Valencia

Valencia je jedan od najlepših mediteranskih gradova i samim tim jedna od najtraženijih turističkih destinacija u Evropi. Nazivaju je gradom nauke, umetnosti i provoda. Valencia je poznata i po bogatom istorijskom nasleđu, prelepim plažama i uređenim hotelima i restoranima.

 

Valencia

 

Grad leži na obalama reke Turija, na istočnoj obali Pirinejskog poluostrva. Ima mediteransku blagu i vlažnu klimu, sa prosečnom dnevnom temperaturom od 22 stepena.

 

Valencia

 

Grad su osnovali Rimljani 138. godine na mestu gde se nekada nalazio stari iberijski grad. Dobio je latinsko ime Valentia Edetanorum u čast rimskih vojnika. Kasnije su je Arapi nazvali Medina At Turab što u prevodu znači Grad peska.

 

Valencia

 

Najznačajnija znamenitost Valensije je remek delo Santjaga Kaletrave, Muzej nauke i umetnosti. Ovo prelepo zdanje sastoji se iz Palate umetnosti Kraljica Sofija koja je najviša opera na svetu, bioskopske sale Gemisferik, Muzeja nauke Princ Filip, Okeanografskog muzeja koji je najveći akvarijum u Evropi i u kome živi oko 500 različitih vrsta životinja, Umbrakle koji je poznati gradski vrt poznat po prelepim biljnim vrstama koje rastu u njemu i Agore koja predstavlja mesto gde se organizuju kongresi, koncerti i različite sportske manifestacije.

 

Valencia

 

Jedno od omiljenih mesta za odmor i uživanje su Kraljevski vrtovi koji su poznati po prelepim fontanama, ogradama, skulpturama i baštama ruža. Zgrada Rialto je izgrađena 1939. godine i projektovao ju je arhitekta Kajetano Borso di Karminati, a poznata je po fasadi od gvožđa i stakla.

 

Valencia

 

Tržnica svile je sigurno zaštitni znak grada. Pripada civilnoj gotici i simbol je prosperiteta grada tokom 15. veka kada je Valensija doživela zlatno doba. Sagrađena je između 1482. i 1548. godine. Zvonik Migelete nalazi se na katedrali u Valensiji. Andreu Hulia je počeo sa izgradnjom ovog spomenika 1381. godine i on je prvobitno bio samostalni toranj da bi se kasnije pridružio katedrali.

 

Valencia

 

Vredna pomena je i zgrada Almudin koja je izgrađena 1307. godine na prostoru stare muslimanske tvrđave. U početku je služila kao skladište pšenice da bi u 15. veku bila pretvorena u muzej.

 

Valencia

 

Posebno je interesantan Trg Device Marije na kome se nalazi Valensijanska katedrala i bazilika Svete Marije. Možete obići i Kraljičin trg, trg Skupštine na kome se nalazi Skupština Valensije i trg bikova.

 

Valencia

 

Valensija je primorski grad sa jako lepim plažama. Glavne plaže su ogromne i široke i prostiru se duž cele valensijske obale. Plaže su Las Arenas, La Malvarosa i La Patacona. Pored plaža nalazi se luka Puerto de Valencia.

 

Valencia

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Valensijanska kuhinja poznata je kao jedna od najukusnijih u Španiji. Najpoznatije jelo je la paella, jelo od pirinča. Obavezno se uz nju jede umak alioli. Morate probati i čuveni dezert turin koji se sprema od šećera, belanaca i badema. Najpoznatije vino je Tinto de Verano, a od koktela morate probati la kubatu i tradicionalno bezalkoholno piće orćata. Najpoznatiji restorani u Valensiji su restoran La Solita, taverna Jamon Jamon, restoran Navarro, restoran Flor de Valencia i restoran San Tommaso.

 

Valencia

 

Valensija je poznata po festivalima. Najpoznatiji festival je Tomatina de Bunjoj koji se održava svake godine u avgustu i zanimljiv je zbog toga što se tada na ulicama okuplja veliki broj ljudi radi učestvovanja u prijateljskoj borbi paradajzom. Jedan od najboljih festivala je Las Fallas. Poznati festivali su i Feria de Julio i El Nueve de Octubre.

Ostale aktivnosti

Kada ste u Valensiji obavezno obiđite Muzej koride koji je osnovan 1929. godine i koji je jedan od najstarijih u Španiji. Svrha muzeja je promocija opreme koju toreadori upotrebljavaju, a ovde se takođe organizuju i borbe sa bikovima otvorene za gledaoce.

 

Valencia

 

Sigurno jedno od najlepših mesta u Valensiji je Biopark koji se prostire na 100.000 metara kvadratnih. U njemu žive antilope, žirafe, nosorozi, lavovi i slonovi i mnoge druge životinje, a u parku možete naići i na pustinje i ekvatorijalne šume.

 

Valencia

 

Još jedno interesantno mesto u Valensiji je aquapark Aquopolis Cullera. Nalazi se malo van grada i nudi veliki broj vodenih atrakcija poput morskih talasa, kamikaza, brzaka i različitih trka. Park poseduje i deo namenjen deci, a u sklopu parka nalazi se i veliki broj restorana i barova.

 

Valencia

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Španiju.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 13985 puta