Vagia

Vagia ili Vaija, kako je mesto drugačije poznato među meštanima, je malo mesto locirano na samom severoistočnom delu Egine, centralnog i najpopularnijeg saronskog ostrva. O prvoj misteriji Vagie, njenom imenu, može se uvažiti jedino romantična pretpostavka da su čitav ovaj kraj smatrali očaravajućim i magičnim, te da je ime Vagia u stvari skraćeni oblik od Mageia (Magija). Brdoviti krajolik prekriven je raštrkanim borovim šumarcima, a u samom srcu Vagie nalazi se malena luka kao sa razglednica, sa brodićima koji su tu usidreni. Levo od marine pruža se duga, peščana plaža koja ima svoju lepu, nešto manju susednu plažu na drugoj strani. Ove dve bele, plitke plaže povezuje lepo šetalište koje će Vas provesti pored mora, a gde Vas od početka maja do kraja septembra očekuju i dve taverne koje će Vam ponuditi ležaljke, suncobrane, kafe, koktele i odličnu hranu. Arheološka istraživanja pokazala su da je ovaj mali ćošak ostrva bio naseljen još tokom antičkog perioda, a Hram Afaje, verovatno najvažniji antički spomenik na Egini, nalazi se na svega pola sata šetnje od Vagie. Inače, ovo mesto nema pravi centar, pa je plato ispred male crkve posvećene Svetoj Petki pravo mesto okupljanja i druženja meštana.

 

 

Ovo nekada veoma siromašno selo sa svega 10-ak kuća živelo je od zemljoradnje i ribarstva. Ove najstarije porodične kuće i dalje su lako prepoznatljive, a veliki broj njih je rekonstruisan kako bi se očuvao tradicionalni duh i karakter Egine. Uskoro nakon Drugog svetskog rata izuzetno dobar položaj ovog sela privukao je brojne Atinjane, koji su videli ovo, kao i druga saronska ostrva, kao pravo bekstvo u prirodu nadomak prestonice. I zaista, put trajektom od luke Pirej traje svega sat vremena, daleko kraće nego put do Parosa, Naksosa ili drugih popularnih ostrva Egejskog mora.

 

 

Vagia je upečatljiva i po još jednoj ekstremnoj karakteristici: ovde nema izvora slatke, pijaće vode. Stanovništvo se snabdeva vodom sa velike cisterne koja se puni čak u Atini, a voda u slavinama hotela, vila i apartmana nije pogodna za piće. I pored svega toga Vagia je očaravajuće mesto, koje Vam neće pružiti obilje sadržaja, bučnih barova i kafića ili ludih žurki, ali zato hoće fenomenalnu, relaksiranu i opuštenu plažu, fin, beo pesak na obali i u vodi, sa nekim stenovitim delovima za istraživače ili ljubitelje ronjenja. Mana mogu biti i retke prodavnice, pa iznajmljivanje kola izgleda kao odlična ideja za sve koji žele nešto aktivniji odmor ili obilazak više plaža i lepih gradića Egine. Uprkos pravom mondenskom razvoju Egine, poznate po predivnim plažama, ribljim specijalitetima i pistaćima, Vagia ostaje jedno od najautentičnijih mesta, sa svega dva hotela i nekoliko taverni koje mahom rade samo tokom letnjih meseci.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Eginu.


 

 

Podeli:
Pregledano 5475 puta