonisti će u Tunisu pronaći veliki broj jeftinih ali jako dobrih restorana u kome mogu probati tunišku kuhinju. Najpoznatiji restorani su Dar El Jeld, restoran El Walima, restoran Dar Belhadj i restoran Le Comptoir De Tunis.

 

Tunis

 

Shopping / Marketi

U starom delu grada nalazi se čaršija sa puno kujundžijskih radnji, prodavnica sa suvenirima i zanatskih radnji. Ovde možete pazariti tepihe, nakit, začine i čajeve, keramiku, grnčariju i različite statue od stakla i kamena.

 

 

Ostale aktivnosti

Bizerte je veliki grad koji je izgrađen i uređen po uzoru na evropske gradove. Nalazi se na severu zemlje i ima oko 100.000 stanovnika. Sa obe strane grada nalazi se nekoliko jako lepih plaža, a grad je i odličan primer stare islamske arhitekture. Temperatura u gradu je znatno niža u odnosu na ostale gradove u Tunisu.

 

 

El Džem je grad koji se nalazi u unutrašnjosti zemlje i poznat je po rimskom koloseumu koji je treći najveći na svetu. Današnji grad sagrađen je na lokaciji gde se nekada nalazilo punsko naselje i osim koloseuma grad je poznat po još nekoliko impresivnih rimskih građevina. Glavne atrakcije su Afrička kuća i gradski muzej.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Tunis.

 

Google mapa

 

Putna ruta

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 10436 puta